Medžiotojų klubo „Saulėtekio medžiojai“ prezidentas yra Rimas Lekys. Jis yra ir UAB „Martonas“ vadovas. Pagal DELFI turimą medžiotojų klubo „Saulėtekio medžiotai“ steigimo sutartį R. Lekys yra vienas šio medžiotojų klubo steigėjų. Tarp jų yra ir Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža bei UAB „Grinda“ direktoriaus poste esantis Kęstutis Vaicekiūtis.

„Martono“ vadovo pažįstamų asmenų tinkle yra ir konservatorius, Vilniaus miesto savivaldybės Tarybos narys Gediminas Švilpa. Jis dirba Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Miesto planavimo ir plėtros komitete. Kaip teigė „Martono“ vadovas, jis yra dirbęs „Martone“.

Jis teigė, kad iš jo buvo pirkta ir paslaugų „už nedideles sumas“. Nieko tame nelegalaus nėra, G. Švilpa turi individualią veiklą, kuri vadinasi „Reklama ir rinkos tyrimas“. Ji yra nurodyta jo Privačių interesų deklaracijoje.

R. Lekys neneigia pažįstąs visus šiuos žmones, tačiau tvirtina, kad tai niekaip nesusiję su ta aplinkybe, kad jo bendrovė sėkmingai dalyvauja ir laimi savivaldybės įmonių viešuosiuose konkursuose tose srityse, už kurių kuravimą savivaldybės lygmeniu yra atsakingi tie jo pažįstami asmenys.

Ponas Lekys DELFI sakė, kad jo bendrovė aktyviai dalyvauja viešuosiuose konkursuose, tarp tų, kuriuos laimėjo yra ir, pavyzdžiui, Lietuvos kariuomenė. Tai yra tiesa. Tą patvirtina ir Centrinės viešųjų pirkimų sistemos duomenys.

V. Pauža nuo 2017 m. spalio iki 2018 m. gegužės buvo „Vilniaus vandenų valdymo organo – Valdybos arba Stebėtojų tarybos nariu. „Vilniaus vandenų“ viešuosiuose konkursuose „Martonas“ pradėjo dalyvauti nuo 2015 m. Nuo to laiko, žiūrint užsakymus, kurių vertė yra nuo 150 tūkst. eurų, jie gavo užsakymų už maždaug 2,4 mln. eurų.

Vilniaus viešojo transporto valdyboje V. Pauža buvo 2017 m. kovą-gruodį. Analizuojant viešuosius pirkimus, kurių vertė yra nuo 150 tūkst. eurų, nuo 2015 m. „Martonas“ ten yra laimėjęs viešųjų pirkimų, kurių bendra vertė yra 24 mln. 610 tūkst. 983 eurai.

Jis buvo ir „Grindos“ kolegialaus valdymo organo nariu. Bet ši bendrovė iš „Martono“ nieko už daugiau negu 150 tūkst. eurų nepirko.

Teigė nesikišęs į viešuosius konkursus


Virginijus Pauža

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento vadovas V. Pauža savo raštu pateiktuose atsakymuose paaiškino, kad savivaldybės įmonių valdybos nariai negali paveikti vykdomų viešųjų pirkimų konkursų, nes įmonės pirkimus vykdo savarankiškai.

„Valdyba tik tvirtina pirkimų planus, kuriame numatyta suma ir pirkimo objektas. Bendrovės valdybai patvirtinus planus įmonė gali pradėti vykdyti viešųjų pirkimų konkursą. Įmonė savarankiškai, be valdybos įsiterpimo, nustato kokios bus perkamo objekto technines specifikacijos, kokie pristatymo terminai, taikomas mažiausios kainos ar ekonominio naudingumo kriterijus bei kokie kvalifikaciniai reikalavimai tiekėjams“, – teigiama V. Paužos komentare.

