LRT TELEVIZIJOS laidos „Savaitė“ žiniomis, V. Bakas inicijuoja Seimo kreipimąsi į Konstitucinį Teismą (KT), kuriuo prašoma įvertinti ar nutarimas dėl laikinosios tyrimo komisijos dėl galimos neteisėtos įtakos ir poveikio politikams, valstybės tarnautojams ir politiniams procesams neprieštarauja Konstitucijai. Į KT jau yra kreipęsi konservatoriai, tačiau, jeigu kreiptųsi Seimas, KT klausimą turėtų nagrinėti skubos tvarka, o komisijos darbas iki nutarimo paskelbimo būtų sustabdytas.

Prieš kelias dienas V. Bako vadovaujamas NSGK atsisakė pateikti Agnės Širinskienės vadovaujamai komisijai specialiųjų tarnybų dokumentus, kuriais disponavo, vykdydamas savo tyrimą. Toks komiteto sprendimas sulaukė ir premjero palaikymo.

– Oficiali savivaldybių rinkimų kampanija prasidėjo lapkričio 7 d.. Lapkričio 8-ąją, po dienos, Seime mėgintos priimti Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisos, kurias inicijavo jūsų frakcijos trys nariai – R. Karbauskis, R. Baškienė ir N. Puteikis – kad visuomeniniai komitetai iki rinkimų likus ne mažiau kaip 35 dienoms galėtų kartu su politinėmis partijomis sudaryti koalicijas ir teikti bendrus sąrašus rinkimams. Kaip jūs vertinate tai?

V. Bakas: Gal pasakysiu taip, iš tiesų, kada atlikome parlamentinį tyrimą, mes pamatėme, kad praktiškai visos politinės partijos, dauguma, sakysim, politinių partijų apeina partijų finansavimo draudimus, tas vadinamas žaidimo taisykles. Mūsų filosofija komiteto buvo tokia – mes turime iš esmės spręsti politinių partijų ir kampanijų finansavimo problemas.

– Visa, ką jūs šnekate, yra gerai, bet aš jūsų klausiu apie rinkimų komitetus, nes būtent jie kelia didžiausią dabar klaustuką, nes mitas, kad rinkimų komitetai yra labai skaidrūs, žlugo, kai kurie jų atstovai, netgi jau buvo ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) suimti, ir pabuvoję tam tikrose institucijose. Negana to, tie rinkimų komitetai, kaip parodė tyrimas, būna to paties pavadinimo, kaip ir visuomeninės organizacijos, ir jos veikia ir tada, kai rinkimų nėra. Čia atsiranda rinkimų finansavimo spragos, nes jas gali remti verslas, tas visuomenines organizacijas, o kai jos susijungia su partijomis, suprantate, čia jau sunku sugaudyti. Tai aš jūsų ir klausiu, kaip jūs vertinate, šitą bandymą, jau prasidėjus savivaldos rinkimų kampanijai, priimti įstatymo pataisas, kurios leistų partijoms kartu su komitetais vieningu frontu eiti, kartu susijungus? Nes, beje, tas įstatymas nepriimtas, nes pritrūko balsų – 71 balso reikėjo. Pirmu balsavimu registravosi 70, paskui 65 – antrasis balsavimas. Pirmu atveju jūs pasisakėte už šitą bendrą sąrašą. Išeitų viena, šnekate, o kitaip balsuojate?

V. Bakas: Aš tikrai niekada nešnekėjau apie komitetus, kad jie kažkokie blogi ir panašiai.

Vytautas Bakas

– Bet jūs sakėte savo išvadose, kad norite tą maksimaliai išskaidrinti.

V. Bakas: Be abejo, neužtenka priimti įstatymą, kuris leistų bendrus sąrašus. Kol kas šių sprendimų nėra, lyg ir deramės su STT, bet apsisprendimo tokio irgi nėra, kas kontroliuos politines kampanijas, lėšų panaudojimą. Komitetai turi turėti tą pačią atskaitomybę ir skaidrumo standartus, kaip ir partijos, nors ir partijos taip pat su tuo turi didelių problemų, todėl reikalinga bet kokiu atveju tam tikra priežiūra, atgrasymo sistema.

