,,Aš tikrai neatmetu tokios galimybės, formaliai žiūrint, komiteto galiojimas baigiasi su rinkimų diena, bet realiai ta komanda, kuri yra sutelkta, ta komanda, kuri nori prisijungti iš kitų Lietuvos vietų ir dairosi... Aš tikrai neatmetu, kad ilgainiui gali gauti ir stabilų, ilgalaikį (partijos. - ELTA) pobūdį“, - teigė žurnalistams R. Šimašius.

Pasak jo, šiuo metu komitete jau yra Liberalų sąjūdžio partijos narių.

„Su Liberalų sąjūdžio nariais tikrai yra labai kalbamasi (...) Komitete tikrai jau dabar yra daug liberalų, ir ne tik liberalų. Labai džiaugiuosi, kad pavyko sutelkti tuos žmones, kurie yra politiškai aktyvūs“, - teigė Vilniaus meras.

Pasak R. Šimašiaus, šiuo metu komitetas ieško rėmėjų, nes, skirtingai nei partijos, komitetas negaus lėšų iš biudžeto.

„Natūralu, kad turėsime ieškoti rėmėjų lėšų, ir pagal įstatymo nustatytą tvarką kviečiu žmones prisidėti iki dvylikos eurų, ir nedeklaruojant turto galima prisidėti. (...) Bet galiu pasakyti, kad rinkimų kampanija nebus prabangi, o bus ekonomiška (...) Nes partijos turi biudžetinį finansavimą, o mums reikės kukliau elgtis ir, be abejo, ieškoti paramos“, - teigė R. Šimašius.

Ambicingiausia iš visų komiteto idėjų meras įvardino radikalų visų Vilniaus mokyklų atnaujinimą. Vietoje kasmet atliekamų remonto darbų, kurie kainuoja apie 20 mln. eurų, siūloma privačios ir viešosios partnerystės dėka pritraukti 300 mln. eurų investiciją ir per 4-7 metus vienu sykiu atnaujinti visas Vilniaus mokyklas. Taip pat švietimo srityje žadama sukurti mokytojų pritraukimo ir motyvavimo programą, įvesti Vilniaus mokytojų atlyginimų „grindis” ir tokiu būdu dabar esančius mažiausius atlyginimus padidinti bent 50 proc. Trečiuoju švietimo srities tikslu meras įvardino mokymosi aplinkos keitimą, kuri moksleivius išmokytų spręsti gyvenime iškylančias problemas.

„Geležinis Vilnius” - taip pavadintas antrasis strateginis blokas, kuriame numatyta vietoje nebereikalingų geležinkelio bėgių pastatyti naują autobusų stotį ir požemine galerija sujungti ją su atnaujinta traukinių stotimi. Stoties rajonas turėtų virsti šiuolaikinės miesto kultūros centru su savo neformalia dvasia, gatvės menu, pramonės objektų virsmu į kultūros, kūrybos ir pramogų erdves. Stoties ir Naujininkų rajonams žadamas radikalus atnaujinimas ir jų glaudesnis sujungimas su senamiesčiu.

R. Šimašiaus komanda planuoja Vilniaus miegamuosius rajonus paversti gyvenamaisiais, tam numatytos trys priemonės. Pirmiausia - sovietinių rajonų atgaivinimas, taikant kompleksinį požiūrį į jų renovaciją. Pradedant nuo seniausiųjų rajonų, būtų atnaujinama jų aplinka - apšvietimas, takai, automobili stovėjimo vietos sporto ir žaidimų aikštelės, gatvės ir žaliosios zonos. Kiekvienam rajonui taip pat numatoma po naują išskirtinį traukos objektą, aplink kurį galėtų formuotis savotiškas kiekvieno rajono centras. Tokių traukos objektų pavyzdžiai - Nacionalinis stadionas Šeškinėje, baseinai Lazdynuose ir Fabijoniškėse, Nacionalinė koncertų salė Naujamiestyje, modernus skveras Perkūnkiemyje ir kt.

Judėjimo pagerinimui Vilniuje numatoma vystyti greitojo viešojo transporto sistemą - išnaudojant jau atnaujintą autobusų parką ir jiems sukuriant autonomines juostas mieste, kurios nesikirstų su automobilių judėjimu. Iki 2020 m. žadama sukurti vientisą mikromobilumo tinklą - dviračių ir paspirtukų takai bus sujungti į magistralinį tinklą, kuris tokiu būdu leis patogiai pasiekti bet kurį miesto rajoną. O miesto arterijų kokybiškam palaikymui siūlomas naujas standartas - kasmet sostinėje nutiesti bent po 100 km gatvių ir šaligatvių.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė sako, kad, stebint savivaldybių aktualijas, galima tikėtis, kad šiais metais bus trigubai daugiau rinkimų komitetų nei per praėjusius rinkimus.

,,Vadovaujuosi šiuo klausimu savo nuojauta, bet prisimenu 2015 metais mes turėjome 58 įregistruotus visuomeninius rinkimų komitetus, kurie dalyvavo rinkimų kovoje. Šiais metais, manyčiau, bus apie porą šimtų“, - teigė L. Matjošaitytė.

,,Matome, kokios vyksta realijos bei visuomenės susidomėjimas rinkimais. Kai kurie asmenys nenori sieti savęs su politinėmis partijomis ir dalyvauti jų veikloje ir dalyvauja laikinuosiuose dariniuose. Manau, tų priežasčių yra daug ir įvairių“, - teigė VRK pirmininkė.

Kaip ELTA jau skelbė, antros kadencijos R. Šimašius nusprendė siekti be partijos pagalbos, tam pritarė ir Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyrius. Partijos valdyba tokį sprendimą pripažino pažeidusiu partijos įstatus bei pareikalavo jį anuliuoti. Vilniaus liberalai valdybos veiksmus vadino neteisėtais. Liberalų sąjūdžio vadovas Eugenijos Gentvilas kreipėsi į partijos etikos sargus, kad šie paaiškintų, kieno elgesys teisėtas, o kieno - ne.

Savivaldybių tarybų rinkimai įvyks 2019 m. kovo 3 d.