Medicininių kanapių istorija

Savo pranešimą konferencijoje „Psichoaktyvių medžiagų reforma: bausti negalima, pasigailėti?“ J. Žiburkus pradėjo pristatydamas trumpą medicininių kanapių istoriją – dar prieš pusantro šimto metų Jungtinėse Amerikos Valstijose kiekvienoje vaistinėje buvo galima įsigyti medikamentų su medicininėmis kanapėmis, kurie buvo skirti astmai, isterijai, depresijai ir skausmui malšinti.

Medicininės kanapės minimos ir tyrinėjant pagoniškos Lietuvos, ir tarpukario Lietuvos istoriją.

Tačiau vėliau prasidėjo priešingos informacijos sklaida, kur buvo teigiama, kad kanapės yra netinkamos medikamentams.

O nuo 1994 į viešumą iškyla didžiule problema tampanti epilepsija. Sprendžiant problemą pradėta kitaip žvelgti į medicinines kanapes, kai kuriose valstijose keičiami įstatymai.

Dar prieš pristatydamas savo pranešimą J. Žiburkus feisbuke pasidalijo keliomis pristatymo skaidrėmis bei dėstė savo nuomonę. „Dabar pats laikas suprasti, kad kanapės – tai pasaulio ir Lietuvos progresas, tai žmogaus teisės, tai pasirinkimo teisės ir tai, jeigu Jums pinigai ir kontrolė taip jau rūpi, yra labai gera galimybė užsidirbti dar ir pinigų“, – feisbuke dėstė J. Žiburkus.

Kanapių vartojimas, anot pranešėjo, neveda prie kitų narkotikų. „Faktiška tokia informacija nėra pagrįsta. Čia kaip su dalgiais visi vaikšto ir sako, kad nuo žolelės viskas prasidėjo, o paskui sako, kad gal ir ne nuo žolelės, o nuo cigaretės ar alkoholio, – savo nuomonę grindė J. Žiburkus. – Aš kalbu iš Hiustono, noriu, kad žmonės turėtų pasirinkimo teisę, žmogaus teisių laisvę Lietuvoje. Aš gyvenu Hiustone, noriu, kad Lietuva neatsiliktų.“

Pranešėjo teigimu, pripratimas prie kanapių yra pats mažiausias, lyginant su kitomis narkotinėmis medžiagomis. „Nikotinas, kokainas – prie jų žymiai lengviau priprantama. Alkoholis – nėra ką apie tai kalbėti“, – tvirtino J. Žiburkus.

„Alkoholis visame pasaulyje žudo tūkstančius žmonių, o kanapės – nulį“, – teigė J. Žiburkus, pasiremdamas statistika. Jo pasitelktais duomenimis, JAV vien nuo 2016 metų nu farmacinių opiatų mirė daugiau nei 19 tūkst. žmonių, nuo alkoholio – daugiau nei 9 tūkst., nuo kanapių – nė vieno.

Pasakė, kaip Lietuvoje legaliai naudoti medicinines kanapes

J. Žiburko teigimu, ir dabar Lietuvoje galima legaliai naudoti medicinines kanapes, tik visuomenė to nežino.

„Kanapes galima nusipirkti vaistinėse Vokietijoje, Lenkijoje. Šios kanapės importuojamos iš Kanados, – pasakojo J. Žburkas. – Užėjus į vaistinę Vokietijoje, vaistininkė padės išsirinkti kanapių rūšį arba vaistą su kanapėmis. Piliečiai, kurie gyvena Vokietijoje, Lenkijoje, jie gali būti ir Lietuvos piliečiai, kurie gauna medicininių kanapių.“

Pranešėjo teigimu, su įsigytais vaistais galima laisvai judėti Šengeno erdvėje. „Su tais vaistais jie gali keliauti po visas Šengeno šalis. Kadangi tai yra kanapės, visi šie pacientai turi pilną ir legalią teisę bet kurioje viešoje rūkymo vietoje, nepriklausomai nuo tos šalies vaistų ir narkotikų įstatymų, vartoti kanapes, – teigė J. Žiburkus. – Vokiečiai, turintys medicininių kanapių receptus, gali ją rūkyti viešose vietose, gatvėse. Jie turi dokumentą, kurį išrašo daktaras.“

J. Žiburkaus teigimu, tokius preparatus Vokietijoje gali įsigyti ir lietuviai, kurie, turėdami receptą, gali grįžti į Lietuvą ir čia vartoti sau reikalingą medicininį preparatą.

Kanapė

„To Lietuva nežino, to Lietuvos valdantieji nežino, Dabar prisišauksime labai daug bėdų, nes žmonės pradės važinėti su savo vaistais. Turistai į Lietuvą gali atvažiuoti su savo vaistais, net lietuviai gali jų atsivežti. Ką mes su tuo darysime? Mes su tuo dabar nieko nedarome“, – teigė J. Žiburkus.

Konferencija apie psichoaktyvias medžiagas

Seime vykusios konferencijos metu savo patirtimi dalijosi buvęs Čekijos Nacionalinės narkotikų kontrolės koordinatorius Jindrichas Voborilas, Norvegijos Karalystės Parlamento narys Carlas-Erikas Grimstadas, Sakartvelo pilietinio judėjimo „White Noise Movement“ lyderis Davidas Subelianias ir „Jaunos bangos“ atstovė ir „Eurazijos žalos mažinimo asociacijos“ programų specialistė Eliza Kurcevič.

Konferenciją inicijavo „Jauna banga“, „Žaliojo žiedo draugija“, Dr. Jokūbas Žiburkus („MediTaurus“), Eurazijos žalos mažinimo asociacija ir Seimo narė Aušrinė Armonaitė.

Seimas pritarė medicininių kanapių naudojimui

DELFI primena, kad Seimas spalį pritarė medicininių kanapių legalizavimui. Įstatymas įsigalios 2019 m. gegužės 1 d.

Seimas pritarė siūlymui leisti kanapes, kanapių dervą, kanapių ekstraktus ir tinktūrą naudoti ne tik mokslo (kaip nustatyta šiuo metu), bet išimtinais atvejais ir sveikatos priežiūros tikslams.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas pabrėžia: tai nereiškia, kad Lietuvoje bus galima auginti, platinti ar vartoti kanapes.

„Departamentas nori pabrėžti, kad šis Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo pakeitimas yra susijęs TIK su vaistiniais preparatais, kurių sudėtyje yra kanapių, t. y. vaistais, kurių saugumas ir veiksmingumas yra įrodytas moksliniais tyrimais, ir kurie yra registruoti teisės aktų nustatyta tvarka Lietuvoje arba įrašyti į Bendrijos vaistinių preparatų registrą, – DELFI komentavo Departamento Narkotinių ir psichotropinių medžiagų prekursorių kontrolės ir rizikos vertinimo skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Povilanskienė. – Tai reiškia, kad Lietuvoje kanapės nei maišeliais, nei suktinėmis nebus pardavinėjamos, nes tai tebėra draudžiama medžiaga, ir auginti „medicininių“ kanapių, kaip ir anksčiau, tikrai nebus leidžiama.“

Konferencijos akimirkos: