Siūloma papildyti Konstituciją nuostata, kad „visuomeninio transliuotojo nepriklausomumą saugo įstatymas“ ir „visuomeninio transliuotojo organų nariai negali dalyvauti politinių partijų ir kitų politinių organizacijų veikloje“.

Pataisą teikia 52 Seimo nariai iš valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Socialdemokratų darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijų, keli Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai.

Tarp teikėjų – premjeras Saulius Skvernelis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, „valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis.

„Visuomeninio transliuotojo nepriklausomumui yra svarbus ir jo organų, o ypač tų, kurie atsakingi už transliuotojo valdyseną, nepriklausomumas nuo politinių partijų ir organizacijų. Dėl to, siekiant užtikrinti visuomeninio transliuotojo nepriklausomumo apsaugą, yra svarbu jo nepriklausomumo principą įtvirtinti aukščiausios galios teisės akte“, – sako iniciatoriai.

Anot jų, pataisos apsaugos visuomeninį transliuotoją „nuo tiesioginės partinės įtakos tuo atveju, kai partijų ar politinių organizacijų nariai tampa jo organų nariais“.

Šiuo metu įstatymas numato, kad LRT valdymo organo – tarybos nariais – negali būti Seimo, Vyriausybės, Lietuvos radijo ir televizijos komisijos nariai, politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai, radijo ir televizijos stočių savininkai ir bendraturčiai, taip pat darbuotojai. Apribojimai dėl partinės priklausomybės nėra nustatyti.

Pataisas valdantieji teikia Seime svarstant Seimo komisijos atlikto tyrimo dėl LRT veiklos išvadas.

Išvadose teikiami siūlymai keisti LRT valdymo struktūrą, visuomeninio transliuotojo vadovybė juos vertina skeptiškai ir nuogąstauja dėl grėsmės LRT nepriklausomumui.

Seime kol kas nepavyko patvirtinti LRT veiklos tyrimo išvadų, jos vėl bus teikiamos svarstymui, pakeitus pagrindinį komitetą.