Vilniaus miesto krizių centre glaudžiasi keliolika moterų ir kiek daugiau nei 20 vaikų. Moterys su atžalomis čia atsiduria bėgdamos nuo smurto ir siekdamos nuo vyro apsaugoti ne tik save, bet ir savo vaikus. Dažnai grėsmės kyla ir dėl besaikio alkoholio vartojimo.

Pavyzdžiui, Jovita su 4 vaikais jau metus glaudžiasi centre. Vaiko tėvas įniko į alkoholį, o moteris pripažįsta, kad būtent dėl svaigalų namų aplinka tapo grėsminga tiek jai, tiek atžaloms.

„Labai grėsminga, nes daug ko gali įvykti. Nesitvardydavo, ten ir peiliai būdavo. Tokia aplinka nėra tikrai vaikams skirta. Prieš vaikus smurto dar nebuvo, bet buvo prieš mane. Bet vaikai klykdavo, rėkdavo, sūnus bėgdavo gelbėti. Galėjo ir jam kliūti“, - sako Jovita.

Moteris pastebėjo, kad gyvenant centre, kur grėsmės nėra, vaikų elgesys pasikeitė.

„Jie tikrai pasikeitė, ramesni tapo, išsimiegoję, pailsėję“, - sako moteris.

Netylant istorijoms apie iš tėvų paimamus vaikus Socialinės apsaugos ir darbo ministerija paaiškino, kaip matuojama grėsmė vaikui jo aplinkoje.

Vienas iš kriterijų – alkoholio vartojimas prie vaikų.

„Apsvaigimas nuo psichotropinių medžiagų – tas kriterijus yra labai svarbus, kai yra maži vaikai, kūdikiai, vaikai iki 3-ejų metų. Gali užtekti vieno tokio kriterijaus, kad specialistai priimtų sprendimą, kad būtina čia ir dabar apsaugoti vaiką nuo grėsmių“, - LNK sako Vilma Augienė, Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė.

Teoriškai neblaivūs tėvai gali sulaukti tarnybų dėmesio ne tik girtaudami savo namuose, bet alkoholio ragaudami ir viešose vietose.

Tiesa, jų atstovai mano, kad vartoti alkoholį prie vaikų – nieko blogo.

„Restoranai kaip tik turėtų būti ta vieta, kur vaikai mato tą alkoholio gėrimo kultūrą, nes paprastai tas vynas yra kaip maisto dalis. Ir tada vaikui susidaro toks mąstymas, kad tai yra ne kažkoks prisigėrimas, o tai yra valgymas su vynu, derinimas maisto“, - sakė Evalda Šiškauskienė, viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

Priklausomybių ligų specialistai sako, kad priklausomybės gali pradėti formuotis dar vaikystėje. Todėl besaikis alkoholio vartojimas vaikams gali skaudžiai atsiliepti.

„Lietuva turi tą sovietinį šleifą. Tas alkoholio vartojimas dažnai išauga į tokį „balių“, gausų alkoholio vartojimą, su nepadoriomis kalbomis, smurtu, dainomis garsiomis ir pan. Jeigu vaikas tai stebi dažnai, tai, žinoma, gali nulemti jo požiūrį ir norą pačiam tapti tokiu“, - sako Aušra Širvinskienė.

Tiesa, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ramina, kad už vieną prie vaiko išgertą alkoholio taurę niekas vaikų neatima.

„Neatvyksta policijos pareigūnai arba Vaiko teisių apsaugos specialistai į ramiai vakarieniaujančią šeimą ir gurkšnojančią vyną prie vakarienės arba švenčiant kažkokią namų šventę. Paprastai įvyksta kažkokios riaušės, triukšmas, būna triukšmas, arba kaimynai neapsikenčia triukšmo.

Ir atsitinka nelaimė“, - sako V. Augienė.

Tiesa, kai kurie seimūnai mano, kad reikėtų įstatymiškai drausti alkoholį vartoti prie vaikų.

„Kaip žmogus, kaip gydytoja ir asmeniškai aš tikrai pritarčiau, bet įstatymas yra kuriamas visuomenei ir visuomenė yra visokia. Manau, kad kol kas stebint tą opiniją, stebint tas nuomones, tai ta nuostata dar būtų tikrai per ankstyva“, - sako Asta Kubilienė.

Nuo liepos dėl užfiksuotos 2 lygio grėsmės iš tėvų ar globėjų paimta beveik 1000 vaikų.