Naktį praleis ministerijoje

Mokytojai į Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM) atvyko iš karto po Seime vykusio Švietimo ir mokslo komiteto posėdžio. Kaip teigė DELFI kalbinti mokytojai, komiteto posėdyje jie neišgirdo atsakymų į savo klausimus, todėl ir susirinko į ministeriją, kurią vadina savo namais.

Apie pusšimtis mokytojų ministerijoje ministrės laukia jau nuo vidurdienio. Jų teigimu, ministrė J. Petrauskienė buvo trumpam užėjusi, tačiau prie derybų stalo nesėdo, todėl mokytojai laukia toliau.

DELFI žurnalistai pas streikuojančius mokytojus į ministeriją atvyko prieš septintą valandą vakaro. Ministerijos sargas nenorėjo įleisti žurnalistų teigdamas, kad „mokytojai jau beveik išsiskirstė, nes ministerijos darbo laikas jau baigiasi“.

Vis dėlto DELFI pavyko patekti į trečią ministerijos aukštą, kur ministrės vis dar laukia kelios dešimtys pedagogų. Visi jie nusiteikę ryžtingai – lauks ministrės tiek, kiek reikės, o jei šįvakar nesulauks – nakvos ministerijoje.

Kartu su mokytojais ministrės laukiantis Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas teigė, kad lauks tiek, kiek reikės.

„Ministrė buvo užėjusi apie pusę penkių, bet ji išsakė savo nuomonę, visiškai nesiklausė mūsų reikalavimų. Ji teigia, kad toliau tarsis su kitomis profesinėmis sąjungomis, – teigė A. Navickas. – Ji nekalba apie tai, kad reikia atnaujinti ugdymo procesą.“

„Lauksime ministrės. Jei norime atkurti mokymosi procesą, turime sėsti ir derėtis, – teigė pirmininkas. – Jei varys – nesimušime. Jei išvarys ar atvažiuos policija – išeisime. Bet tai parodys mūsų Vyriausybės požiūrį, kaip jie žiūri į mokytojus ir vaikus.“

A. Navickas teigė, kad ministrės laukiančių mokytojų reikalavimas – pradėti derybas.

Trečiadienio rytą Seime vykusio Švietimo ir mokslo komiteto posėdžio metu MOSTA pristatė tyrimo duomenis, kurie buvo itin teigiamai naujai reformai. Tai A. Navickas vertina kritiškai. „MOSTA ir ministerija toliau pristato, kad viskas gerai. Tai primena gūdų sovietmetį, kai sprogo Černobylis ir visi sakė, kad viskas gerai“, – teigė A. Navickas.

Kai DELFI atvyko į ministeriją, sargas teigė, kad netrukus mokytojai bus išprašyti, tačiau pusę aštuonių mokytojai vis dar laukė ministerijoje. Kai kurie artimųjų prašė atvežti miegmaišių, kiti – maisto.

Ministerijoje ministrės laukia mokytojai ne tik iš Vilniaus, bet ir iš Klaipėdos. Pastarieji teigia, kad į šįryt, kad spėtų atvažiuoti į Seimo komiteto posėdį, kėlėsi trečią valandą ryto. Klaipėdiečiai teigia, kad namo negrįš tol, kol nepasikalbės su ministre.

Ministrės laukiantys mokytojai DELFI teigė, kad nebijo, jog juos kažkas gali išvaryti. „Negi mus varys su policija?“ – klausė mokytojai ir tikino, kad yra pasiryžę laukti pernakt.

„Esame iš Vakarų, iš Klaipėdos. Trečią nakties kėlėmės ir atvažiavome, nes iš tikrųjų norime susiderėti, – teigė mokytoja Laima Juknienė, pridurdama, kad Klaipėdoje jau streikuoja beveik trys dešimtys mokyklų. – Tai didelis gaisras, kurį reikia gesinti.“

„Atvažiavome ir nenorime grįžti be derybų, be rezultatų“, – teigė L. Juknienė.

Švietimo sistema yra pavojuje, teigė klaipėdietė, kuri pridūrė, kad demokratija turi nugalėti.

Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos mokytojai taip pat laukia ministerijoje. „Yra labai daug konkrečių klausimų ir nė vieno atsakymo, – teigė mokytoja Sonata Juzėnienė. – Kiekvieną dieną tikimės konkrečių atsakymų ir konkrečių žingsnių. Mes labai norime eiti į darbą, mūsų labai laukia mokiniai.“

Mokytoja teigė tikinti, kad ministrės sulauks.

