Seimo posėdyje ketvirtadienį laukiama premjero atsakymų į klausimus, susijusius su R. Karbauskio valdomo „Agrokonerno“ partneryste su Rusijos oligarchu Arkadijumi Rotenbergu, kuriam Europos Sąjunga ir JAV taiko sankcijas, taip pat su kitais įtakingais Kremliaus veikėjais.

Seimo nariai S. Skvernelio klausia, ar tokie ryšiai nekenkia šalies tarptautinei reputacijai, Lietuvos užsienio politikos interesams.

Opoziciją nustebino premjero abejingumas - esą jis nesidomi savo politinio bendražygio verslo interesais. Opozicija įsitikinusi, kad R. Karbauskio verslas vis tik turėtų rūpėti premjerui, nes „tokios valdančiosios partijos lyderio verslo sąsajos su Kremliui artimais asmenimis gali kelti grėsmę šalies nacionaliniam saugumui“.

„Todėl kviečiame S. Skvernelį iš Seimo tribūnos atsakyti, ar vadovaudamas Vyriausybei, kuri pagal Konstituciją turi garantuoti valstybės saugumą, yra asmeniškai kreipęsis į Seimo narį R. Karbauskį, prašydamas atskleisti visus jo verslo ryšius su Rusijos oligarchais, artimais Kremliui. Jeigu taip,
kokį atsakymą yra gavęs, o jeigu ne, ką žada daryti, ar ketina dėl to kreiptis ar imtis kitų konkrečių žingsnių artimiausiu metu,“ – nurodo konservatorių frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas BNS teigė, kad pirkdamas trąšas iš verslininko, kuriam taikomos tarptautinės sankcijos, R. Karbauskis padeda jam jas apeiti.

„S. Skvernelis R. Karbauskio verslu gali nesidomėti, bet privalo domėtis, ar Lietuvos verslo atstovai nepadeda Rusijai išvengti sankcijų. (...) Toks arogantiškas S. Skvernelio nusišalinimas (...) atrodo minimum nenuoširdus, o maksimum – dangstymas. S. Skvernelis privalo domėtis, ar Lietuvos politikas tokiu būdu nėra įsuktas į sankcijų išvengimo mechanizmą“, – teigė E. Gentvilas.

Jam atrodo svarbu, kaip į tai galėtų reaguoti NATO partneriai arba JAV.

„Tai ir Lietuvos reputacijos dalykas“, – pareiškė jis.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas anksčiau yra pranešęs, kad dvi ministerijos jau tikrina „Agrokoncerno“ trašų įsigijimus iš Rusijos.

LRT neseniai paskelbė, kad „Agrokoncernas“ A. Rotenbergo įmonės „Minudobreniya“ trąšas perka iš tarpininko įmonės Dubajuje, tačiau neatskleidžia, iš kurios tiksliai šalies jas importavo.

„Agrokoncernas“ teigia, kad paskutinė sutartis dėl „Minudobreniya“ trąšų pirkimų pasirašyta pernai ir įvykdyta 2017-2018 metų sandūroje, o jos vertė siekė maždaug 1 proc. metinės bendrovės apyvartos. Įmonė taip pat paskelbė, kad nebepirks „Minudobreniya“ trąšų, kol ši bendrovė priklausys A. Rotenbergui.

Užsienio reikalų ministerija rekomendavo Lietuvos įmonėms susilaikyti nuo verslo ryšių palaikymo su įmonėmis, kurių savininkai yra „juoduosiuose sąrašuose“.