ELTA primena, kad 1938 metų lapkričio 7 dieną Gudonyse, Lazdijų rajone gimęs S. Tamkevičius vos 17-os metų įstojo į kunigų seminariją. Pradėjęs kunigauti po parapijas važinėjo mopedu. Kai jis subyrėjo, prisiminė arkivyskupas, įsigijo motociklą ir tik tarnaudamas Simne iš klebono įsigijo gerokai pavažinėtą „Moskvičių“.

1969-aisiais valdžia S. Tamkevičiui uždraudė kunigauti. Teko dirbti Vilkaviškio metalo gamykloje, vėliau melioracijoje.

Kaip yra pasakojęs S. Tamkevičius, tuomet ir pradėjo bręsti mintis, kad reikia kažką daryti, jei valdžia naudoja tokias priemones prieš Bažnyčią. Taip buvo pradėta leisti „Katalikų Bažnyčios Kronika“.

1983-iųjų gegužės 6 dieną kunigo Alfonso Svarinsko teismo metu S. Tamkevičius buvo suimtas ir šešis mėnesius tardytas Vilniaus KGB kalėjime.

„Man tai buvo labai sunkūs mėnesiai. Gerai, kad mokėjau melstis ir meldžiausi. Saugumiečiai ir nemušdami sugebėdavo tardymo mėnesius padaryti labai sunkius. Bet tos sunkios dienos turėjo ir šviesią pusę - labai arti jutau Dievo buvimą“, - yra pasakojęs dvasininkas.

Likus penkeriems metams iki Atgimimo S. Tamkevičius buvo išsiųstas į Permės ir Mordovijos lagerius, galop - į Sibirą, iš kurio grįžo tik 1988-aisiais.

ELTA primena, kad pagal Bažnyčios kanonus, sulaukęs 75-erių metų amžiaus buvęs ilgametis Lietuvos Vyskupų Konferencijos vadovas, Kauno arkivyskupas S. Tamkevičius įteikė Šventajam Sostui atsistatydinimo raštą.

Arkivyskupas S. Tamkevičius 1992 metais apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu, 1994 metais išrinktas Kauno miesto garbės piliečiu, 1996 metais apdovanotas Georgo von Hertlingo medaliu (Rėgensburgas, Vokietija), 1997 metais Stasio Šalkauskio premija.

1998 metais arkivyskupui įteiktas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 2 laipsnio ordinas, 1999 metais garbės daktaro laipsnį jam suteikė Vytauto Didžiojo universitetas. 2000 metais S. Tamkevičius apdovanotas Lietuvos nepriklausomybės medaliu, 2002 metais - Šv. Pranciškaus Ksavero medaliu (Sinsinatis, JAV), 2002 metais Vyčio Kryžiaus 3 laipsnio ordinu. 2010 metais Lazdijų rajono garbės pilietis 2013 metais apdovanotas Laisvės premija.