21 val. 30 min. su DELFI bendravęs pirmininkas A. Navickas teigė, kad mokytojai žinių iš ministrės dar nesulaukė, tačiau juos aplankė Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas. A. Navicko teigimu, jis kalbasi su mokytojais, tačiau tai - ne derybos, o tik pokalbiai.

„Jaučiamės gerai, gavome ir obuolių, ir miegmaišių“, – teigė A. Navickas ir pridūrė, kad miegmaišių mokytojams atvežė vaikai.

Streikuojantys mokytojai ministerijoje praleis visą naktį, ryte toliau lauks ministrės ir kvies ją deryboms.

Beje, nors iš pradžių ministerijos darbuotojai nenorėjo į ministeriją įleisti DELFI žurnalistų, vėlyvą vakarą, kai mokytojams vaikai atvežė miegmaišių, darbuotojai juos įsileido.

Pristatė ministerijai palankius tyrimo rezultatus

Seimo komiteto posėdžio trečiadienio rytą pradžioje Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) atstovas pristatė „Etatinio poveikio apžvalgą“. Tyrimo duomenimis, šįmet mokytojų atlyginimams papildomai buvo skirta 22 mln. eurų. Iš pradžių buvo skaičiuota, kad dėl papildomų lėšų mokytojų atlyginimai turėtų kilti 13-14 proc. MOSTA duomenimis, tai pasitvirtino – mokytojų atlyginimai pakilo 13,6 proc.

MOSTA tyrimo duomenimis, atlyginimai kilo visose Lietuvos savivaldybėse.

MOSTA tyrimas atskleidė, kad ne tik kilo atlyginimai, bet ir padaugėjo mokytojų, dirbančių pilnu etatu: 2017-aisiais tokių mokytojų buvo 18 proc., o 2018 – 25 proc. (kas ketvirtas mokytojas).

Taip pat buvo tiriama, ar atlyginimas nemažėjo tiems mokytojams, kurių darbo krūvis nemažėjo. Tyrimo duomenimis, apie šimtui mokytojų (iš trijų tūkstančių tirtų), atlyginimas sumažėjo, tačiau jų atlyginimas esą svyravo ir ankstesniais metais. Tyrime buvo atsižvelgta į 2016, 2017 ir 2018 metų duomenis. Išvadoje pateikiama, kad etatinis modelis neturėjo įtakos atlyginimo sumažėjimui, nes svyravimas buvo pastebimas ir anksčiau.

Tyrime neanalizuota, ar atlyginimas skyrėsi skirtinguose regionuose, nors mokytojo kvalifikacija, patirtis ir kiti dalykai nesiskiria.

Pratęsus susirinkimą – ministrei dedikuotos eilės

Susirinkimo pabaigoje Gintaras Steponavičius paprašė dar nesiskirstyti ir pareikalavo ministrės atsakyti į susirinkusių mokytojų klausimus. Parlamentaras pasiūlė pratęsti susirinkimą – siūlymas buvo priimtas.

„Manote, kad užmėtysite smulkmenomis ir laimingesni žmonės išvažiuos? – į ministrę kreipėsi G. Steponavičius. – Siūlau stabdyti tuščias diskusijas apie smulkmenas.“ Šiuos žodžius mokytojai sutiko plojimais.

Ministrė tikino, kad gerbia visų 45 tūkst. mokytojų siūlymus, o salėje pradėjo girdėtis mokytojų prašymai. „Ministre, kalbėkitės su mumis, mes pasiruošę tartis“, – prašė susirinkime dalyvavusi mokytoja.

„Išgirskite mus, nusibodo jau kentėti ir šimtą kartų visus įtikinėti, – dar viena mokytoja į ministrę kreipėsi eilėmis. – Išgirskite, švietimas pasiekė jau dugną, išgirskite, kad dar blogiau tikrai nebūna.“

Kita mokytoja pastebėjo, kad anksčiau J. Petrauskienė buvo MOSTA vadovė, o šiandien jai palankius tyrimo rezultatus pateikė būtent MOSTA atstovai.

Susirinkimui nepasibaigus ministrė atsiprašė, kad negali ilgiau jame dalyvauti ir išskubėjo į susitikimą Vyriausybėje. Mokytojai šią žinią priėmė audringai, pradėjo jos klausti dar nepaklaustų klausimų, o susirinkime dalyvavusi abiturientė atskubėjo jai įteikti savo laišką.

Iš susirinkimo išskubėjusi ministrė į žiniasklaidos atsakymus taip pat atsakė lakoniškai. Ji teigė, kad tikisi greitu metu išspręsti susidariusias problemas ir išskubėjo iš Seimo.