Profesinė sąjunga reikalauja, kad kitų metų valstybės biudžete Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui (PAGD) papildomai būtų skirta 9,4 mln. eurų.

Anot profsąjungos, didesnė šios sumos dalis – 5,3 mln. eurų – turėtų būti skirta darbo užmokesčiui didinti, likusioji – etatams sukomplektuoti, pareigūnus aprūpinti saugos ir sveikatos darbe priemonėmis.

„Visuomenės pasitikėjimas ugniagesiais gelbėtojais pasiekęs rekordines aukštumas. Atrodo, kad mūsų sistemos finansavimas ir politikų požiūris į sistemą yra atvirkščiai proporcingas tam pasitikėjimui. Gauname mažesnius atlyginimus nei kiti pareigūnai, mūsų darbo užmokestis su visais priedais ir priemokomis ne visada siekia ir 600 eurų. Jei neskaičiuotume priedo už darbą naktį, atlygis siekia vos didesnį nei minimalų Lietuvos atlygį“, – teigia Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Saulius Džiautas.

Jo teigimu, sistemoje yra beveik laisvų 600 etatų, todėl gesinti gaisro važiuoja ne penki-šeši ugniagesių ekipažai, o tik keturi ar net du.

„Ugniagesio uniformai per metus skiriama apie 100 eurų, todėl daugelis jaunų ugniagesių turi tik vieną porą tarnybinių batų, vieną kepurę ir vieną kostiumą. Toks valstybės požiūris yra žaidimas su ugnimi tiesiogine šio posakio prasme”, – teigė S. Džiautas.

Šiemet PAGD biudžetas sudarė 100 mln. eurų, kitąmet planuojama, kad jis sieks 108 mln. eurų.

Iš viso Lietuvoje yra daugiau apie 3300 priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo pareigūnų.