Vidurdienį Konstitucijos prospekto dalyje ties Nacionaline dailės galerija sugiedotas Lietuvos himnas, pakeltos šalies ir kariuomenės vėliavos.

Pasibaigus karių rikiuotei, jie išžygiavo Konstitucijos prospektu Kalvarijų gatvės kryptimi.

Tuo metu nuo Edukologijos universiteto žiedo pajudėjo apie 80 karinės technikos vienetų, renginį stebi keli tūkstančiai žmonių.

„Istorija įrodė, kad priešo gausa – bejėgė prieš stiprybę, kurios vardas – Lietuvos laisvė.“, – sakė į paradą atvykusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Džiugu, kad šalia mūsų trispalvės – tokia daugybė kitų vėliavų. Jūs visi tuo pačiu metu esate ir geležinis kumštis, ir taikos pasiuntiniai, ir bendras įsipareigojimas ateities kartoms“, – teigė ji.

„Šiandienos paradas – tai Lietuvos karių, sąjungininkų ir draugų dovana mūsų šalies žmonėms. Tai – šimtmečio žinia pasauliui, kad Lietuva pasirengusi visomis išgalėmis ginti tėvynę, laisvę ir bendras mūsų visų vertybes.“, – kalbėjo šalies vadovė.

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis dėkojo kariams.

„Ačiū už jūsų tarnybą, ačiū už mūsų saugumą“, – sakė ministras.

Jis taip pat teigė, kad šalies gynyba yra „ne tik kariuomenės reikalas, bet ir politikų bei visos visuomenės“.

„Labai džiugu, kad politikai skiria labai rimtą dėmesį kariuomenei“, – kalbėjo R. Karoblis.

Kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas teigė, kad Lietuvos karių „paaukotas laikas, įdėtos pastangos, išlietas prakaitas ir pasiryžimas negailint jėgų ir gyvybės ginti savo šalį yra verti didelės pagarbos“.

„Esu tikras, kad laikysitės duotos priesaikos, kas benutiktų, ir savo pareigą atliksite. Man didelė garbė tarnauti jūsų gretose“, – kalbėjo generolas.

Karininkas taip pat dėkojo žmonėms už šiltą sąjungininkų karių priėmimą Lietuvoje ir kitą paramą kariuomenei.

Jis perspėjo, kad pasaulyje nesaugumo zonos toliau plečiasi, todėl Lietuva privalo stiprinti gynybinius pajėgumus ir kaupti reikiamas atsargas.

Į paradą atvyko ir svečiai iš 27 valstybių.

Lietuvos kariuomenės atkūrimo data laikoma lapkričio 23-ioji. Šią dieną 1918 metais Lietuvos ministras pirmininkas Augustinas Voldemaras pasirašė įsakymą, įkuriantį Apsaugos Tarybą. Tuo pačiu buvo įsakyta pradėti formuoti naująjį Lietuvos kariuomenės pulką.Vidurdienį Konstitucijos prospekto dalyje ties Nacionaline dailės galerija vyks vėliavų pakėlimo ceremonija ir iškilminga karių rikiuotė, kurioje dalyvaus apie 1800 karių. Be Lietuvos karių, rikiuotėje dalyvaus karių būriai arba vėliavų grupės iš 14-os NATO ir partnerių valstybių.

Pasibaigus rikiuotei kariai žygiuos Konstitucijos prospektu Kalvarijų gatvės link. Tuomet nuo Edukologijos universiteto žiedo pusės pajudės karinė technika - visuomenei bus parodyta beveik 80 įvairios paskirties karinės technikos.

Parade dalyvauja naujausios Lietuvos kariuomenės pėstininkų kovos mašinos „Vilkas“ prototipai, savaeigės haubicos „PzH 2000”, šarvuoti visureigiai HMMWV, Specialiųjų operacijų pajėgų keturračiai, motociklai ir visureigiai, įvairios paskirties logistinis transportas, oro gynybos ginkluotė.

Sąjungininkai į paradą atgabeno tankus, pėstininkų kovos mašinas, savaeigius artilerijos pabūklus, visureigius ir kitą techniką. JAV kariai specialiai paradui atveš tolimojo nuotolio oro gynybos sistemą „Patriot“. Renginio dalyvius skrydžiu virš Konstitucijos prospekto pasveikins Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų ir NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atliekančių Belgijos kariuomenės Karališkųjų karinių oro pajėgų orlaiviai.

Renginį visuomenė galės stebėti abiejose Konstitucijos prospekto pusėse. Jį stebėti bus galima ir specialiai įrengtuose ekranuose, taip pat visą ceremoniją ir paradą tiesiogiai transliuos LRT televizija.

Miestiečiai piktinasi gatvėse užvirusiu chaosu

DELFI skaitytojo Justino teigimu, Vilniaus gatvėse užvirė absoliutus chaosas. Jis piktinosi, kad šventinio parado organizatoriai nepagalvojo apie tai, kad vilniečiai vyks jo stebėti automobiliais, o statyti jų nebus kur. Jo teigimu, daugelis automobilius tiesiog numeta gatvėse ant važiuojamųjų dalių bei kitose draudžiamose vietose ir eina pėsčiomis stebėti parado, o tuo metu policija bando situaciją suvaldyti.

Pastarąjį kartą karinis paradas su karine technika Vilniuje surengtas 2013 metais minint Lietuvos kariuomenės atkūrimo 95-ąsias metines. Tąkart paradas vyko Gedimino prospekte, jame dalyvavo apie 500 Lietuvos ir sąjungininkų karių su karine technika.

Įsakymas dėl Lietuvos kariuomenės atkūrimo buvo pasirašytas 1918 m. lapkričio 23 dieną ir ši data yra minima kaip Lietuvos kariuomenės diena.