„Kitą savaitę sprendimas bus nagrinėjamas“, – BNS ketvirtadienį sakė VTEK pirmininkas Edmundas Sakalauskas.

Anot jo, ministrei J. Petrauskienei jau išsiųstas kvietimas dalyvauti VTEK posėdyje.

„Ko prašėme iš ministrės ir jo šeimos, tą ir gavome. Buvo tikrai labai aktyvus, geranoriškas bendradarbiavimas“, – teigė E. Sakalauskas.

Tyrimą dėl švietimo ir mokslo ministrės J. Petrauskienės sutuoktinio Evaldo Petrausko verslo įmonių laimimų pirkimų ministerijai pavaldžiose įstaigose VTEK pradėjo rugsėjį. Į komisiją kreipėsi pati ministrė.

VTEK tuomet pranešė, kad bus vertinama, ar ministrė laikėsi pareigos vengti interesų konflikto, nusišalinti nuo sprendimų Švietimo ir mokslo ministerijoje bei pavaldžiose įstaigose, jei jie susiję su sutuoktinio verslo interesais. Taip pat etikos sargai aiškinasi, ar ministrė nepažeidė reikalavimų, įpareigojančių deklaruoti interesus.

Ministrės vyras E. Petrauskas tikino nežinojęs, kad reikia įspėti sutuoktinę apie dalyvavimą Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) įstaigų pirkimuose.

Jam priklausanti bendrovė „Ecotour“ biudžetinių įstaigų viešuosiuose pirkimuose dalyvauja nuo 2012-ųjų, viešai duomenys skelbiami nuo 2015-ųjų. 2015 – 2017 metais įmonė yra laimėjusi daugiau nei dešimt pirkimų, jų bendra vertė – apie 100 tūkst. eurų. Dalį šių pirkimų bendrovė laimėjo ŠMM pavaldžiose įstaigose jau vadovaujant ministrei J. Petrauskienei.

Etikos sargams jau pradėjus tyrimą J. Petrauskienė deklaravo, kad jos sutuoktinis turi akcijų ir įmonėje „Betonus“.

Pasak VTEK pirmininko E. Sakalausko, įstatymas numato 3 mėnesių terminą tyrimui, jei jis sudėtingas - gali būti pratęstas dar tris mėnesius.

Tyrimo dėl J. Petrauskienės trijų mėnesių terminas baigėsi šią savaitę – lapkričio 26 dieną ir buvo pratęstas dar savaitei iki gruodžio 6 dienos.

Anot E. Sakalausko, tyrimas nebuvo vilkinamas, komisijai šiuo atveju komisijai teko susirinkti daug informacijos iš įvairių institucijų, taip pat iš ministrės sutuoktinio verslo įmonių.

„Tyrimo visa eiga priklauso nuo informacijos gausos ir jos susirinkimo lauko. Ir jei mes atliekame tyrimą dėl asmens ir mums reikia susirinkti iš įvairų institucijų informaciją ir ta informacija yra ne tose duomenų bazėse, prie kurių mes galime prisijungti, bet ja disponuoja koks nors uab'as ar valstybinė institucija – ar reikia gauti dokumentus, ar vizavo ministrė ar nevizavo, reikia gauti posėdžių protokolus“, – tyrimo trukmę aiškino VTEK vadovas.

Pasak jo, prieš priimant sprendimą būtina surinkti visą informacija ir visus įrodymus, kurie bus vertinami posėdyje.

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį pareiškė, kad J. Petrauskienė turės atsistatydinti, jeigu sulauks nepalankių VTEK išvadų ir šiurkščiai pažeis tarnybinę etiką.

„Jeigu bus pripažinta, kad pažeisti įstatymai ir supainioti viešieji ir privatūs interesai, padaryti grubūs pažeidimai, be abejo“, – žurnalistams teigė ministras pirmininkas, paklaustas, ar J. Petrauskienė turės trauktis, jeigu VTEK išvada jai nebus palanki.

Dėl interesų derinimo, rugsėjį įvesto etatinio mokytojų apmokėjimo trūkumų ir kitų problemų opozicija yra inicijavusi J. Petrauskienei interpeliaciją.