Už tai po svarstymo ketvirtadienį balsavo 56 Seimo nariai, prieš buvo 45, susilaikė 9 parlamentarai. Šio projekto dar laukia priėmimo stadija.

Galimą neteisėtą įtaką ir poveikį Lietuvos politikams tiriančios Seimo laikinosios komisijos pirmininkė Agnė Širinskienė siūlo į tyrimą įtraukti galimą neteisėtą pensijų fondų interesų atstovavimą teisėkūros procese ar kreipiantis į Konstitucinį Teismą bei bandymus daryti įtaką Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK).

„Valstiečiams“ atstovaujanti komisijos pirmininkė taip pat siūlo dvejais metais praplėsti tyrimo laikotarpį. Jei Seimas pritartų, komisija tirtų ir šią Seimo kadenciją, tai reikštų, kad tyrimas apimtų 2008-2018 metus.

Seimo narys konservatorius Andrius Kubilius apgailestavo, kad Seime „komisijų festivalį turime“.

Jo nuomone, tyrimo termino praplėtimas reiškia, kad yra „kapstomasi“ po premjero Sauliaus Skvernelio pamatais. A. Kubiliui susidarė įspūdis, kad Seimas tampa vidinių „valstiečių“ partijos nesutarimų įkaitu.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas pranešė, kad jo vadovaujamas komitetas 7 balsais „už“ nepritarė parlamentinio tyrimo praplėtimui.

„Šiuo projektu siūloma atgaline data suformuluoti klausimus ir atgaline data pratęsti tyrimo terminą. Jeigu nueisime tokiu keliu, murkdysimės nuolatiniuose tyrimuose“, - sakė V. Bakas. Jo teigimu, tai absurdas, tai diskredituoja visą Seimą. NSGK pirmininkas įžvelgė tame grėsmę valstybės paslapčių apsaugai, žvalgybos institucijų politizavimui ir pačiai Konstitucijai.

Nepritarti tyrimo praplėtimui siūlė ir socialdemokratas Julius Sabatauskas, nes tokiu būdu būtų formuojamas precedentas. „Įsivaizduokite, kad už kokio mėnesio vėl ateis komisijos pirmininkė ir paprašys papildyti tyrimo kryptis. Tada mes pildysime ir pildysime, tada nebežinau, kas yra laikinoji tyrimo komisija. Jokių papildymų negali būti, nes tai gali diskredituoti tokį parlamentinių tyrimo instrumentą“, - sakė J. Sabatauskas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas kritikavo tyrimo komisiją, tačiau pareiškė, kad darbo joje neketina atsisakyti.

„Sėdėsiu kaip opozicijos sarginis šuva šioje komisijoje“, - sakė jis.

E. Gentvilas ragina tirti ir galimą Rusijos verslo ir politikų įtaką Lietuvai. Komisijai jis siūlo pasidomėti, kokią įtaką Rusijos verslo ir politinės struktūros darė Lietuvos verslui ir politikai, siekdamos apeiti Rusijai taikomas ekonomines sankcijas.

Šiai komisijai liberalas E. Gentvilas taip pat siūlo išanalizuoti, kaip Rusijos verslo ir politinės struktūros veikė Lietuvos politines partijas bei politikus inicijuojant 2012 m. referendumą dėl Visagino AE statybos.

Tyrimo komisija, kurioje dirba 12 įvairioms frakcijoms atstovaujančių Seimo narių, dirbs iki 2019 m. gegužės 1 dienos.