Pagal siūlomą projektą, asmenys, kurie socialinio draudimo įmokas moka Europos Sąjungos valstybėse narėse, Europos ekonominės erdvės valstybėse arba Šveicarijos Konfederacijoje, Valstybinio socialinio draudimo fondo administravimo įstaigos sprendimu yra atleisti nuo privalomojo sveikatos draudimo įmokų Lietuvos Respublikoje mokėjimo. Gyvenantys ir dirbantys ne Lietuvoje, pagal Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodra“) bei Valstybinės mokesčių inspekcijos nustatytas tvarkas pateiktus ir patvirtintus duomenis, būtų laikomi išvykusiais iš Lietuvos.

„Asmenims, kurie išvykę gyventi į kitas šalis, ten moka socialinio draudimo įmokas, nesikaups įsiskolinimai, palengvės „Sodros“ skolų administravimo našta. Tereikės tik deklaruoti išvykimą įstatyme numatyta tvarka“, - sako R. Karbauskis.

Šiuo metu Lietuvos piliečiams, kurie faktiškai yra išvykę iš Lietuvos, tačiau teisės aktų nustatyta tvarka nėra deklaravę išvykimo Gyventojų registre, yra kas mėnesį priskaičiuojamos privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos, ir jei jos nėra mokamos, kaupiasi skola.

Spalio 25 d. Seimas Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pataisos pateikimo procedūroje padarė pertrauką.