„Ketvirtadienį po dvylika su puse valandos trukusių sunkių derybų su švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene ir jos komandos nariais, paaiškėjo, jog visų šalies švietimo profesinių sąjungų iškeltiems reikalavimams įgyvendinti reikalinga beveik 300 mln. eurų suma. Siūlome visoms parlamentinėms partijoms nedelsiant pasirašyti susitarimą, kuriame būtų sutarta dėl minėtos 300 mln. eurų sumos skyrimo, sprendžiant iškeltas problemas, kurių ignoravimas toliau gilins švietimo sistemos krizę“, - rašoma penktadienį išplatintame profsąjungų kreipimęsi.

Jį pasirašė Švietimo ir mokslo profesinė sąjungos „Solidarumas“ vadovė Ramutė Minkevičienė, „Sandraugos“ vadovas Kęstutis Juknis, Švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius, Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas bei Mokytojų, švietimo ir mokslo profesinė sąjungos vadovas Ramūnas Znutas.

Anot profsąjungų lyderių, tokiu susitarimu bus pademonstruotas realus, o ne deklaratyvus rūpestis švietimu.

Svarstyti susitarimo dėl algų mokytojams kėlimo pasirašymą su partijomis ketvirtadienį derybose pasiūlė Vyriausybės atstovai.

Švietimo ir mokslo ministerijoje ilgiau nei dvyliką valandų ketvirtadienį trukusios derybos buvo atidėtos nepriėmus sprendimų.

Švietimo ministrė J. Petrauskienė ir premjero patarėja Unė Kaunaitė taip pat pasiūlė, kad naujus įsipareigojimus dėl atlyginimų Vyriausybė galėtų prisiimti 2020 metais, t.y. paskutiniais dabartinio parlamento kadencijos metais.

„Siūlymai, kurie kainuoja virš 200 mln. papildomų eurų biudžete, turint galvoje, kad šiuo metu biudžeto projekte švietimui yra skirta papildomai 180 mln. eurų, yra neadekvatūs ir tai yra destruktyvu“, – ketvirtadienį tvirtino J. Petrauskienė.

Ji apgailestavo, kad derybos dėl etatinio mokytojų apmokėjimo virto derybomis dėl „pinigų dalybų“.

Tačiau streikuojančios A. Navicko profsąjungos nariai teigė nesitrauksiantys nuo reikalavimų mokytojų atlyginimų koeficientus didinti penktadaliu.

Svarstant šį klausimą derybos atsidūrė aklavietėje.

Tolimesnė derybų eiga turėtų paaiškėti penktadienio rytą, tos pačios dienos popietę streikuojantys pedagogai prie Seimo rengs mitingą.

A. Navickas teigė esąs pasirengęs kalbėtis su partijomis dėl finansavimo didinimo švietimui, tačiau sprendimų dėl algų kėlimo tikisi dar šiemet.

Jis žada, kad pedagogų streikas bus tęsiamas.