Jis teigė bendrovės „Martonas“ vadovą R. Lekį pažįstąs daugelį metų, „kaip ir daugelį kitų mieste dirbančių bendrovių vadovų“.

„Su tarybos nariu G. Švilpa pažįstamas ir bendrauju lygiai tiek pat kiek ir su kitais miesto tarybos nariais“, – teigė V. Pauža.

Švilpos reputacija kelia klausimų

Kalbant su šaltiniais daugiausiai klausimų žmonėms, kurie žino arba žinojo situaciją iš vidaus, kėlė vis dėlto G. Švilpos veikimas.

„G. Švilpos reputacija – vieša paslaptis“, – DELFI sakė vienas iš šaltinių. Apie tai, kad turi ne visai gerą nuomonę, apie jį užuominomis kalbėjo ir kiti, kuriuos DELFI bandė paklausti. Tačiau nei vienas jų nesutiko kalbėti viešai prisistatydamas.

Anonimiškai liudyti sutikęs vienas iš asmenų atkreipė dėmesį, kad G. Švilpa nebūdavo aktyvus tose srityse, kur jam priklausytų pagal pareigas, tačiau aktyviai reikšdavosi ten, kur jam naudinga.

„G. Švilpa buvo plėtros komiteto pirmininku. Tas komitetas sprendžia esminius miesto klausimus. Ar matėte kur nors gyvenime G. Švilpą Šeškinėje arba Karoliniškėse – kur yra koks nors namas, kur bendruomenė nepatenkinta prasidėjo statybą? Jis turi aiškintis su žmonėmis, gyvenime nemačiau“, – sakė anonimas.

Jis apibūdino G. Švilpą, kaip „gudrų žmogų, kuris už užuolaidos kažką reguliuoja“.

„Aš atsimenu iš senų laikų, kad G. Švilpa stipriai savo interesais rūpinosi – ar giminaičių, ar kažko kažkokius kioskus perkelėnijome, naikinome senamiestyje. Jis ten vaikščiojo, prašė, kad būtinai, jeigu vietos, jiems būtinai vietą suteiktų“, – pasakojo šaltinis.

Jis G. Švilpą apibūdino, kaip žmogų, kuris veikia pilkojoje zonoje, ir nepalieka pėdsakų.

„Tik žinau vienintelį dalyką – žmogus yra labai jau didelis gudrutis, ir manipuliuoja visokiais reikalais. Jeigu manęs klaustumėte apie vieną arba apie kitą. Vienas žmogus dirba – tai yra V. Pauža. Jis dešimt darbų darydamas gali kokią nors klaidą padaryti. O G. Švilpa kažkur pilkojoje (zonoje) reguliuoja, tvarką daro, ir niekur nepamatysi, jokių parašų – nieko“, – sakė šaltinis.

Daug dirbantis politikas


Gediminas Švilpa

Nors G. Švilpa jau antra kadencija yra Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, per internetinę paiešką apie jį galima rasti labai nedaug informacijos. 2010 m. dienraštis „Lietuvos žinios“ rašė, kad jis yra pasitraukęs iš Vilniaus miesto mero Vilniaus Navicko patarėjo viešųjų ryšių klausimais pareigų.

Dienraščio žiniomis, nesutarimai kilo sostinės tarybai sprendžiant, ar dar 20 metų pratęsti Prancūzijos bendrovės „Dalkia“ antrinei įmonei „Vilniaus energija“ Vilniaus šilumos tinklų nuomą.

Anot „Lietuvos žinių“, prieš balsavimą G.Švilpa V.Navicko esą buvo įspėtas, kad jeigu nepalaikys sutarties pratęsimo, turės apleisti mero patarėjo kėdę. G.Švilpa, balsavęs prieš leidimą sostinės merui pasirašyti sutarties pratęsimo dokumentus, parašė prašymą atleisti jį iš pareigų, laikraščio publikaciją citavo BNS.

