Ministerijoje nuo trečiadienio sprendimų laukiantys mokytojai DELFI teigė, kad nesitrauks, kol nesulauks ant popieriaus parašytų, o ne žodžiu ištartų susitarimų.

„Mes dar neturime atsakymų, dar tik žodžiai. Galutinio atsakymo dar nėra, – kalbėjo ministerijoje su kitais mokytojais atsakymų laukianti Jadvyga. – Bet esame labai patenkinti, kad pagaliau vyksta derybos, kad ministrė kalbasi.“

Derybos su mokytojais ministerijoje prasidėjo dešimtą ryto, pertrauka buvo paskelbta beveik penktą vakaro. Po pertraukos derybos vėl tęsis, o ministerijoje budintys mokytojai žada laukti tiek, kiek reikės.

„Kai pateiks pasiūlymus ir jei jie mokytojams tiks, bus valio, bet jei ne, tai toliau liksime čia“, – teigė kita mokytoja ir pridūrė, kad yra nusiteikusi nakvoti ministerijoje.

Penktadienį prie Seimo planuojamas mokytojų mitingas. Pedagogai teigia, kad dalyvaus ne tik jie, bet ir mokiniai, ir tėvai. Mokytojai teigia, kad mitingo jau neatšauks. „Jie (ministerija – DELFI) labai ilgai delsė. Jie gal tikis, kad kažką pažadės ir mes viską baigsime, – svarstė mokytoja. – Bet šiandien jie iki galo tikrai nesusitars, derybos vyks ir rytoj.“

Kitos mokytojos teigė, kad kol nebus parašytų susitarimų, iš ministerijos nesitrauks. Tiesa, jos teigė, kad nakvojo ne ministerijoje, čia atvyko ryte, pakeisti čia per naktį budėjusių savo kolegų.

Nors ne visi mokytojai atvyko tik šiandien. Ministerijoje jau nuo trečiadienio vidurdienio sprendimų laukia mokytojai iš Švenčionių, Klaipėdos ir kitų rajonų. Patalpoje, kurioje nuo trečiadienio vidurdienio lūkuriuoja mokytojai, sudėti ir miegmaišiai bei čiužiniai. Mokytojai teigia, kad ir šiąnakt gali tekti juos tiestis.

„Derybos – ilgas procesas. Kalbėjimas netrumpas, todėl šiandien sprendimo turbūt nebus. O mes, kip ir žadėjome, liksime“, – teigė mokytoja.

„Nakvoti ir laikyti spaudimą yra būtina“, – teigė kita mokytoja.

Mokytojos sutartinai tikino, kad vieną naktį jau praleido ministerijoje, praleis ir antrą. „Ketiname likti. Kol būsime reikalingos, tol būsime“, – ryžtingai kalbėjo mokytojos.

O ar jos viliasi, kad jau šįvakar sprendimai bus priimti? „Drįstame turėti vilties, bet džiaugiamės atsargiai. Džiaugsimės tada, kai pamatysime viską parašytą juodu ant balto“, – tikino mokytojos, pridurdamos, kad streikuojančių mokyklų vis daugėja.

Šįryt į ministeriją iš Vilniaus atvykusios mokytojos DELFI teigė, kad situacija yra tiesiog labai liūdna. „Viliamės kažkokio susikalbėjimo, – teigė mokytojos. – Ministrė iki mūsų nebuvo atėjusi.“

„Apmaudu ir liūdna, kad vyksta tokie dalykai. Svarbūs dalykai vilkinami, nesiimama konkrečių sprendimų, nesitariama. Savotiškai tyčiojamasi iš mūsų“, – teigė mokytoja. Jai pritarė ir kolegė, pridurdama, kad bendrauja su kolegomis iš kitų šalių, kurie juos palaiko.

„Švietimo sistemoje baisi krizė. Kiek mokyklų nedirba, kiek mokinių negauna mokymosi proceso, o Švietimo ministerija į viską žiūri pro pirštus, – kalbėjo pedagogė. – Mes nenorime streikuoti, mes norime atgal pas savo mokinius.“

Kelios mokytojų profsąjungos, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė ketvirtadienį susirinko tartis, kaip tobulinti rugsėjį įvestą etatinio pedagogų darbo apmokėjimo modelį.

Derybų Švietimo ir mokslo ministerijoje rezultatų jau nuo ryto laukia ir kelios dešimtys pedagogų, praleidusių čia naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį. „Prie radiatoriaus, miegmaišyje, – apie savo nakvynę pasakojo mokytoja Veronika. – Aš manau, kad visa šita situacija yra apgailėtina. Labai liūdna, kad švietimo ir mokslo ministrei ir visiems kitiems politikams yra dzin ant mūsų.“

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, be kitų dalykų reikalauja didinti mokytojų algų koeficientus ir mažinti klases, keisti pedagogo etato struktūrą.

Mokytojai ministerijoje: