Pasak ministro, tai disciplinuos abi puses - ir valdininkus, ir tėvus. „Dabar remiamės liudininkų parodymais ir turime jais pasitikėti, tačiau jie turi būti maksimaliai objektyvizuoti, kad būtų akivaizdu. Prireikus įrašai leis įsitikinti - etiškai ar neetiškai elgtasi“, - pridūrė L. Kukuraitis.

Kaip Eltai sakė ministras, susitikimų įrašymo procesas vyktų panašiai, kaip kitoms tarnyboms naudojant vaizdo įrašus, pvz., kelių policijos reidų metu. „Yra įrašymo, saugojimo, archyvavimo ir kiti reglamentai, kaip tuos duomenis prireikus naudoti“, - sakė L. Kukuraitis.

Kaip pridūrė ministras, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija daro viską, kad dar šiemet būtų įsigyta visa reikalinga įrašymo įranga ir nuo sausio visi vaiko teisių apsaugos specialistai ją galėtų naudoti fiksuojant susitikimus su šeimomis.

Vaikų teisių apsaugos specialistai dažnai važiuoja į tokias teritorijas, kur, L. Kukuraičio žodžiais, nė vienas iš mūsų nenorėtų įžengti. Tikimasi, kad įrašai disciplinuos įsisiautėjusius neblaivius žmones, o taip pat specialistus.

Į mitingą „Stop tarnybų smurtui prieš vaiką ir šeimą”, kurį antradienio vakarą Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo rengė Laisvos visuomenės institutas (LVI), rinkosi ne tik vilniečiai, bet ir šeimos iš Kauno, Panevėžio, kitų Lietuvos miestų.

Seimo narys Rimantas Jonas Dagys taip pat prisijungė prie mitinguotojų.

„Atėjo laikas, kai mūsų šeimos turėtų pasipriešinti valdininkiškam smurto problemos šeimoje matymui, kuris bent jau dabar dominuoja viešojoje erdvėje - kad vaikas yra valstybės nuosavybė, valdininkai geriau žino, kaip juos auklėti ir gali patikėti vaikus šeimoms tiek, kiek auklėjimas atitinka jų požiūrį“, - Eltai sakė parlamentaras.

Kaip pabrėžė R. J. Dagys, smurtas yra problema, tačiau jo neužkardysi valdininkišku požiūriu. „Reikia dirbti su šeimomis, pasitelkti psichologus. Vaiko atėmimas - visiškai neadekvati priemonė. Kokia dar gali būti didesnė bausmė vaikui, negu atimti iš tėvų. Didesnės nesugalvosi, nebent žmogžudystė“, - sakė jis.

R. J. Dagio nuomone, įgyvendinantys vaiko teisių apsaugos reformą turėtų turėti aiškų supratimą, ką daryti ir tiesiog širdies.

Seimo narys negailėjo kritikos vaiko teisių apsaugos kontrolierei Editai Žiobienei dėl pasyvumo, neveikimo. „Ji vis vėluoja, vis nepasižiūri. Tai ar mes turim vaiko teisių apsaugos kontrolierę ar neturim?!” - piktinosi Seimo narys. Jo nuomone, Vaiko teisių apsaugos įstatymai buvo parašyti protingiems žmonėms, bet paskutiniai atvejai parodė, kad juos reikia perrašyti taip, kad ir arkliui būtų aišku.

„Kadangi protingumo kriterijų nebėra, reikia aiškiai įvardyti, ką, kokiais atvejais daryti, išimant subjektyvias traktuotes ir neapibrėžtas nuostatas, tokias kaip emocinis smurtas ir kitas, kurios gali būti kaip tik nori traktuojamos. Kitaip žmonės jaus grėsmę. Ar mes norime, kad mūsų socialiniais darbuotojais gąsdintų vaikus?“ - retoriškai klausė R. J. Dagys.

Pasak mitingo organizatorių, šokiruojanti statistika ir nukentėjusių šeimų liudijimai rodo nehumanišką ir antikonstitucinį vaiko teisių apsaugos reformos pobūdį.

„Per beveik keturis mėnesius iš tėvų paimta per tūkstantį vaikų. Visuomenę bandoma įtikinti, kad Lietuvoje yra tiek vaikų, kuriems buvo geriau būti atskirtiems nuo šeimos ir grėsė realus pavojus sveikatai ir gyvybei. Tokį masinį vaikų atiminėjimą įgalino Dovilės Šakalienės ir Mykolo Majausko inicijuota reforma“, - teigia akcijos iniciatoriai.

Pasak Seimo nario M. Majausko, kuris antradienio vakarą taip pat buvo mitinge, įstatymas sako, kad vaikams taikyti fizinių bausmių negalima. Įstatymas taip pat pabrėžia, kad vaikus laikinai iš šeimos galima paimti tik motyvuotu teismo sprendimu, kai yra reali grėsmė vaiko sveikatai ar gyvybei.

„Manau, kad prie šių nuostatų grįžti ir jas peržiūrėti nereikia. Tuo tarpu įstatymo įgyvendinimui akivaizdžiai nebuvo pasirengta tinkamai: neužtikrintas paslaugų šeimai reikiamas finansavimas, atrinkti vaiko teisių apsaugos specialistai neturi reikiamų kompetencijų, todėl daro rimtas klaidas ir taip diskredituoja vaiko teisių apsaugą visoje Lietuvoje”, - Eltai sakė M. Majauskas.

Anot Laisvos visuomenės instituto, prisidengdama „geriausių vaiko interesų“ užtikrinimu ši reforma prievartos būdu ardo šeimas, baudžia ne tik tėvus, bet ir pačius vaikus bei diegia žalingą policinės valstybės modelį, kuris vadovaujasi komunistiniu principu, neva valstybė geriau už tėvus žino, kaip auginti vaikus.

„Esame įsitikinę, kad vaikų paėmimas turi būti absoliučiai kraštutinė priemonė, taikoma tik esant realiam pavojui vaiko sveikatai ir gyvybei, o ne siekiant perauklėti tėvus. Tiek ydinguose teisės aktuose, tiek praktikoje Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos darbuotojams kartu su policijos pareigūnais yra suteikta pernelyg plati veiksmų laisvė kištis į privatų šeimos gyvenimą ir atiminėti vaikus (kad ir trumpam) iš jų tėvų. Smurtas naujajame įstatyme suvokiamas per plačiai ir tai atveria kelią absurdiškiems sprendimams“, - teigė mitingo organizatoriai.

Laisvos visuomenės instituto inicijuota peticija valdžios atstovams ir socialinės politikos architektams paliudijo, kad visuomenė nėra abejinga šeimų likimams - peticiją per dvi paras pasirašė per 14 tūkstančių Lietuvos žmonių.

Akcijos organizatoriai ragino valdžios institucijas užtikrinti efektyvų pagalbos šeimai teikimą visose Lietuvos savivaldybėse, sukurti visuomeninės vaiko teisių apsaugos tarnybos veiklos priežiūros mechanizmą.