Pagal viešai prieinamus duomenis, prieš tampant tarybos nariu, 2006 m. jis suspėjo dirbti ir Seime, ir UAB „Melga“, ir UAB „Autoverslo automobiliai“, ir UAB „Vilniaus Altas“ , ir UAB „Autoverslas“.

Pats G. Švilpa paaiškino, kad nuo pat savo darbinės veiklos pradžios užsiimu įmonių reklamos, jos strategijų kūrimu, rinkodaros projektų valdymu.

„Būdamas 18-os pradėjau nuo reklaminio ploto pardavimo, ilgainiui tapau atsakingas už visą įmonių reklamos strategiją ir jos įgyvendinimą. Bėgant metams įgijau patirties ir kompetencijų teikti konsultacijas viešųjų ryšių ir reklamos klausimais. Kadangi darbo specifika leido dirbti neprisirišant prie konkrečios darbo vietos ir valandų, išnaudojau šią galimybę, o mano darbo rezultatais įmonių vadovai buvo patenkinti“, – raštu į klausimus atsakė G. Švilpa.

Jis paaiškino, kad Seime dirbo Seimo nario padėjėju. „Mano darbas vyko pagrinde apygardoje – buvau atsakingas už susitikimų su gyventojais organizavimą ir jų skundų nagrinėjimą. Nuo 2008 metų vykdau veiklą pagal individualios veiklos pažymą: teikiu viešųjų ryšių ir komunikacijos konsultacijas, reklamos agentūros paslaugas“, – teigė G. Švilpa.

Jis paaiškino, kad šiuo metu gauna pajamų iš vienos paminėtų įmonių – UAB „Autoverslas“, kurios pagrindinė veikla yra tarptautiniai krovinių pervežimai.

„Su visų įmonių, kuriose dirbau, kolektyvais stengiuosi palaikyti bičiuliškus santykius. Informacijos apie šių įmonių dalyvavimą savivaldybės arba savivaldybės įmonių rengiamuose viešuosiuose pirkimuose neturiu ir niekada nesidomėjau“, – tikino G. Švilpa.

Tais pačiais metais jis dar buvo UAB „Reklamos auditas“ akcininku, ir pats teigė šiai įmonei paslaugas, gaudomas autorinį atlyginimą. G Švilpa paaiškino, kad UAB „Reklamos auditas“ vertėsi konsultavimu ir reklamos įmonėms kūrimu.

„Būdamas šios įmonės akcininku gavau autorinį atlyginimą už sukurtus konkrečius su reklama susijusius kūrinius ir projektus. Savo akcijas 2006 ir 2010 m. perleidau už menkavertes sumas asmeniui, susijusiam su įmonės veikla. Nuo akcijų pardavimo įmonės veikloje nedalyvauju ir informacijos apie jos veiksmus neturiu“, – teigė G. Švilpa.

UAB „Martonas“, pasak jo, yra viena iš įmonių, su kuria dirbo daugiau kaip 10 metų.

„2006 m. esu gavęs autorinį atlyginimą už sukurtą su įmonės reklama tiesiogiai susijusį kūrinį. Su įmonės vadovu ir kolektyvu mano santykiai yra bičiuliški, kaip ir su visom įmonėm, kuriose esu dirbęs arba dirbu. Informacijos apie įmonės dalyvavimą savivaldybės ir savivaldybės įmonių viešuosiuose pirkimuose neturiu ir niekada nesidomėjau“, – teigė G. Švilpa.

Informacija apie įmonės vykdomą veiklą nekilnojamo turto plėtros srityje, pasak jo, jam nėra žinoma ir, „turint omeny įmonės veiklą, mažai tikėtina“.

„Kadangi nesu aktyvus medžiotojas, tik keletą kartų per metus laisvalaikį leidžiu gamtoje“, – į klausimą, ar medžioja su būrelio „Saulėtekio medžiotojai“ nariais, atsakė G. Švilpa.