„Gal nereikėtų taip sudramatinti tos situacijos, kad streikas kasdien plečiasi. Gal tiesiog yra ten prisijungiančių. Jeigu žmonės turi argumentų, dėl ko streikuoti, tai jie ir renkasi tą būdą“, – Žinių radijui sakė parlamento vadovas.

„Jeigu bus atsakyta žmonėms į klausimus, kodėl jų atlyginimai mažėja arba jeigu jie bus nebe mažinami, o bus atstatyti ir atitiks reformos tikslus, tai, manau, kad tie streikai ir pasibaigs“, – pridūrė jis.

Prie pedagogų streiko trečiadienį prisijungs dar dešimt mokyklų. Iš viso dėl rugsėjį įsigaliojusios mokytojų algų skaičiavimo tvarkos protestuos 24 mokyklų pedagogai.

V. Pranckietis taip pat paragino mokytojus būti solidariais su kitais švietimo darbuotojais.

Mokytojas gauna didesnį atlyginimą nei universiteto docentas. Tų ribų nėra, bet jeigu atlyginimai yra padidėję iki 170 eurų mokytojams, tiems, kurie turi pilną etatą, tai yra turbūt reformos rezultatas tikslingai pasiekęs mokytojus“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

Vyriausybei priklausančio Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) atlikto tyrimo duomenimis, šiemet pilnu etatu dirba kas ketvirtas mokytojas, pernai pilną darbo krūvį turėjo 8 proc. pedagogų.

Vidutinis etato dydis vienam pedagogui taip pat augo ir siekia 0,81 etato.

Protestuotojai teigia, jog nauja apmokėjimo sistema yra neskaidri ir neteisinga, nes Švietimo ir mokslo ministerija tinkamai nepasirūpino pertvarkos įgyvendinimu, o mokytojai visoje Lietuvoje už tą patį darbą uždirba skirtingai dėl galimybės subjektyviai interpretuoti tvarką.

Švietimo ir mokslo ministerija žada aplankyti mokyklas, susiduriančias su problemomis įgyvendinant naują sistemą, o šių metų pabaigoje pateikti pasiūlymus jai taisyti.

Opoziciniai konservatoriai dėl įsibėgėjančių streikų žada inicijuoti interpeliaciją ministrei Jurgitai Petrauskienei. Ji streikuojančias mokyklas žada pradėti lankyti penktadienį.