Anot jo, šio fondo reikšmė iki šiol išlieka labai didelė: „[...] komunizmo grėsmė, kaip bebūtų, viena ar kita forma egzistuoja dar ir šiandien. Taip kad fondo reikšmė didelė ir, kaip sakant, per tuos metus yra sudėtos nemažos aukos, jų atminimas turi būti palaikomas.“

Jungtinėse Valstijose įsikūrusio Komunizmo aukų atminimo fondo atstovai trečiadienį įteikia apdovanojimą kadenciją baigusiam prezidentui V. Adamkui.

JAV prezidentų vardu pavadinto Trumano-Reagano Laisvės medaliu taip pat bus apdovanota europarlamentarė iš Latvijos Sandra Kalnietė ir Estijos atstovas Europos Parlamente, Nacionalinės nepriklausomybės partijos įkūrėjas Tunne Kelamas, pranešė fondas.

Ši JAV kongreso įsteigta organizacija kasmet įteikia apdovanojimus institucijoms ir žmonėms, įsipareigojusiems laisvei ir demokratijai bei kovojusiais su komunizmu, kitomis tironijos formomis.

– Prezidente, ką jums reiškia šis apdovanojimas?

– Šitą apdovanojimą ne tik priimu kaip savo apdovanojimą, bet ir priimu kaip mūsų visos tautos pagerbimą mūsų kovoje, mūsų pastangose [kovoti] su komunizmu. Apdovanojimas kaip tik yra tokios JAV organizacijos, skirtos tam tikslui.

Organizacija buvo įkuriant 1993 m. kongrese. Jos tikslas – pagerbti žmones, prisiminti aukas. Manau, kad tai atspindi ir mūsų visus darbus, kuriuos tauta atliko per ilgą okupacijos laikotarpį, kovodama už laisvę, prieš komunizmą, sudėjo dideles aukas, tad jų priminimas yra tikrai vertas ir džiaugiuosi, kad tokia organizacija egzistuoja.

– Kada jus pasiekė žinia iš šio fondo, kad esate nominuotas šiam apdovanojimui?

– Apdovanojimo pranešimas buvo atsiųstas laišku rugpjūčio 14 d., pranešant, kad organizacijos fondo taryba paskyrė man šitą apdovanojimą ir kvietė atvykti į Vašingtoną jį priimti. Esu dėkingas, bet vėl sakau – jį priimu kaip ženklą visai mūsų tautai, visai mūsų valstybei už tą auką, kurią dėjome kovodami dėl mūsų nepriklausomybės ir šiemet švęsdami šimtmetį.

Tos konferencijos, kuri vyks trečiadienį vakare, ir iškilmingos vakarienės metu, bus prisimintos ir visos kitos prieš komunizmą kovojusios ir laisvę prieš šimtą metų atgavusios valstybės. Tokių Europoje suskaičiavau net iki 11. Taip kad tai yra, sakyčiau, plataus masto minėjimas.

Net turiu paminėti, kad šios organizacijos garbės pirmininkais yra prezidentas Geogre`as Bushas ir Williamas Clintonas. Kas įdomiausia, kad prezidentas Donaldas Trumpas šią dieną paskelbė nacionaline diena. Tai irgi savotiškas pagerbimas. Džiaugiuosi, kad tas faktas įvyko.

Apgailestauju, žinoma, kad pats negaliu būti ten. Apdovanojimą mano vardu priims Lietuvos ambasadorius JAV Rolandas Kriščiūnas ir Lietuvos Seimo narys Žygimantas Pavilionis. Skaitau, kad tai reikšminga šventė ir įsidėmėtina data mums visiems.

– Kaip minėjote, šis fondas įkurtas 1993 m. Vadinasi, prieš 25 metus. Kokią misiją jis atlieka ir kodėl jis svarbus mūsų dienomis?

– Misija turbūt palaikyti tą dvasią ir tą įsipareigojimą, nes komunizmo grėsmė, kaip bebūtų, viena ar kita forma egzistuoja dar ir šiandien. Taip kad fondo reikšmė didelė ir, kaip sakant, per tuos metus yra sudėtos nemažos aukos, jų atminimas turi būti palaikomas. Džiaugiuosi, kad tai vyksta. Reikia tik palinkėti, kad tas darbas nenutrūktų.