Interpolo vadovas bus renkamas trečiadienį.

Pasak vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno, dabartiniam organizacijos viceprezidentui A. Prokopčiukui laimėjus rinkimus „Interpolas taptų politizuotu režimo susidorojimo įrankiu“.

„Matome, kad ir anksčiau Rusija turėjo užmačių pasinaudoti tarptautiniais arešto orderiais ir Interpolo galimybėmis siekdama susidoroti su Rusijos demokratine bei pilietinės visuomenės aktyvistais, tiek su Lietuvos pareigūnais“, – pranešime cituojamas ministras.

„Financial Times“ duomenimis, A. Prokopčiukas yra tarp dviejų kandidatų į organizacijos vadovo postą.

Be jo į šias pareigas kandidatuoja organizacijos prezidento pareigas einantis Kim Jong-yangas iš Pietų Korėjos, jis anksčiau užėmė vyresniojo viceprezidento postą.

Vidaus reikalų ministras dar liepą laišku buvo kreipęsis į Interpolo generalinį sekretorių, informuodamas apie galimas provokacijas iš Rusijos, teigia ministerija.

Rusija tuomet buvo paskelbusi, kad ketina pradėti ikiteisminius tyrimus dėl Lietuvos prokurorų ir teisėjų, nagrinėjusių Sausio 13-osios bylą.

E. Misiūnas laišku tada informavo, kad Rusija gali bandyti per Interpolą gauti tarptautinius arešto orderius Lietuvos pareigūnams suimti.

Anksčiau Interpolui vadovavęs kinas Meng Hongwei spalio pradžioje atsistatydino po jo arešto Kinijoje įtariant korupcija.