Konfliktas tarp S. Grigorian ir J. Masalskio įsiplieskė po to, kai „Vakarinėje Palangoje“ buvo išspausdintas pastarojo pasisakymas apie tai, kas, jo nuomone, turėtų ar neturėtų kandidatuoti į mero postą. Tiesa, vėliau „tvarkietis“ šių žodžių išsigynė. DELFI jis aiškino, kad tikra tik jo citata apie grožį, bet ne apie tautybę. Tuo metu „Vakarinės Palangos“ atstovai DELFI patvirtino, kad citata yra tikra ir patikino, kad turi pokalbio įrašą.

Po to, kai J. Masalskas pasakė, kad jo žodžiai buvo iškraipyti, „Vakarinė Palanga“ nutarė išspausdinti pilną, „nešlifuotą“ jo citatą:

„Mano nuomone, S. Grigorian tikrai nėra konkurentė Š. Vaitkui (turimas omenyje dabartinis Palangos meras Šarūnas Vaitkus – DELFI). Mes esame lietuviai. Gerbiu ją kaip moterį, gerbiu jos grožį, bet jinai pati turėtų susiprasti, kad į merus turi eiti Lietuvoj lietuvis. Juk negali eiti čigonas, rumunas koks nors arba armėnas. Kaip jinai armėnė yra“, – ši citata pasirodė laikraštyje lapkričio 22 dieną.

Nutarė kreiptis į prokuratūrą

Perskaičiusi tokį J. Masalskio pasisakymą, socialdemokratų kandidatė į Palangos merus S. Grigorian nutarė kreiptis į Klaipėdos apygardos prokuratūrą. Tą padarė lapkričio 19 dieną.

„Vakarinė Palanga išspausdino nešlifuotą citatą paties pono Masalsko, ten yra parašyta, ką jis galvoja ir kaip jis galvoja. Kad jis ir ponas Vaitkus yra lietuviai, o kandidatuoti turėtų būtent lietuviai, o ne kitų tautybių žmonės. Mano tėvelis yra armėnas, mano mama yra lietuvė, o aš esu Lietuvos Respublikos pilietė. Tai yra neapykantos kurstymas, dėl to ir kreipiausi į prokuratūrą“, – sako S. Grigorian.

Pasak jos, į teisėsaugą ji nutarė kreiptis ne tiek dėl savęs, nes pirmojoje citatoje ji nebuvo paminėta, o dėl kitų tautybių žmonių, kurių ji nemažai pažįsta.

„Manau, kad negaliu aš užmerkti akių prieš tokią neteisybę. Manau, kad ir Palanga, miestas, kuriame aš augau, kuriame aš baigiau mokslus, yra labai tolerantiškas miestas. Man labai keista tai išgirsti, ypatingai iš patyrusio politiko lūpų. Aš esu palangiškė, aš esu lietuvė, esu čia augusi ir baigusi mokslus, dirbusi ir Vyriausybės kanceliarijoje. Esu visa galva panirusi į Palangos miesto problemas ir aktualijas, čia yra mano šalis. Aš neįsivaizduoju savęs be Lietuvos“, – DELFI sakė S. Grigorian.

Svetlana Grigorian

Masalskas: nekalbėjau apie konkretų žmogų

Tuo metu DELFI susisiekus su pačiu J. Masalsku ir paklausus, ar jis tikrai sakė tokius žodžius, politikas tikino, kad apie tai, kad kandidatuoti turėtų tik lietuviai, jis nėra sakęs, tačiau minties apie grožį nesigynė.

„Mano pasakytus žodžius, kurie yra mano nuomonė, išverčia žurnalistai į kažkokius kitus žodžius. Aš negaliu sakyti tokių žodžių, kad negali kitų tautybių žmonės balotiruotis (į merus). Pirmiausiai, aš neturėjau galvoje nė vienos moters, nė vieno žmogaus“, – sakė jis.

Paklaustas, kaip iš tiesų mano – ar ne lietuvių tautybės asmenys gali kandidatuoti į Palangos mero postą, J. Masalskas tikino, jog jam tautybė neturi reikšmės.

„Aš esu žmogus augęs Lietuvoje, dirbęs Armėnijoje, dirbęs Černobylyje. (…) Jeigu aš taip pasakiau, čia yra mano nuomonė, kad ne grožis turi eiti į merus, o turi eiti protas. Taip aš pasakiau, ir aš tų žodžių tikrai nesiginu. Bet kai žurnalistai pradeda kalbėti, kad aš kalbėjau apie Jonaitį, Petraitį ir tautybes minėjau, tokius žodžius, kaip „čigonas“...

Įsivaizduokite, aš turiu tokį amžių, atidirbęs generaliniu direktoriumi, Armėnijoje dirbęs 2,5 metų, gavęs infarktą, aš ant tiek tuos armėnus gerbiu, turiu draugų, ir onkologų (…). Bet kaip galima skirstyti Lietuvoje, kas turi eiti į tuos rinkimus, tai yra žmogaus pasirinkimas. Jeigu žmogus yra protingas (…) žmogus turi būti gyvenęs Lietuvoje, kodėl mes šiandien neišrinkome prezidentą ukrainietį, o išrinkome prezidentą lietuvį? Aš aišku, pasakiau, kad moters grožis neturėtų eiti į merus, turi eiti protas“, – DELFI aiškino politikas.

