Rezoliucija Seimas kviečiamas kreiptis į Europos Sąjungos ir NATO šalis nares, taip pat į ESBO, Europos Tarybą ir Jungtinių Tautų organizaciją, su raginimu imtis visų priemonių, kad Rusija nutrauktų Azovo jūros militarizavimą.

Kartu reaguojant į sekmadienio įvykius, kai Rusija apšaudė tris į Kerčės sąsiaurį įplaukusius Ukrainos laivus ir galiausiai juos užėmė, rezoliucija siūloma įvesti papildomas sankcijas už incidentą atsakingiems asmenims.

Rezoliucijos projektą Seime registravo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovas Gabrielius Landsbergis, jo pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir TS-LKD Politikos komiteto pirmininkas Andrius Kubilius.

Kaip pažymi konservatoriai, Rusija jau kurį laiką savivaliauja, neteisėtai vykdydama sustiprintą civilių krovininių laivų, siekiančių per Kerčės sąsiaurį patekti į Ukrainos uostus Azovo jūroje, patikrą, o pasinaudojusi pastaruoju incidentu visiškai užblokavo tokių laivų judėjimą. Tuo metu Rusijos karinio jūrų laivyno pajėgos Azovo jūroje stiprinamos.

„Nerimą kelia ir signalai, kad Rusijos neteisėtai aneksuotame Kryme gali būti siekiama atnaujinti branduolinio ginklo saugojimo infrastruktūrą, o tai reiškia, kad gali būti ruošiamasi branduolinio ginklo dislokavimui neteisėtai aneksuotoje Ukrainos teritorijoje“, – pranešime spaudai cituojamas G. Landsbergis.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pirmadienį paragino Rusiją paleisti Kerčės sąsiauryje netoli Krymo sulaikytus tris Ukrainos laivus ir nutraukti agresyvius veiksmus prieš šią šalį.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė reaguodama į incidentą pareiškė, kad Rusija ciniškai pažeidžia tarptautinius susitarimus ir vykdo „tiesmuką ir agresyvų karą prieš Ukrainą“.

Rusija sekmadienio vakarą apšaudė tris į Kerčės sąsiaurį įplaukusius Ukrainos laivus, motyvuodama, kad šie pažeidė šalies teritorinius vandenis, ir galiausiai juos užėmė.

Kijevas atkerta, kad Azovo jūra, į kurią plaukė laivai, laikoma bendro naudojimo pagal Rusijos ir Ukrainos susitarimą, o rusai dėl laivų maršruto buvo įspėti.

Kerčės sąsiauris yra siauras vandens kelias, jungiantis Juodąją jūrą su Azovo jūra. Pastaroji naudojama tiek Ukrainos, tiek Rusijos.