Pastaraisiais mėnesiais žiniasklaida ir pedagogų bendruomenė trimituoja, kad dauguma mokytojų naująja atlyginimų skaičiavimo, tai yra etatinio jų darbo apmokėjimo, tvarka nepatenkinti. Tauragės švietimo ir sporto skyrius, pareikalavus tarybai, pateikė statistinius duomenis. Pagal juos už etatą šiais mokslo metais Tauragės mokytojai atlyginimo vidutiniškai gauna 1,5 proc. mažiau.

Iš tarybai pateiktų skaičių matyti, kad dėl naujosios darbo apmokėjimo tvarkos labiausiai nukentėjo Skaudvilės specialiosios mokyklos pedagogai. Šioje ugdymo įstaigoje mokytojo etato vidutinis mėnesinis darbo užmokestis šiais mokslo metais mažesnis beveik 10 proc. Tai sudaro apie 102 Eur. Pagal statistinius skaičiavimus nelabai patenkinti turėtų būti ir „Versmės“, Žalgirių, Skaudvilės gimnazijų, vaikų reabilitacijos centro-mokyklos „Pušelė“, „Šaltinio“, Martyno Mažvydo progimnazijų, Jovarų ir „Aušros“ pagrindinių mokyklų bei Suaugusiųjų mokymo centro pedagogai. Jiems vidutinis darbo užmokestis už etatą sumažėjo nuo 8 iki 56 Eur. Kitų mokyklų – Tarailių progimnazijos, Žygaičių gimnazijos, Batakių, Gaurės, Lauksargių, Lomių, Pagramančio pagrindinių mokyklų mokytojams už etatą mokama vidutiniškai 7–60 eurų daugiau negu praėjusiais mokslo metais.

Švietimo skyriaus pateiktais duomenimis, daugumoje mokyklų šiais mokslo metais padaugėjo etatų. Paprastai kalbant papildomus etatus mokytojai išsidalijo, todėl ne visi jie gavo mažesnius atlyginimus negu praėjusiais mokslo metais. Didžiausias nesusipratimas esą Skaudvilės specialiojoje mokykloje, kur nebeliko priedo pedagogams už darbą su specialiųjų poreikių vaikais, kaip, beje, ir „Pušelėje“. Priedų prie atlyginimų pagal naująją tvarką nebegauna ir gimnazijų mokytojai.

Pasak savivaldybės tarybos narės Efremos Bitinienės, kuri mokytoja dirba Žalgirių gimnazijoje, ji sulaukė ne vieno nepatenkinto kolegos pastabų dėl naujosios tvarkos, esą mokytojų nuotaikos dėl etatinio apmokėjimo ne pačios geriausios. Tačiau „Šaltinio“ progimnazijos vadovė Jūratė Lazdauskienė įsitikinusi, kad tarybos narės pastebėjimas esąs nekonkretus. Direktorės teigimu, ne visi mokytojai naująja tvarka skundžiasi, dauguma supranta, kad keitėsi tik atlyginimų skaičiavimo tvarka, o jų didinti niekas ir nežadėjo. Esą tikimasi, kad atlyginimai mokytojams didės kitąmet.

Visose rajono ugdymo įstaigose vidutinis atlyginimas už etatą šiuo metu siekia ne mažiau nei 1008 Eur (jau atskaičiavus mokesčius „Sodrai“).

Švietimo skyriaus vedėjo Egidijaus Šteimanto nuomone, ne toks velnias juodas, kokį jį piešia. Jo skaičiavimu, mokytojams, kurie turi tokį patį darbo krūvį, kaip ir praėjusiais mokslo metais, atlyginimai ne tik kad nemažėjo, bet ir padidėjo.

– Tas 1000 eurų dar nereiškia, kad tai yra lubos, kurias gauna mokytojas. Rasim ir tokį mokytoją, kuris gauna be „Sodros“ ir 1300, ir 1500 eurų. Tai priklauso nuo kontaktinių valandų. Čia yra etatas, 36 valandos. Bet yra žmonių, kurie dirba 1,3 etato, yra žmonių, kurie dirba 0,76 etato, yra kurie 0,3 etato, – sakė E.Šteimantas.

Jis mano, kad nepasitenkinimas naująja darbo apmokėjimo tvarka kilo dėl nepakankamo Švietimo ir mokslo ministerijos išaiškinimo. Esą ministerija, skelbdama apie naująją apmokėjimo tvarką, suteikė mokytojams vilčių, kad atlyginimai kils.

– O iš tikrųjų atlyginimų niekas nedidino, koeficientų niekas nekėlė, tik pakeitė mokytojų atlyginimų apskaičiavimo tvarką. Skaudžiausia, žinoma, gimnazijoms, kurios mokėjosi koeficientų vidurkius ir 5 ar 10 procentų priedus už gimnazines klases. Dabar atstatytas socialinis teisingumas: kuo skiriasi pagrindinės mokyklos devintos ir dešimtos klasės nuo gimnazijų pirmųjų ir antrųjų klasių, kuo skiriasi mokytojo darbas šiose klasėse? Bet mokytojams, kurie praėjusiais mokslo metais turėjo, pavyzdžiui, 20 valandų, ir šiais mokslo metais turi tiek pat, atlyginimai padidėjo apie 8 procentus. Etatinio apmokėjimo įrankis tikrai neblogas, o bambamčių yra ir bus, – mano Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.