Duris į direktoriaus kabinetą R. Ačui atvėrė lapkričio 22 dienos Regionų apygardos administracinio teismo sprendimas skubiai grąžinti jį į darbą.

Direktoriaus pareigų R. Ačas neteko praėjusį pavasarį, kai Raseinių rajono taryboje susiformavusi naujoji valdančioji dauguma (socdemai, tvarkiečiai ir konservatoriai) balsavo už jo atleidimą iš rajono administracijos direktoriaus pareigų.

R. Ačas šį sprendimą apskundė teismui. Vakar paskelbtoje jam palankioje teismo nutartyje rašoma: „Grąžinti pareiškėją Remigijų Ačą į Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas. Sprendimą dėl Remigijaus Ačo grąžinimo į Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas vykdyti skubiai“.

Teismo sprendimu, R. Ačui iš ieškovo Raseinių rajono savivaldybės priteista 13 502,28 Eur atlyginimo už priverstinę pravaikštą nuo 2018 m. gegužės 2 d. iki 2018 m. lapkričio 22 d. ir vidutinį darbo užmokestį po 95,49 Eur už kiekvieną priverstinės pravaikštos darbo dieną, esant penkių darbo dienų savaitei, nuo 2018 m. lapkričio 23 d. iki pareiškėjo grąžinimo į pareigas. Taip pat priteisti pareiškėjui R. Ačui iš atsakovo Raseinių rajono savivaldybės 1799,44 Eur teismo išlaidų.

Meras atsisakė įleisti į direktoriaus kabinetą ir pareikalavo vykdomojo rašto. R. Ačą tokie veiksmai papiktino:

„Teismo nutartį meras gavo vakar vykusiame teisme ir ten aiškiai parašyta, kad sprendimas turi būti vykdomas skubiai. Kiekviena uždelsta diena savivaldybės biudžetui kainuos 95,49 euro. Rytą, dar prieš aštuonias, nuėjau pas merą. Mūsų karalius ir elgiasi kaip karalius. Pasirodo, A. Griciui dar reikia kažką aiškintis. Aš klausiu, ką aiškintis? Teismas jau priėmė sprendimą.

Aš turiu pradėti vykdyti jo sprendimą ir dirbti. Gricius man pradėjo pasakoti, kad jis vis tiek dar aiškinasi. Pradėjo man pasakoti, kad neprivalo mane grąžinti į darbo vietą, kad gali mokėti teismo nurodytą darbo užmokestį ir t. t. Teisingumą Lietuvoje vykdo teismai, jų sprendimo aš tikrai nesiruošiu interpretuoti. Mero nuomonė, pasirodo, visiškai kita. Jis aukščiau už įstatymus. Ar jis nesuvokia, kad teismo sprendimo įgyvendinimo vilkinimas daro finansinę žalą savivaldybei?“ – sakė R. Ačas.

Tuo tarpu meras tvirtino, kad elgiasi teisėtai ir tvirtino nematantis jokių galimybių, kad R. Ačas galėtų vėl pradėti dirbti direktoriumi.

Pagal LR Civilinio proceso kodekso 282 str. 1 dalį, „Skubaus vykdymo atveju teismo sprendimas ar nutartis (ar jų dalys) pradedami vykdyti dar jiems neįsiteisėjus. Skubiai vykdytinų sprendimų ar nutarčių apskundimas jų vykdymo nesustabdo.“

R. Ačas važiavo į Šiauliuose esantį teismą atvežti reikalaujamo dokumento originalo.

R. Ačui palankus teismo sprendimas paremtas tuo, kad atleidžiant jį iš administracijos direktoriaus pareigų buvo pažeistos procedūros.