Kalėjimų departamentas praneša, kad pareigūnai gavo duomenų, jog perkeltųjų, kurių dauguma nuteisti už nusikaltimus, sukėlusius visuomenėje didelį rezonansą, priskiriamų laisvėje egzistavusioms ar ir šiuo metu esančioms nusikalstamoms grupuotėms iniciatyva, kitose įkalinimo įstaigose siekiama sukelti pasipriešinimo disciplinos stiprinimui akcijas.

Pasak pareigūnų, Alytaus pataisos namuose, nuteistieji, kamerų tipo patalpose atliekantys drausmines nuobaudas, taip pat reiškia nepasitenkinimą naujais vidaus tvarkos taisyklių pakeitimais, ypač – čiužinių paėmimu dienos metu (čiužiniai paimami siekiant skatinti nuteistuosius laisvu laiku dienos metu ne miegoti pietų miego, o užsiimti savišvieta, dalyvauti konsultacijose, žaisti loginius žaidimus). Nauja tvarka numato, kad šiems asmenims čiužinys išduodamas vakare, prieš dienotvarkėje numatytą poilsio laiką.

„Pirminiais duomenimis, Alytaus pataisos namuose bausmę atliekantys nuteistieji pradėjo masiškai atsisakinėti maisto, – informavo departamento atstovai. – Trečiadienį pusryčių atsisakė beveik 200 nuteistųjų iš 680, esančių įkalinimo įstaigoje. Alytaus pataisos namų administracijos duomenimis, prieš skelbiant neterminuotą maisto atsisakymo akciją, dalis nuteistųjų įsigijo neproporcingai daug papildomų maisto produktų parduotuvėje.“

Pareigūnai teigia, kad su maisto masiškai atsisakančiais nuteistaisiais vykdomi pokalbiai, kurių metu jiems buvo išaiškinta, kad badavimas yra nepagrįstas ir jų veiksmai yra neteisėti. Be to, pokalbio metu nuteistieji buvo įspėti apie tai, kad tęsiant neteisėtą badavimą įstaigos administracija gali jų atžvilgiu taikyti įstatymuose numatytas poveikio priemones.

„Atsižvelgiant į susidariusią situaciją nuo trečiadienio Alytaus pataisos namų direktoriaus įsakymu dėl to, kad nuteistieji imasi neteisėtų grupinių veiksmų, šiurkščiai pažeidžiančių pataisos įstaigos vidaus tvarką, maisto atsisakantiems asmenims laikinai sustabdytas maisto produktų ir būtiniausių reikmenų pirkimas bei pasimatymų suteikimas“, – nurodė departamento atstovai.

Kas daugybę metų vyko Pravieniškių pataisos namuose, kodėl nuteistieji buvo reketuojami, paverčiami „dūchais“ ir „gaidžiais“, ilgą laiką zonoje kalėjusių nuteistųjų pasakojimus jau lapkričio pabaigoje bus galima perskaityti leidyklos „Baltos lankos“ išleidžiamoje DELFI specialiojo korespondento Dainiaus Sinkevičiaus knygoje „Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai.“

Net 360 puslapių knygoje taip pat pateikiamos iki šiol niekur neskelbtos garsių kalinių išpažintys – šie prabilo ne tik apie tai, kaip jų gyvenimą paveikė „Pravieniškių mafijos“ skandalas, bet ir atskleidė, kodėl įvykdė baisius nusikaltimus, dėl kurių yra įkalinti.

Apie tai, ką patiria prižiūrėdami pavojingus nusikaltėlius, pasakojo ir pataisos namų darbuotojai, kurie dėl to sulaukė nemalonumų.

Knygoje bus ir istorijų apie pramogų pasaulio atstoves ir jų mylimuosius, kurie dėl valdžios zonoje net buvo pasiryžę įvykdyti pačius sunkiausius nusikaltimus, o pataisos namų vadovybė pavojingų nusikaltėlių daromus nusikaltimus dangstė – tuo metu, kai buvo terorizuojami ir net žudomi nuteistieji, netvarka įkalinimo įstaigoje buvo slepiama prisidengiant vienu itin garsiu televizijos dainų projektu.

DELFI vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė neabejoja, kad knyga „Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai“ taps ne tik šių, bet ir kitų metų bestseleriu.

„Ši knyga įtraukia taip, kad net ir padėjęs ją nebegali nustoti galvojęs, ką perskaitei, – sakė R. Lukaitytė-Vnarauskienė. – Dar labiau sukrečia, kad aprašomi įvykiai ir herojai yra tikri ir jie yra visai šalia mūsų. Ir dauguma jų – visiškai jauni vaikinai, už grotų patekę pirmą kartą ir dar būdami nepilnamečiais.“

„Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai“ knygynuose ir prekybos vietose pasirodys paskutiniosiomis lapkričio dienomis, leidykla „Baltos lankos“ jau pradėjo išankstinę prekybą internetu – knygą galima įsigyti paspaudus šią nuorodą.

„Pravieniškių mafija“ – daugiau kaip šešerius metus pataisos namuose veikęs itin pavojingas nusikalstamas susivienijimas, kurį sudarė teisėsaugai gerai žinomi asmenys iš pavojingų organizuotų nusikalstamų grupuočių. Susikūrę kriminalinio pasaulio subkultūros elgesio taisykles grupuotės nariai zonoje perėmė valdžią – jiems pakluso ne tik kiti kaliniai, bet ir pataisos namų darbuotojai.