JAV Demokratų partija per itin svarbius kadencijos vidurio rinkimus gavo daugumą Atstovų Rūmuose, tačiau respublikonai išlaikė daugumą Senate.

Šie rezultatai keičia jėgų pusiausvyrą Vašingtone, kur D. Trumpo prezidentavimą po netikėtos jo pergalės rinkimuose 2016 metais smarkiai lengvino respublikonų dominavimas abiejuose Kongreso rūmuose.

Dabar demokratai galės blokuoti D. Trumpo teisėkūros iniciatyvas, taip pat nuodugniai ištirti jo miglotus finansus, Rusijos kišimąsi į 2016-ųjų prezidento rinkimus ir net galbūt siekti jo pašalinimo iš valstybės vadovo posto apkaltos keliu.

Kad demokratai kaišys pagalius į ratus D. Trumpui neabejojo ir aktyvus JAV lietuvių bendruomenės veikėjas, aštuonių skausmo klinikų steigėjas ir savininkas dr. J. Prunskis.

Nesigaili parėmęs D. Trumpą

„Nežinau ar čia reikia mane sveikinti. Yra kaip yra – demokratai perims Atstovų rūmus, respublikonai išlaikys Senatą, bet džiaugtis gali abi partijos, nebuvo šokiruojančių dalykų. Na gal vienas dalykas įstrigo – Bretto Kavanaugh paskyrimas į Aukščiausiąjį teismą, tai buvo svarbus įvykis prieš mėnesį, dėl ko daugiau žmonių atėjo balsuoti.

Vidurio kadencijos rinkimai į JAV kongresą

Manau, kad ir toliau dirbsim, o Lietuvai nuo to bus gerai“, – DELFI sakė garsios lietuvių išeivių giminės atžala, gimęs ir užaugęs Čikagoje. DELFI jau skelbė, kad būtent J. Prunskis pernai paskirtas JAV prezidento D. Trumpo patarėju.

J. Prunskio žinios ir patirtis paliko gerą įspūdį ir naujajai prezidento administracijai. Jis tapo JAV Sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamente įsteigtos Tarpvyriausybinės skausmo valdymo gerosios patirties darbo grupės nariu ir dažnai bendrauja su D. Trumpo komanda, kuriai sveikatos apsaugos klausimai per šiuos rinkimus buvo vieni svarbiausių temų.

2016-siais po ilgų svarstymų D. Trumpą rinkimų kampanijoje parėmęs J. Prunskis nesigaili šio sprendimo, nors pripažįsta, kad per pastaruosius kelerius metus ir iš respublikonų stovyklos sulaukė veiksmų ar priešingai – jų trūkumo, kurie sukėlė ir nusivylimo gaidelių.

„Dėl sveikatos apsaugos, mokesčių, sienos apsaugos būta nusivylimo, gal kai kur galima buvo daugiau padaryti, buvo šiokio tokio trynimo dėl paramos Trumpui“, – sakė J. Prunskis, pabrėžęs, kad jam tenka dirbti ir su Demokratų, ir su respublikonų partijos atstovais.

Vidurio kadencijos rinkimai į JAV Kongresą

„Be abejo, dabar Trumpui demokratai kaišios pagalius į ratus, bet taip visada būna, kai praėjus 2 metams po prezidento rinkimų įvyksta pasikeitimai – kita partija perima Kongresą“, – teigė J. Prunskis, pabrėžęs, kad ir toliau rems D. Trumpą. Didžiausias uždavinys ir projektas yra ilgalaikis – lietuviui tenka rūpintis kova su narkotikais.

Priešprieša rimta, bet susitarti dar gali

Pašnekovas pabrėžė, kad nepaisant žiniasklaidoje matomos ir rodomas demokratų ir respublikonų priešpriešos, šios dvi partijos vis dar sugeba susitarti.

„Yra labai daug rezoliucijų ir įstatymų, kurie nepatenka į žiniasklaidos pirmuosius puslapius, nors respublikonai bendradarbiauja su demokratais – nėra kontraversijos, kažko šokiruojančio“, – sakė J. Prunskis. Kita vertus, jo teigimu, pastaruosius 2 metus pastebimas JAV visuomenės susiskaldymas.

„Priešprieša tikrai yra, nuomonės labai išsiskiria, tai gal net rimčiausias skilimas per pastaruosius 30 metų. Pavyzdžiui pas mus Ilinojaus valstijos Kongrese viena respublikonų kandidatė laimėjo vos vieno balso persvara.

Nesakau, kad bus pilietinis karas – toks jau buvo, bet Amerikos istorijoje būta laikotarpių, kaip dabar“, – sakė J. Prunskis, pabrėžęs, kad abiejų partijų stovyklose puikiai žinoma apie Baltijos šalis. Tiesa, šių Lietuvos, Latvijos ir Estijos draugų mažėja, pavyzdžiui, šiemet mirė vienas svarbiausių Baltijos šalių rėmėjų Johnas McCainas.

Hon. Consul J. Prunskis with Sen. McCain.jpg

„Buvau Baltuosiuose rūmuose per prezidento susitikimą su Baltijos šalių vadovais. O dabar Kongrese bus naujų žmonių ir su jais reikės pradėti bendrauti. Gal reikės jų balso, tai pirma reikės jų paklausti, kai atsiras koks reikalas, susijęs su Lietuva – kuo aš galiu jiems padėti? Gal tas asmuo atsimins, kad aš skambinau, sveikinau su pergale, siūliau pagalbą, padėjau. Taip ryšiai ir vystomi“, – sakė J. Prunskis.