Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, streikuojančių mokyklų mažėja – pirmadienį streikuos 62 ugdymo įstaigų pedagogai, penktadienį protestavo 74 mokyklų mokytojai.

LŠDPS pirmadienį informavo, kad prie streiko jungiasi Vilniaus licėjus, Vilniaus Žvėryno gimnazija, jį tęsia didžiosios sostinės įstaigos – Vilniaus Žemynos, Martyno Mažvydo progimnazijos.

LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas tvirtina, kad Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) „jau pripažino klaidas, kurios padarytos skubotai įvedant neapgalvotą, neskaidrią, chaosą ir nesaugumą į mokyklas atnešusią darbo užmokesčio sistemą“. Pasak LŠDPS, ministerija neatsižvelgia į šios profsąjungos prieš metus pateiktus reikalavimus, o kaip problemos sprendimą pateikia kitų profesinių sąjungų siūlymus.

A. Navickas sako, kad tai nėra derybos.

„Ministerija pasirašinėja pusiau slaptus protokolus su profesinėmis sąjungomis, kurios neatstovauja streikuojantiems mokytojams, taip įvesdama destrukcijos ir chaoso į užsitęsusį kolektyvinio ginčo procesą. Taip elgdamasi ŠMM daro didelę žalą ugdymo procesui, kuris stringa jau trečia savaitė“, - teigia LŠDPS vadovas.

Dalies mokytojų streikas dėl rugsėjį įvestos sistemos vyksta jau dvi savaites. Streikuojantys pedagogai teigia, kad nauja etatinio apmokėjimo sistema yra neskaidri ir neteisinga, o Švietimo ir mokslo ministerija tinkamai nepasirūpino pertvarkos įgyvendinimu.

LŠDPS reikalauja mažinti mokinių klases ir padidinti mokytojų atlyginimų koeficientus penktadaliu.

Protestai tęsiami nepaisant to, kad ministerija teigia su profsąjungomis sutarusi, kaip tobulinti algų apskaičiavimo sistemą.

Įsibėgėjus streikams, opozicija surinko parašus po švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės interpeliacija.

Pertvarkos vykdymą kritikuoja ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, sakydama, kad ji „stumiama jėga“ ir taip priešinama mokyklų bendruomenė, keliama įtampa visuomenėje.