Kitąmet kovą vyksiančiuose tiesioginiuose merų rinkimuose dar vienos kadencijos sieks Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas, Birštono rajono merė Nijolė Dirginčienė, Neringos rajono meras Darius Jasaitis.

„Socialdemokratai - viena iš nedaugelio partijų, merus iškėlusi visose savivaldybėse. V. Mitrofanovas, N. Dirginčienė, V. Makūnas ir kiti - labai stiprūs kandidatai, ne kartą reitinguoti kaip geriausi merai Lietuvoje. Taigi partijoje turime patirties, kaip reikia rūpintis vietos gyventojais“, - sako Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Socialdemokratų merai šiuo metu vadovauja 11-kai savivaldybių. Pats G. Paluckas kelia savo kandidatūrą į sostinės merus. Šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybėje jis eina vicemero pareigas.

Sudarydami rinkimų sąrašus socialdemokratai ir savivaldos rinkimuose laikėsi kvotų lyties pagrindu, kad kandidatais į tarybas būtų iškeliama pakankamai ir vyrų, ir moterų. Iš kandidatuojančių į savivaldybių merus - 13 moterų.

Širvintose pirštinę socialdarbiete tapusiai Živilei Pinskuvienei ketina mesti LSDP skyriaus pirmininkė Anna Kuznecovienė. Į Šalčininkų meres kandidatuoja žurnalistė Jolanta Butkevičienė, Joniškyje - Vaida Aleknavičienė, Klaipėdos rajone - Ligita Liutikienė.

Palangoje prasidėjusi rinkimų kampanija jau sukurstė vietos politikų aistras. Oponentai socialdemokratei Svetlanai Grigorian ėmė viešai per spaudą replikuoti dėl tautybės ir dėl grožio. Dėl galimos tautinės nesantaikos kurstymo šioje savivaldybėje buvo kreiptasi į prokuratūrą.

Lapkričio 7 d. prasidėjo oficiali savivaldybių tarybų ir merų rinkimų kampanija.

Seimo sprendimu, kitų metų kovo 3 d. bus surengti savivaldybių tarybų rinkimai.

Savivaldybių tarybų nariai renkami ketveriems metams, remiantis visuotine ir lygia rinkimų teise, slaptu balsavimu tiesioginiuose rinkimuose pagal mišrią rinkimų sistemą.

Savivaldybės tarybą sudaro savivaldybės tarybos nariai. Vienas tos savivaldybės tarybos narys yra meras.

Paskutiniai savivaldos rinkimai Lietuvoje vyko 2015 m. kovo 1 d.