Gali būti, kad net šie žiemą primenantys ženklai daug kam tapo savotišku išbandymu: vairuotojai nuo automobilių stiklių gremžė ledą, vaikai čiūžavo ant pirmų sušalusių balučių ledo.

Zylės priminė, kad žmonių aplinkoje gyventi taip pat gera, nes ten būna įrengta lesykla. Jau šiandien turime žinoti, ar turėsime galimybės ir valios paukščius lesinti iki pavasario, kasdien, be išeiginių ir švenčių. Jei to negalime užtikrinti, neįrenkime lesyklos, neapgaukime paukščių.

Kalendorius rodo žiemos pradžią. Net ir po žiemą primenančių ženklų kol kas tikėti žiema sunku: atrodo, kad gruodis iki Kalėdų bus gana švelnus. Tiesa, jis nebus šviesesnis. Jis tiesiog negali toks būti... Diena dar dvi savaites trumpės ir praras 26 šviesos minutes. Atrodo – tai mažiau nei pusė valandos. Bet, kaip ilgu laukti meto, kuomet šviesa ir tamsa sustos, o po to įvyks didysis lūžis ir žiemos saulėgrįža pajudins metų ratą, turintį mus nešti švieson. Tiesa, laiko skaičiavimas ne taip svarbu, kaip žvejų ir medžiotojų mintys, nes jie žiemą supranta kaip tikrojo grobio metą.

Taigi, pradėkime nuo žvejų. Visas ruduo daugeliui jų buvo pažymėtas lašišos ženklu – ko gero, jau daug kas bandė savo laimę lašišų žvejyboje, kai kas netgi sugavo didžiausiu „kabliu“, taigi - neršto metui užlinkusiu apatiniu žandikauliu pasipuošusių žuvų. Laimingiausi žvejai jas paleido ir palinkėjo nepakliūti niekam daugiau. Kiti jų kelionę nutraukė.

Čia jau kiekvieno etikos ir sąžinės reikalas – imti žuvį ar dovanoti jai gyvybę. Kadangi lašišų gaudytojai save laiko lyg ir aukštesnės prabos žvejais, ko gero sparčiai atsiras savotiškas kodekso ženklas: pagavai – paleisk. Juk ne dėl mėsos einama medžioti, ne žvynų ir uodegos vandenyje ieško žvejai...

Tačiau lašišų metas baigėsi, stintos bus negreitai. O štai ežerų ledas ir rymojimas prie eketėlės yra taip pat didelė žvejo laimė. Kai ką visi turime žinoti, visų pirma apie ledą. Nežinia, kada jis bus pakankamai storas ir saugus. O toks jis būna tik pasiekęs 7 ir daugiau centimetrų storį. Tačiau ne mažiau svarbu žinoti ir apie žuvis, jų gaudymo draudimus.

Iki gruodžio 31-sios draudžiamą gaudyti marguosius upėtakius ir sykus, nuo gruodžio 15 dienos bus draudžiama gaudyti vėgėles. Nuo lapkričio 1d. negaudomi šamai, nuo spalio vidurio draudžiama gaudyti plačiažnyplius ir siauražnyplius vėžius.

Medžiotojai labiausiai turi žinoti, kad briedžių patinų medžioklė selekcininkams leista iki gruodžio 15 dienos, iki gruodžio galo bus leista medžioti danielių pateles ir stirnų pateles bei jauniklius.

Iki gruodžio pirmosios tęsėsi barsukų medžioklė, dabar jie jau gali ramiai snausti savo guoliuose. Gruodžio pirmąją baigėsi keršulių, perkūnų oželių ir slankų medžioklės sezonas. Antys bei želmeninės ir baltakaktės žąsys medžiojamos iki gruodžio 15 dienos.