„Ši knyga bus kitokia nei „Delfi“ skelbtas „Pravieniškių mafijos“ straipsnių ciklas – joje skaitytojai sužinos ne tik tai, kokie baisūs dalykai daugybę metų vyko zonoje, bet ir galės perskaityti iki šiol neskelbtas baisias istorijas, kurios buvo nuslėptos nuo visuomenės, – sako D. Sinkevičius. – Tai bus knyga be jokios cenzūros ar pagražinimų – realybė bus pateikta tokia, kokia buvo ir, deja, iki šiol yra. Turėjau galimybę pabendrauti su daugybe buvusių ir esamų nuteistųjų, kurių pasakojimai tikrai šokiruos dar labiau nei iki šiol skelbtos tikrą siaubą keliančios kalinių istorijos.“

Prakalbinti už įvairius nusikaltimus nuteistus asmenis žurnalistui nebuvo paprasta – iki šiol pataisos namuose bausmę atliekantys kaliniai bijojo kalbėti, nes prieš susitikimus su D. Sinkevičiumi sulaukė grasinimų iš „bachūrų“, tuo metu jau į laisvę išėję nuteistieji stengėsi pamiršti tai, ką patyrė už grotų. Kai kurie jų jau yra emigravę iš Lietuvos, todėl knygos autorius su jais vyko susitikti į svečias šalis.

„Neslėpsiu: paviešintos „Pravieniškių mafijos“ istorijos daugeliui jų atvėrė žaizdas, kurios iki šiol neužgijo ir, kaip supratau iš buvusių nuteistųjų, kurie į pataisos namus buvo patekę pirmą kartą, dar greit neužgis – šiuose itin atviruose pokalbiuose buvo visko, net vyriškų ašarų, – sakė D. Sinkevičius. – Išgirstos kalinių istorijos atskleidė baisią tiesą apie apgailėtiną situaciją ten, kur mūsų valstybė nuteistuosius siunčia pasitaisyti, nors iš tikrųjų jie patenka į visiškai kitą pasaulį su kitokiomis taisyklėmis. Tą, kuriame egzistuoja nusikaltėlių universitetas, kuriam vadovauja organizuotų nusikalstamų grupuočių lyderiai ar jų patikėtiniai. O tai, kas vadovaus zonai, jau nusprendžiama laisvėje.“

Dainius Sinkevičius
Tai bus knyga be jokios cenzūros ar pagražinimų.
Net 360 puslapių knygoje „Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai“ kriminalinės publicistikos žurnalistas D. Sinkevičius taip pat pateikia iki šiol niekur neskelbtas garsių kalinių išpažintis – šie prabilo ne tik apie tai, kaip jų gyvenimą paveikė „Pravieniškių mafijos“ skandalas, bet ir atskleidė, kodėl įvykdė baisius nusikaltimus, dėl kurių yra įkalinti.

Apie tai, ką patiria prižiūrėdami pavojingus nusikaltėlius, pasakojo ir pataisos namų darbuotojai. „Dar knyga net nepasirodė, bet jau sulaukiau signalų, kad kai kurie dėl to nukentėjo“, – sakė D. Sinkevičius, kuris vos po pirmųjų straipsnių apie zonoje daugybę metų egzistuojančią kalinių subkultūrą pasirodymų sulaukė grasinimų susidoroti iš prieš dvejus metus Kauno nušauto „Agurkinių“ grupuotės nario Deimanto Bugavičiaus mylimosios Vitos Jakutienės.

„Ji – ne vienintelė pramogų pasaulio atstovė, kuri yra susijusi su Pravieniškių kaliniais“, – intriguoja D. Sinkevičius. Anot jo, knygoje bus ir daugiau istorijų apie pramogų pasaulio atstoves ir jų mylimuosius, kurie dėl valdžios zonoje net buvo pasiryžę įvykdyti pačius sunkiausius nusikaltimus, o pataisos namų vadovybė pavojingų nusikaltėlių daromus nusikaltimus dangstė – tuo metu, kai buvo terorizuojami ir net žudomi nuteistieji, netvarka įkalinimo įstaigoje buvo slepiama prisidengiant vienu itin garsiu televizijos dainų projektu.

DELFI vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė neabejoja, kad knyga „Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai“ taps ne tik šių, bet ir kitų metų betseleriu.

„Ši knyga įtraukia taip, kad net ir padėjęs ją nebegali nustoti galvojęs, ką perskaitei, – sakė R. Lukaitytė-Vnarauskienė. – Dar labiau sukrečia, kad aprašomi įvykiai ir herojai yra tikri ir jie yra visai šalia mūsų. Ir dauguma jų – visiškai jauni vaikinai, už grotų patekę pirmą kartą ir dar būdami nepilnamečiais.“

„Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai“ knygynuose ir prekybos vietose pasirodys paskutiniosiomis lapkričio dienomis, leidykla „Baltos lankos“ jau pradėjo išankstinę prekybą internetu – knygą galima įsigyti paspaudus šią nuorodą.

Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė
Ši knyga įtraukia taip, kad net ir padėjęs ją nebegali nustoti galvojęs, ką perskaitei.
Apie knygą: „Pravieniškių mafija “ – daugiau kaip šešerius metus pataisos namuose veikęs itin pavojingas nusikalstamas susivienijimas, kurį sudarė teisėsaugai gerai žinomi asmenys iš pavojingų organizuotų nusikalstamų grupuočių. Susikūrę kriminalinio pasaulio subkultūros elgesio taisykles grupuotės nariai zonoje perėmė valdžią – jiems pakluso ne tik kiti kaliniai, bet ir pataisos namų darbuotojai.

Pataisos namų užkulisius atskleidęs ir visą Lietuvos kalėjimų sistemą sudrebinęs DELFI specialusis korespondentas D. Sinkevičius knygoje pateikia ne tik necenzūruotus kalėjimo „bachūrų“, „dūchų“ ir „gaidžių“ liudijimus apie kruviną kovą dėl autoriteto, kalinių luošinimus, prekybą narkotikus, draugystę su pareigūnais, pramogų pasaulio atstovėmis, bet ir pasakoja apie neskelbtus ir nuo visuomenės nuslėptus nusikaltimus, taip pat atskleidžia istorijas, dėl kurių valstybė prarado įspūdingas pinigų sumas.

Pasakodamas apie šiurpą keliančius įvykius pataisos namuose autorius nevengia kritikos teisėsaugos pareigūnams, kurie metų metus nesugebėjo sutramdyti zonai vadovavusių nusikaltėlių, ir atskleidžia, kokį pragarą turi praeiti pirmą kartą už grotų patekę nuteistieji, ką jie išgyvena išėję į laisvę.

Apie autorių: D. Sinkevičius – kriminalinės publicistikos žurnalistas, apdovanotas įvairiomis premijomis už publikacijas apie korupciją, teismų veiklą, Europos Komisija jį yra pripažinusi tolerantiškiausiu Lietuvoje, žurnalistui taip pat įteiktas nacionalinis apdovanojimas už žodžio laisvės gynimą. 2018 m. prezidentė Dalia Grybauskaitė autorių įvertino kaip žurnalistą, svariai prisidėjusį prie teisėsaugos institucijų veiklos skaidrinimo ir už nuopelnus valstybei skyrė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medalį.