Iš Seimo valdybos dokumentų aišku, kad kultūros komiteto pirmininko komandiruotė į Sakartvelą numatyta lapkričio 19–20 dienomis. Tbilisyje jis jau buvo dar neturėdamas valdybos leidimo. Tą rodo kitas dokumentas – 19 dieną Seimo valdybos posėdis vyko apklausos būdu.

„Pirmadienį, tai buvo lapkričio 19 diena, buvo telefoninė valdybos apklausa, kai jis jau buvo išvykęs į Sakartvelą susitikti su švietimo komiteto nariais. Tai kodėl nebuvo praeitą savaitę valdyboj šito klausimo, tai nelabai galiu atsakyti“, – sako I. Degutienė.

R. Karbauskis per savo patarėją perdavė, kad dokumentus dėl komandiruotės, kur susitiko su Sakartvelo parlamento atstovais, buvo pateikęs Seimo vicepirmininkei Rimai Baškienei dar penktadienį. Ši sako, kad tą dieną Seimo valdybos posėdžio nebuvo, todėl klausimas nusikėlė iki pirmadienio.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis taip pat nieko blogo nemato, kad parlamentarų komandiruotės kartais derinamos telefonu.

„Jeigu yra koks nors skubus atvejis, čia buvo toks skubus atvejis, jis turėjo kvietimą ir norėjo vykti į asmeninę kelionę, tai mes pasakėme kategoriškai, kad jis turi važiuoti į komandiruotę, o ne važiuoti asmeniniu reikalu. Taip buvo apiforminta ir tai yra įprastinė valdybos praktika“, – teigia V. Pranckietis.

Pasak Seimo vicepirmininkės I. Degutienės, parlamentarams, norintiems vykti į komandiruotę, ypač jei tai ne Europos Sąjungos šalis, turi būti parengti tarptautiniai dokumentai, iš anksto nupirkti bilietai, todėl Seimo narys apie savo kelionę tikrai sužino ne paskutinę minutę.

„Dabar akivaizdžiai matosi, kad tos vadinamos „ekstra“ telefoninės apklausos iš esmės, kai jau Seimo narys išvykęs, nesvarbu, kad tai R. Karbauskis ar kas kitas, tai ši praktika yra netoleruotina. O tai jau ne pirmas atvejis“, – sako ji.

Parlamentarams kai kurie valdybos sprendimai dėl komandiruočių neretai kelia nuostabą. Štai pavyzdžiui konservatoriai Rasa Juknevičienė ir Audronius Ažubalis rugpjūtį nebuvo išleisti į komandiruotę Lenkijoje skaityti pranešimų. Tačiau lenkų rinkimų akcijos narė Rita Tamašunienė gavo leidimą vykti į komandiruotę Australijoje, kainavusią beveik keturis tūkstančius eurų iš biudžeto.