Išsiskyrė Kultūros ministerijos ir Joniškio savivaldybės nuomonės, kas turėtų prisiimti didesnę memorialo statybų išlaidų naštą. Iki šiol Saulės mūšio memorialo statybai jau išleistas 601 tūkstantis eurų. Kultūros ministerija pareikalavo, kad Joniškio rajono savivaldybė iš rajono biudžeto prisidėtų daugiau kaip 200 tūkstančių eurų statyboms užbaigti. Rajono politikai suabejojo sprendimo teisingumu ir paskaičiuota suma, tad nusprendė ją sumažinti per pusę, - rašo dienraštis „Šiaulių kraštas“.

Joniškiečius nustebino, kad Kultūros ministerijos reikalaujama prisidėjimo suma skaičiuojama ne nuo likutinės nebaigto projekto dalies vertės - 785 tūkstančių eurų, bet nuo pradinės investicinio projekto sumos, kuri siekia 1 milijoną 386 tūkstančius eurų. Tarybos nariai piktinosi, kodėl toks valstybinės reikšmės objektas neproporcinga finansine našta užkraunamas Joniškiui, nors mokslininkams apskritai kyla abejonių, ar Saulės mūšis vyko būtent šioje vietovėje.

Kaip dienraščiui teigė Joniškio savivaldybės meras Gediminas Čepulis, tegu Kultūros ministerija džiaugiasi, kad savivaldybė iš viso administruoja šį projektą. Geriau būtų skirti kokius 30 tūkstančių eurų, už juos atvežti smėlio, padaryti paplūdimį, išlyginti ten esančius žemių kalnus - tai ir gražiau atrodytų, ir gyventojams būtų nauda.

Savivaldybės komitetuose projektas vertintas nevienareikšmiškai, o rajono Tarybos posėdyje nuspręsta prisidėti 15 procentų, bet nuo likutinės, o ne visos projekto vertės, t.y. apie 118 tūkst. eurų.

Saulės mūšio memorialas Joniškio rajone statomas jau daugiau kaip dešimt metų. 2000 metais Lietuvos ir Latvijos Seimai tikėtiną Saulės mūšio dieną - rugsėjo 22-ąją - paskelbė Baltų vienybės diena. Kasmet Jauniūnuose ir kitur Lietuvoje bei Latvijoje vyksta šios datos minėjimas. Per 1236 metais įvykusį mūšį buvo sutriuškintas Kalavijuočių ordinas, ši lietuvių pergalė kuriam laikui pristabdė baltų žemių užkariavimus.