Parlamentinių lėšų Seimo nariai negaili gėlėms, suvenyrams, automobilių remontui. Per sausio–rugsėjo mėnesius iš viso išleista beveik 900 tūkst. biudžeto eurų. Per devynis mėnesius jiems skirtus pinigus dauguma parlamentarų iššlavė iki cento – apie 8000 eurų. „Valstiečių“ atstovas S. Jakeliūnas nuo kitų metų siūlo keisti parlamentinei veiklai skiriamų lėšų dydį – Seimo nariai turėtų gauti dar daugiau.

„Jos, didžiąja dalimi, padidėtų dėl vidutinio darbo užmokesčio augimo ir dėl techninės korekcijos“, – LRT TELEVIZIJAI aiškina parlamentaras.

Remigijus Žemaitaitis turi parengęs kitą pasiūlymą. Pasak jo, pagaliau reikėtų suprasti, kad parlamentarams būtina skirtinga suma.

„Seimo narių kanceliarinės išlaidos turi būti skaičiuojamos pagal atstumus kilometrais ir pagal apygardos dydį. Pavyzdžiui, Remigijaus Žemaitaičio rinkimų apygarda yra trys savivaldybės: Šilutė, Šilalė, Rietavas – 360 km teritorija. Aš realiai nuvažiuoju apie 1000 kilometrų, kitas Seimo narys, kuris išrinktas Vilniuje – jo apygarda Žvėrynas, kuriam tėra vos 3 kilometrai iki apygardos“, – dėsto Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys R. Žemaitaitis.

Ne kartą plaktas už tai, kad parlamentines išlaidas išleidžia iki cento, Juozas Olekas pritartų išlaidų didinimui.

„Lietuvos žmonės, rinkėjai mėgsta, kad pas juos nuvyksti, išklausai jų bėdas, manau, kad būtų galima apie tai [parlamentinių išlaidų didinimą] galvoti“, – sako Seimo LSDP frakcijos seniūnas J. Olekas.

Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis sako, kad jo komunikacija daugiau vyksta socialiniuose tinkluose, o vykdamas gyvai susitikti su rinkėjais už degalus susimoka pats iš savo algos.

Diskusijos, ar reikia Seimo nariams prie algos duoti papildomų pinigų parlamentinėms išlaidoms, vyksta jau ne vienerius metus.

„Parlamentinės išlaidos yra būtinos vykdyti veiklai ir Konstitucinis Teismas yra pasisakęs apie tai, kad jos turi būti. Mes kiekvieną kartą galim plakti save ir kalbėti, kad reikia ar nereikia jų, bet kada nuvežam vėliavas į kaimą, padovanojam jas žmonėms šimtmečio proga, kurie neišgalėtų jų nusipirkti, tai yra labai nuoširdu, ir smagu, kada taip galime pasielgti“, – tikino Seimo pirmininkas.

Seimo vicepirmininkė sako, kad dabar parlamentinių išlaidų tvarka nusistovėjusi ir pakankamai kontroliuojama, todėl nėra būtinybės ką nors keisti.

„Man atrodo, kad tiek, kiek dabar, yra tikrai per akis visiems užtenka, reikia tik išmintingai su tais pinigais tvarkytis. Aišku, svarbu sąžiningai atsiskaityti už parlamentinei veiklai skirtus pinigus“, – pabrėžė Seimo vicepirmininkė Irena Degutienė.