Šiemet fondui buvo skirta 2,68 mln. eurų, iš 200 paraiškų finansuota apie 40 projektų.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo, kad 2019 metais, kaip ir šiemet, fondui būtų skiriama 0,5 proc. iš alkoholio, cigarečių akcizų, loterijų ir azartinių lošimų mokesčių, gautų 2017 metais.

Fondo vadovas Šarūnas Narbutas sako, jog kitąmet jo apimtis didėja, nes pernai surinkta daugiau akcizų. Š. Narbuto teigimu, siekiant didesnės naudos, fondo apimtis turėtų augti dvigubai.

Vyriausybė neskiria tam papildomai dėmesio, suma nedidėja, didėja tik surenkama suma (akcizų – BNS). (...) Mūsų lūkestis 2020-ųjų biudžete, kad jis turėtų didėti dvigubai“, – BNS sakė Š. Narbutas.

Pasak jo, pagrindinis fondo tikslas – pinigus, surenkamus iš žalingų produktų, skirti visuomenės sveikatos gerinimui.

„Lietuvoje tai daug metų buvo nedaroma. Didžioji akcizų dalis sugrįžta į valstybės biudžetą, dalis skiriama finansuoti sportui, kultūrai, bet visuomenės sveikatai nebuvo“,– BNS sakė Š. Narbutas.

Anot jo, iš fondo finansuojami moksliniai tyrimai, kurie analizuoja, kaip gerinti visuomenės sveikatą, pavyzdžiui, savižudybių, alkoholio ar kitas psichines sveikatos problemas, taip pat – prevenciniai projektai, skatinantys keisti visuomenės sąmoningumą. Be to, dalis fondo lėšų skiriama įvairiems viešinimo projektams.

Vis dėlto, pasak Š. Narbuto, svarbiausia yra stebėti, kokie yra finansuotų projektų rezultatai ir jų efektyvumas žmogui.

„Pagrindinis iššūkis, kad tie pinigai, kurie skiriami, būtų naudojami sukurti pokytį, o ne tiesiog kažkokius projektus finansuoti“, – teigė Š. Narbutas.

2016-2017 metais fondui buvo skirta 0,5 proc. įplaukų tik iš alkoholio akcizų – iš viso apie 1,3 mln. eurų.

2017 metais gauta 317,2 mln. eurų alkoholio ir 283,6 mln. eurų tabako akcizų, o loterijų ir azartinių lošimų mokesčio pajamos buvo 16,5 mln. eurų.