Nepaisant to, kad teigia, jog žodžių apie potencialaus mero tautybę jis nesakęs, J. Masalskas nemano, kad žurnalistai iškraipė jo žodžius. Jis taip pat teigė nesuprantantis, kodėl įsižeidė S. Grigorian, juk jis asmeniškai ir konkrečiai jos nepaminėjo.

„Jeigu aš būčiau paminėjęs asmeniškai savo kalboje, kad ji tokia ir tokia yra armėnė, ir jos vardą ir pavardę paminėčiau. Aš per televiziją, nežiūrint tai, kad aš jos net nematęs ir su ja net nekalbėjęs, aš atsiprašiau, sakau: aš tikrai esu lietuvis ir aš neneigiu nė vienos tautybės, kuri nori eiti į merus“, – sakė J. Masalskas.

Paprašytas atsakyti konkrečiai, ar citata „manau, kad į mero postą mūsų kraštuose turėtų kandidatuoti lietuviai. Kitų tautybių žmonės negalėtų būti konkurentais“ yra pasakyta jo, „tvarkietis“ dar kartą pakartojo: jis tokių žodžių pasakyti negalėjo.

„Aš turiu pasakyti, kad aš negalėjau taip sakyti. Pasakykite kaip ten mūsų Lietuvoje, kur eina visi būtinai lenkai, Lenkų rinkimų akcija, ar kas prieštarauja, kad jie eitų? Ar kas nors prieštarauja, pasakykit? Bet aš manau, kad Lietuvoje pragyvenęs arba pradirbęs Palangoje bent trejus – penkerius metus žmogus ir žinomas žmogus turi tikrai balotiruotis į merus. Nieko prieš, kad ji (S. Grigorian – DELFI) balotiruojasi į merus. Aš pasakiau vienintelį, kad ne grožis turi eiti, o turi eiti protas“, – sako politikas.

Paklaustas, ką turintis omenyje tokiu pasakymu ir ar kalba būtent apie S. Grigorian, J. Masalskas teigė, kad negali nieko sakyti apie svetimą moterį ir spręsti, ar ji yra protinga. Po pirmojo straipsnio pasirodymo, anot jo, jis nuėjo pas S. Grigorian tėvą, kurį pažįsta, ir su juo pakalbėjo.

„Tėvukas sako: aš nenoriu kalbėtis, tu čia taip ir taip pasakei. Aš sakau: palaukite, kur aš pasakiau apie ją? Vardą, pavardę, gimimo metus jos? Aš nieko nepasakiau. (…) Jūs atleiskite, šiandien dienai man yra 76 metai ir suraskite nors vieną žmogų, kad aš įžeisčiau“, – sakė jis DELFI.

Jis mano, kad kažkas nori jį apšmeižti – netgi įtaria kas ir kodėl, tačiau nenorėjo to atskleisti.

„Aš noriu pasakyti vieną dalyką: man labai skaudu, kada rašo, kad aš versdamasis noriu eiti į rinkimus, eiti į merus. Niekur aš nesu pareiškęs, kad aš eisiu į merus, kad eisiu į rinkimus. Bet aš esu Palangos skyriaus pirmininkas, aš už „Tvarką ir teisingumą“, ir niekas man šiandien negali pasakyti, moteris 28 metų, kad aš ją įžeidžiau. Ji protinga būdama paskambintų ir sakytų: klausyk, senuk, (…) tu mane įžeidei, tu mane pavadinai gražuole. Bet aš jos nepavadinau gražuole, aš pasakiau, kad turi eiti ne tik grožis, bet ir protas“, – teisinosi J. Masalskas.

Turėjo omenyje Lietuvos pilietybę?

Visgi vėliau politikas pasakė, jog mano, kad į merus turėtų eiti lietuvis, tačiau tai nereiškia, kad kandidatuoti neturėtų kitos tautybės asmenys.

„Kas liečia tautybę, aš pasakiau: čia yra mano nuomonė. (…) Aš pasakiau vieną, kad į merus turi eiti lietuvis. Aš nepasakiau, kad turi armėnas neiti, rusas neiti. Bet turi Palangoje 3–5 metus pragyvenęs žmogus eiti. Tada paimkime tokį dalyką, pagal įstatymą, žmonės atvažiuoja šiandien dienai, sakykime, turkai, labai daug jų Lietuvoje, Palangoje, ir paima prisiregistruoja (…)“, – kalbėjo J. Masalskas.

Paklaustas, ar jis kalba visgi ne apie tautybę, o apie pilietybę, kad į merus turėtų kandidatuoti Lietuvos pilietis ir patikslinus ar, jo nuomone, į Palangos merus galėtų kandidatuoti Lietuvos rusas, politikas tikino, kad tikrai gali.

„Bet jis žmogus turi būti žinomas Palangoje, aš tą turėjau galvoje. Gali, kas neduos eiti rusui? (…) Bet aš turėjau tiktai savo nuomonę, ne partijos, ir mane šiandien nori eliminuoti iš partijos rinkimų, lyg tai nusistatęs esu prieš kažkokią tautybę“, – sakė J. Masalskas.

J. Masalskas dar šimtu procentų nežino, ar kandidatuos į Palangos merus – tą turi nuspręsti partija. Tačiau jis neatmeta galimybės kandidatuoti į Palangos savivaldybės tarybą.