A. Armonaitė ir R. Šimašius penktadienį paskelbė pasitraukią iš Liberalų sąjūdžio. Šis jų pareiškimas yra formalumas, nes realiai, kad jie neliks partijoje tapo akivaizdu po to, kai pradėjo kurti ir oficialiai tapo visuomeninio komiteto „R. Šimašiaus komanda „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“ nariais. Tai reiškė, kad jų narystė partijoje stabdoma.

Didesnė staigmena buvo tai, kad A. Armonaitė nusprendė pasitraukti ir iš Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime. Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas yra sakęs, kad net ir nebūdama partijos nare, ji galėtų ten likti.

Tačiau politikė nematė tokios galimybės. Ji formaliai traukiasi į Mišrią grupę, o realiai sakė dirbsianti kaip nepriklausoma Seimo narė.

„Manau, būtų sąžininga, kad jeigu traukiuosi iš partijos, tai pasitraukiu ir iš frakcijos. Dirbsiu Seime kaip nepriklausoma Seimo narė, ir tikiuosi, kad pavyks toliau įgyvendinti tas idėjas, dėl kurių mane išrinko“, – sakė A. Armonaitė.

Liberalų sąjūdžio lyderis E. Gentvilas yra sakęs, kad iš savo pusės tiesia ranką kompromisui su nauju komitetu. A. Armonaitė nebuvo linkusi tuo tikėti, ir tai grindė partijos pirmininko elgesiu.

„Kada gimė idėja burti savivaldos rinkimams platesnį liberalų komitetą Vilniuje, Vilniaus liberalų nariai labai daug galvojo apie tai, kaip nepakenkti partijai, koks komiteto ryšys su partija, visa tai buvo aprašyta ir patvirtinta pozicijose.

Deja, nei valdyba, nei pirmininkas nenorėjo nieko net girdėti apie tai. Aš matau, kad mes bandėme parodyti visus kelius, kad nėra jokio išėjimo, kad yra noras atnaujinti partiją, bet deja, turbūt, ryšys trūkinėjo, ir mes skirtingai matome tuos dalykus“, – teigė A. Armonaitė.

Ji teigė neketinanti kandidatuoti savivaldos rinkimuose.

„Ne, aš dirbsiu Seime, ir mane domina nacionalinė politika“, – sakė A. Armonaitė.

Pasak jos, šiuo metu svarbiausia, kad „liberali politika būtų įgyvendinta Vilniaus mieste su Remigijaus Šimašiaus lyderyste“.

„Taip pat yra yra labai svarbu, kad kuo daugiau laisvės idėjų būtų visuose savivaldybėse. Daug bendrauju su žmonėmis ir girdžiu, kad reikia nuoširdžios ir nuoseklios liberalios jėgos su platesniu palaikymu Lietuvoje, tačiau tik žodžių neužtenka. Reikia aktyvaus palaikymo, tai, turbūt, perspektyvoje, jeigu jis bus, reikės galvoti ir apie tai“, – sakė A. Armonaitė.

Dramos nemato

Liberalų sąjūdžio vadovas E. Gentvilas teigė jokios dramos dėl A. Armonaitės ir R. Šimašiaus pasitraukimo nematąs.

„Man tikrai apmaudu, tikrai skaudu, niekas neplanavo A. Armonaitės mesti iš partijos, bet ji pati sąmoningai įsirašė į komiteto steigėjų tarpą ir sąmoningai susistabdė narystę. Dabar žengė dar toliau. Dramatiško nieko neatsitiko, o kad man apmaudu, aš sąžiningai tai sakau. Ir Aušrinė, ir Remigijus yra geri, puikūs liberalai“, – penktadienį BNS sakė E. Gentvilas.

Jis taip pat pažymėjo, kad pirmadienį partijos etikos komisija spręs ginčą, kas yra teisus – Vilniaus skyriaus sprendimą savivaldos rinkimuose dalyvauti kaip visuomeniniam komitetui panaikinusi partijos valdyba ar sostinės liberalai.

Valdyba yra priėmusi sprendimą, kad ne su partija, o su rinkimų komitetu į savivaldą einančių liberalų narystė partijoje stabdoma automatiškai.

„Jie žino partijos nustatytas taisykles, kad įregistravus komitetą jų narystė sustabdoma, tą žingsnį jie žengė sąmoningai. Dabar aišku, kad kitą žingsnį irgi žengė sąmoningai, darydami tam tikrą protestą, nežinau, prieš ką“, – kalbėjo liberalų vadovas.

„Jie teigia, kad partijos valdyba priiminėja neteisėtus sprendimus, pirmadienį partijos etikos komisija mano prašymu svarstys ir nustatys, kas neteisėtai elgėsi. Pirmadienį bus sprendimas, kas čia pažeidinėja įstatus“, – teigė E. Gentvilas.