– Tai jūs man vis tiek papasakokite, kaip ten jūsų balsas galėjo atsirasti, kai jūs kalbate apie skaidrumą, o kažkodėl pakeliate ranką už tai, kad galėtų partijos su rinkimų komitetais dabar šiame etape, jau prasidėjus oficialiai rinkimų kampanijai, koalicijas sudarinėti ir bendrais sąrašais eiti?

V. Bakas: Aš kėliau už tai, kad žmonės vienytųsi ir eitų tvarkytis savo valstybėje.

– Bet šita vienybė šiuo atveju būtų ydinga, ji neatneštų skaidrumo.

V. Bakas: Jos vienos nepakanka.

– Prašau, pasakykite, kiek jums yra svarbi jums pačiam jūsų frakcijos parama ir visam Seimui, kiek tai turi įtakos?

V. Bakas: Mūsų tyrimas, yra dalis visos mozaikos. Ir aš mūsų frakcijoje tiesiog visą laiką primenu, kad tai yra nebaigtas kelias, yra tiktai trečdalis.

Vytautas Bakas

– Ir ką jūsų frakcija jums atsako, kai jūs primenate?

V. Bakas: Na, mes šią savaitę matėme, kad Ramūnas Karbauskis, frakcijos seniūnas, prisiekė savo garbe, kad išvados bus įgyvendintos. Tai tikiu kad tokia priesaika yra vieša priesaika.

– Kokie jūsų santykiai frakcijos seniūnu?

V. Bakas: Darbiniai. Aš tikrai nedarau nieko, dėl ko mes nesitartume. 2016 metų vasarą buvau vienas iš tų žmonių, kurie vadovavo rinkimų štabui ir iki tol, kol buvo parengta programa. Pirmasis toksai galbūt susikirtimas buvo vasarą, kai mes parašėme programą ir kai kuriais aspektais nesutapo nuomonės daugiau dėl vertybinių tam tikrų pozicijų. Bet tada sutarėme, kad dėl daugumos dalykų mes sutariame, o dėl tų, kurių nesutarėme, kiekvienas turime savo nuomonę. Tai ką aš šneku, t. y. kova su korupcija, atgrasymas, atsakomybė už tai yra tarp tų dalykų, dėl kurių sutariame, todėl, man būtų keista, jeigu kažkas pasikeis.

– Gerai, tada žiūrėkite, kaip jūs vertinate tokias kalbas, kad tai yra tik laiko klausimas, kai nuo valstiečių atskils tam tikra dalis, skaičiuojama iki 10 žmonių, ir jų veidas tų atskilėlių greičiausiai bus Bakas?

V. Bakas: Esu ir frakcijoje deklaravęs, ir visur, kad aš atėjau su šita frakcija į rinkimus ir nesiruošiu niekur iš jos išeiti pats. Aš neskaldysiu frakcijos, jeigu kažkam atrodo, kad aš imsiuosi kažkokios karjeros dar didesnės siekti, tai aš manau, kad tik su šita frakcija įmanoma įgyvendinti pokyčius. Jeigu šita frakcija subyrės, iš tikrųjų aš abejoju, ar apskritai tie pokyčiai šioje kadencijoje yra įmanomi.

– O kas jums pačiam yra svarbiau – vieninga frakcija ir įstatymai, kuriuos jūs norite su jos pagalba priimti šiame Seime, ar jūsų paties reputacija ir ateities karjera kaip politiko?

V. Bakas: Šiandien į reputaciją požiūris dėl veiksmų gali būti vienoks, po kelerių metų paaiškės, kad tas požiūris buvo teisingas. Mano darbotvarkė yra atvira, mano tikslai yra taip pat atviri, ir aš manau, kad šiandien reputacijai objektyvios grėsmės neturėtų kilti.

– Ačiū jums.