Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis neatsiima savo žodžių, kad premjerui Sauliui Skverneliui gali būti inicijuojama interpeliacija, bet pabrėžia, kad tai būtų viena iš kraštutinių priemonių, jeigu bus toliau vengiama atsakinėti į klausimus.

Ši istorija yra susijusi su Vyriausybės pasitarimo įrašo, susijusio su duomenų teikimu žurnalistams iš Registrų centro, ištrinimu. Opozicijos neįtikino kartą jau premjero iš Seimo salės pateikti paaiškinimai, kad tas įrašas įštrintas teisėtai, nes Vyriausybė neprivalo saugoti pasitarimų įrašų po to, kai parengiami protokolai.

Pasak G. Landsbergio, rytoj (trečiadienį – DELFI) Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis yra pakviestas į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą, kur jis turėtų atsakyti į iškilusius klausimus.

„Taip pat rytoj į opozicinį susitikimą dar sykį buvo kviestas ir premjeras kartu su kancleriu. Bet mus pasiekė žinios, kad premjeras turi sveikatos iššūkių, ir tas jam keblumų sukelia“, – sakė TS-LKD lyderis.

Kaip buvo skelbta, premjerui atlikta regos korekcijos procedūra.

„Tai greičiausiai bus taip, kad ryt po NSGK posėdžio su opozicija mes sutarsime kitą datą, kada vėl kviesimės premjerą ir A. Stončaitį. Jeigu matytume, kad atsakymų yra kategoriškai vengiama, prisidenginėjama naujomis taisyklėmis, tada mes neatmetame kitų žingsnių, kaip – interpeliacija – kaip dar vieno būdo premjerą pakalbinti Seimo salėje. Bei, galbūt, net kreipimosi į prokuratūrą arba kažkokių kitokių teisinių veiksmų“, – sakė G. Landsbergis.

Kitos iniciatyvos taip pat sustojo

Kol kas sustojo ir „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio iniciatyva organizuoti apkaltą buvusiam jo frakcijos nariui Povilui Urbšiui. Šis klausimas yra siejamas su situacija Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijoje, kur, kaip rodo paviešintas garso įrašas, 2017 m. kai kurie nariai spaudė iš pareigų trauktis Prevencijos skyriaus vedėją Mindaugą Siaurį.

Pokalbyje girdima, kad yra minimi ir Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas P. Urbšys, ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. R. Karbauskis yra įsitikinęs, kad P. Urbšys turėtų prisiimti atsakomybę, o dėl V. Pranckiečio vaidmens gali kilti klausimų jau nagrinėjant P. Urbšio klausimą. Bet kol kas tam pagrindo „valstiečių“ lyderis nemato. P. Urbšys yra sakęs, kad tai yra R. Karbauskio kerštas.

Kol kas žodžiai dėl apkaltos P. Urbšiui liko tik R. Karbauskio pozicija, kuriai formaliai jo frakcija pritarimo dar neišreiškė. R. Karbauskis pareiškė, kad prie šio klausimo bus grįžta po to, kai Seimas apsispręs dėl biudžeto.

Seime buvo gimusi ir dar viena apkaltos iniciatyva. „Valstietis“ Stasys Jakeliūnas su kolegomis ją bandė inicijuoti seksualiniu priekabiavimu kaltintam konservatoriui Mykolui Majauskui.

Tačiau Seime ši iniciatyva žlugo. Spalio viduryje ji nesulaukė pakankamo parlamentarų palaikymo.