„Visi supranta Rusijos poziciją, jos grėsmes. Jeigu man kaip loterijoje reikėtų spėti, spėčiau, kad nebus išrinktas Rusijos atstovas Interpolo vadovu. Sveikas protas, logika ir demokratijos vertybės turėtų laimėti. Tai didelė tarptautinė organizacija ir rizikuoti tokiomis vertybėmis nėra labai atsakinga“, - trečiadienį „Žinių radijui“ sakė E. Misiūnas.

Trečiadienį Dubajuje vyksiančioje sesijoje bus renkamas tarptautinės policijos organizacijos Interpolo vadovas. Vienas pagrindinių kandidatų į šį postą minimas Rusijos atstovas A. Prokopčiukas.

Ministro manymu, rezultatai turėtų būti žinomi 12 val. Lietuvos laiku.

Vidaus reikalų ministras E. Misiūnas sako, kad dedamos visos pastangos, kad šis Rusijos siūlomas kandidatas nebūtų išrinktas vadovu. Vidaus reikalų ministras dar liepą laišku buvo kreipęsis į Interpolo generalinį sekretorių, informuodamas apie galimas provokacijas iš Rusijos. Rusija viešai buvo paskelbusi, kad ketina pradėti ikiteisminius tyrimus dėl Lietuvos prokurorų ir teisėjų, nagrinėjusių Sausio 13-osios bylą.

E. Misiūnas laišku tada informavo, kad Rusija gali bandyti per Interpolą gauti tarptautinius arešto orderius Lietuvos pareigūnams suimti.

Antradienį Seimas taip pat sureagavo į šią savaitę vykstančius Interpolo vadovo rinkimus. Parlamentarai vienbalsiai pritarė rezoliucijai dėl Interpolo ateities, kurioje skelbiama, kad jeigu Rusijos atstovas A. Prokopčiukas būtų išrinktas Interpolo vadovu, Lietuva drauge su kitomis demokratinėmis valstybėmis turėtų neatidėliojant svarstyti galimybę pasitraukti iš šios organizacijos.

„Šiuo metu vykstančioje Interpolo 87-ojoje Generalinėje asamblėjoje yra renkamas Interpolo vadovas, kuris turėtų užimti neaiškiomis aplinkybėmis dingusio ankstesniojo šios organizacijos vadovo vietą, ir kad tikėtinu laimėtoju įvardijamas vienas iš dviejų pretendentų, ilgametis Rusijos Federacijos vidaus reikalų sistemos pareigūnas, septynerius metus vadovavęs Rusijos Interpolo biurui, A.Prokopčiukas, kuris tiesiogiai atsakingas už Rusijos politiškai motyvuotus prašymus sulaikyti ir perduoti užsienyje esančius Kremliui nepalankius asmenis“, - teigiama rezoliucijoje.