Lenkijos prezidentas įamžintas likus trims dienoms iki šios šalies Nepriklausomybės šimtmečio.

Ceremonijoje dalyvavęs premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad prieš aštuonerius metus tragiškai žuvusį Lenkijos vadovą galima laikyti Lietuvos draugu ir abiejų valstybių bendradarbiavimo rėmėju.

„Mes neturime istoriškai, kultūriškai ir emociškai artimesnio partnerio negu Lenkija. Tai yra ir Prezidento Lecho Kaczynskio nuopelnas, kuris buvo iškiliu Lietuvos draugu ir rėmėju. Šiandien, suteikdami Prezidento Kaczynskio vardus Lietuvos miestų aikštėms ir gatvėms, patvirtiname Prezidento indėlį į Lietuvos ir Lenkijos santykių darną. Neabejotina, ši asmenybė paliko stiprų pėdsaką dviejų Respublikų naujausių laikų istorijoje“, – kalbėjo premjeras.

Atidengimo ceremonijoje dalyvavo ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius bei europarlamentaras, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

Vilniaus meras ceremonijoje teigė, kad L. Kaczynskio vardo gatvė taps Lenkijos ir Lietuvos bendro kelio simboliu, kuriuo ėjo ne tik mūsų bendri valdovai, bet ir bendri Vilniuje gyvavę kūrėjai.

Tokį Lenkijos prezidento įamžinimą pasiūlė Vilniaus miesto taryboje dirbantys LLRA-KŠS nariai Zbignevas Macejevskis ir vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

„Džiugu, kad lentelėse atsirado ir lenkų kalba. Buvęs Lenkijos prezidentas Vilniuje lankėsi 16 kartų, mylėjo Lietuvą. Jis buvo ir visada bus didelis Lietuvos ir Vilniaus draugas“, – sakė mero pavaduotoja E. Tamošiūnaitė.

Be to, ketvirtadienį Maišiagaloje atidarytas ir L.Kaczynskio vardo skveras. Lenkijos prezidentas Maišiagaloje lankėsi savo pirmo oficialaus vizito į Lietuvą metu, 2006 metais.

L. Kaczynskis su žmona bei dar beveik šimtu žmonių žuvo 2010 metais per lėktuvo katastrofą Rusijoje, netoli Smolensko. Lenkijos delegacija tuo metu vyko į Katynės žudynių minėjimą.