„Skverniukai“: sugalvojo naują planą kovoti su kainomis ir įpročiais
skverniukai

Ruošiant priemonių planą, kaip valdyti Lietuvoje kylančias maisto produktų kainas, yra svarstomas naujas finansinis mechanizmas – „vaučerių“ sistema. Pavyzdžiui, gyventojai galėtų įsigyti 10 eurų vertės kuponus už 7 eurus ir jais pirkti maisto produktus mažose parduotuvėse. 3 eurų skirtumą prekybininkams esą galėtų kompensuoti pati valstybė.

Naujas planas interneto folklore jau turi pravardę - „skverniukai“. Prisimenant – prieš 27 metus pirmuosius Lietuvos laikinuosius pinigus, kurie irgi buvo pakrikštyti tuometinio premjero garbei „vagnorkėmis“.

Premjero aplinkos teigimu „vaučeriai“ , jie turėtų keisti vartotojų elgseną ir skatinti juos apsipirkinėti mažesnėse parduotuvėse.

Kol kas prekybininkai ir ūkininkai gūžčioja pečiais. Plačiau apie tai DELFI straipsnyje.

Dveji Trumpo metai praėjo: „tikrai beprotiški laikai dar tik prasideda“
Trumpas ir žurnalistas

JAV vidurio kadencijos rinkimai pasibaigė. Nieko labai netikėto, viskas pagal prognozes. JAV Atstovų rūmų kontrolę perima demokratai, o respublikonai sustiprino savo pozicijas Senate.

Įdomesni faktai: labai daug moterų kandidatavo ir laimėjo. Pirmą kartą atstovų rūmuose bus virš šimto moterų, 52 proc. viso elektorato irgi buvo moterys (20 proc. demokratų naudai). Pirmą kartą į JAV Kongresą pateko dvi Amerikos čiabuvės.

JAV Respublikonų partija turės pasukti galvą, kuo pakeisti negyvėlį. Lapkričio 7 dieną didele balsų persvara Nevados valstijos asamblėjos rinkimuose laimėjo praėjusį mėnesį miręs televizijos realybės šou žvaigždė, dar žinomas kaip bene populiariausias valstijos suteneris, Dennisas Hofas.

Bet čia – tik pikantiškos detalės. Daug skaudesnių reakcijų sulaukė šalies prezidento Donaldo Trumpo elgesys per pirmąją jo spaudos konferenciją, paaiškėjus rinkimų rezultatui.

„Tai nebus Kumbaja (naiviai optimistinė) akimirka“, - prieš pasirodant D. Trumpui spėjo CNN korespondentas Jimas Acosta Baltuosiuose rūmuose. Ir viskam baigiantis, D. Trumpas beveik susigrūmė su J. Acosta. („Esate žmonių priešas“, - beveik išrėkė žurnalistui D. Trumpas, besdamas į jį pirštu). Per pusantros valandos D. Trumpas piktinosi, kaip jis tai vadino, nesąžiningu nušvietimu rinkimų, kuriuos jis vadino istorine pergale, situaciją, kurioje prezidentas pareikalavo žurnalisto sėstis, ir atiduoti mikrofoną atpasakojo „The New Yorker“ žurnalistė Susan B. Glasser.

Žurnalistė pasakojo po rinkimų nakties kalbėjusi su politikos strategu, kuris dirbo prezidento Billo Clintono Baltųjų rūmų patarėju. D. Sosnikas „The Post“ parašė straipsnį, kuriame išpranašavo būtent tokį atsaką, kokį trečiadienį ir pateikė JAV prezidentas D. Trumpas, ir perspėjo, jog Demokratai neleis prezidentui pamiršti partijų kovų. „Tai atrodys kaip sąlyginės ramybės laikotarpis“, – rašo D. Sosnikas, pastebėdamas, jog šiandieninė politika tiesiog nepalieka kitos išeities: „tiek D. Trumpas, tiek Demokratai vis labiau ryškins savo skirtumus. Rezultatas? Ir taip toksiška politinė aplinka taps dar nuodingesnė“.

Skundas policijai: mama nenuperka telefono
Paauglių teisės

Dėl savo teisių drąsiausi paaugliai stoja piestu. Reikia juk vieną kartą ir visiems laikams tėvams išaiškinti, kad naujas mobilus telefonas – tai ne kokia kvaila užgaida, o būtiniesiems poreikiams užtikrinti skirtas prietaisas. Jei nepavyksta tėvų įtikinti gražiuoju, kas belieka – tik kreiptis į policijos pareigūnus, kurie visada pasiryžę ginti, saugoti ir padėti.

O jeigu ir tie nekompetentingi, neidentifikuoja, kad pažeistos vaiko teisės ir orumas, mažų mažiausiai galima, o gal net ir reikia pagrasinti skundu. Tik skųsti, lengviau atsikvepia policijos pareigūnai, išdrįsta retas.

„Aišku, tai darai su baime, nes jis gali parašyti skundą“, – apie įtemptas situacijas darbe pasakoja policijos pareigūnas.

Tėvai gūžčioja pečiais – nebežino, nei kaip kalbėti su paaugliais, nei kaip juos auklėti. Anais laikais, sako, buvo paprasčiau – tėvai pasakė ir jų žodis paskutinis.

Dūsauja ir psichikos sveikatos specialistai, nes tėvai Lietuvoje lyg iš dangaus nukritę – pažadų nevykdo, parėkauti mėgsta ir jokios pagarbos savo atžaloms nerodo. Toli taip, sako specialistai, neisi. Vaikai juk ne kokia nuosavybė, o asmenybės.

„Neseniai konsultavau tėvus, kur mama iškvietė policiją, bet pokalbio metu labai aiškiai matėsi, kaip ji psichologiškai smurtauja. Ji sako: bet mes, suaugę, galim prarasti savitvardą. Sakau: ne, jokiu būdu, lygiai taip pat kaip paauglys negali rėkti ant tėvų, tėvai irgi negali prarasti savitvardos. Galioja tos pačios taisyklės“, – lyg kokiems pradinukams tėvams auklėjimo pagrindus turi aiškinti psichoterapeutai.

Plačiau galite paskaityti čia.

Savaitės citata

R. Kurlianskis pripažino, kad vaizdo įrašuose matosi jis, bet dėl E. Masiulio jis teisme šaržavo, kad „asmuo, užfiksuotas vaizdo įraše, atrodo per liesas“

Margas pasaulis

69 metų vyras sako, kad jis jaučiasi kaip 49-erių, ir nori, kad jo amžius būtų teisiškai pakeistas, kad jis galėtų susitikti su daugiau moterų per „Tinderį“. Emile'is Ratelbandas pateikė ieškinį prieš Nyderlandų vyriausybę, siekdamas pakeisti savo pase gimimo datą iš dabartinės 1949 m. kovo 11 d. į 1969 m. kovo 11 d.

Pakso evoliucija
Paksas