Penktadienį Seime buvo surengta spaudos konferencija, skirta ketvirtą kartą vykstančio festivalio atidarymui.

Seime suburtoje konferencijoje turėjo pasirodyti ir Seimo narė Dovilė Šakalienė, tačiau jos vieta su pažymėta lentele liko tuščia. Konferencijoje dalyvavusi Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad D. Šakalienė negalėjo dalyvauti dėl to, kad „atsidūrė keblioje situacijoje“.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Visuomenė vis dar teisina smurtautoją

„Muša, nes atrodo, kad savo bobą reikia sutvarkyti, sukontroliuoti, nes mano, kad yra atsakingas už ją, – apie vis smurtautojo požiūrį kalbėjo festivalio koordinatorė D. Baranauskė. – Sako, kad ji tokia bjauri, su ja kitaip neįmanoma susitvarkyti. Smurtautojai galvoja, kad jie daro gerą darbą susitvarkydami su savo moterimis.“

Anot D. Baranauskės, visuomenėje vis dar gajus požiūris, kad dažnai kalta pati auka. „Visuomenė puola kaltinti auką, teisinti smurtautoją, tada kreiptis pagalbos dvigubai sunkiau“, – tikino D. Baranauskė.

Seimo narė V. Čmilytė-Nielsen pritarė jai sakydama, kad „pripažinimo, kad smurtas yra gaji mūsų visuomenėje paplitusi problema, trūksta“.

Daiva Baranauskė

D. Baranauskienė vylėsi, kad šįmet prie festivalio palaikymo, prisisegdami baltą kaspiną, ne tik įkalbinėjami, bet ir savo noru jungsis kur kas daugiau valdininkų. „Pasaulyje, kur prasidėjo visa ši akcija, tokius renginius organizuoja ir vyrai“, – pabrėžė D. Baranauskė.

Moteris pažymėjo, kad pasigenda valstybės palaikymo. „Nevyriausybinės organizacijos finansavimą metų prevencijai į sąskaitas gavome vakar. Tai čia smurto metų prevencija pagal Kukuraitį. Ačiū ministerijai“, – nepasitenkinimą sistema išreiškė D. Baranauskė.

Pasigenda finansavimo

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė teigė, kad dar viena opi smurtą patiriančių moterų problemos dalis – finansavimo trūkumas.

„Į finansavimo aspektus pasižiūrėti rimčiau. Problema yra didelė, tą atskleidė ir mūsų tyrimas, – teigė A. Skardžiuvienė. – Moterims trūksta palaikymo. Pirmiausia trūksta palaikymo iš artimiausių žmonių, į kuriuos jos kreipiasi. O pirmiausia, kaip rodo mūsų tyrimas, moterys kreipiasi į savo drauges, mamas.“

Anot A. Skardžiuvienės, drąsos prabilti reikia daug. „Kiekvienai moteriai, kuri patiria smurtą, labai svarbus palaikymas, nes drąsos apie tai prabilti ir kalbėti reikia labai daug“, – teigė A. Skardžiuvienė.

Agneta Skardžiuvienė

Kalbėdama A. Skardžiuvienė atkreipė ir valdininkų dėmesį. „Po keturių metų jau rankos nusvyra, sunku dirbti vien iš idėjos, sunku dirbti be komandos, – teigė A. Skardžiuvienė, kreipdamasi į ministrą L. Kukuraitį. – Jei ne nevyriausybininkai, ant kurių pečių ir gula sąmoningumas, visuomenės švietimas ir renginių organizavimas, tai kas kitas tą atliks?“

„Norėtųsi tikėti, kad kitais metais finansavimo klausiams bus išspręstas“, – tikino A. Skardžiuvienė.

Festivalis vyks šešiolika dienų

Paramos fondo FRIDA organizuojamu „Baltojo kaspino festivaliu“ norima atkreipti visuomenės dėmesį į smurtą artimoje aplinkoje, smurto prieš moteris problemą. Festivalis tradiciškai truks šešiolika dienų.

Jau ketvirtą kartą organizuojamas festivalis vyks lapkričio 25 – gruodžio 10 dienomis Kaune ir Vilniuje. Tai kultūrinių prevencinių renginių ciklas, skirtas tarptautinei akcijai „16 pasipriešinimo smurtui prieš moteris dienų“.

Spaudos konferencija Seime: