Tai penktadienį Seimo rūmuose atidarydamas 37-ąją Baltijos Asamblėjos sesiją sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Parlamento vadovo teigimu, bendradarbiavimo sėkmė priklauso nuo mūsų pasitikėjimo vieni kitais, įsipareigojimų vykdymo ir visiško įsitraukimo į bendrą veiklą. „Turime būti vieningi, nes tik veikdami kartu užtikrinsime mūsų regiono saugumą ir plėtrą“, - sakė V. Pranckietis.

Seimo vadovo teigimu, tik glaudus Baltijos valstybių sutarimas užtikrina politiškai ir ekonomiškai stiprų regioną. „Dirbdami kartu, galime kalbėti garsiai ir ryžtingai, esame labiau girdimi. Būkime vieningi, kaip ir prieš 100 metų skelbdami bei kurdami mūsų valstybių nepriklausomybes, tegu mūsų balsas sklinda užtikrintai visame pasaulyje“, - sakė V. Pranckietis.

Pasak parlamento vadovo, šiandienės politinės realijos verčia mus galvoti ir apie naujus, ambicingus tikslus. Pereiname į ekonominių procesų stadiją geopolitinės tikrovės akivaizdoje. Todėl, V. Pranckiečio nuomone, atėjo laikas pažvelgti iš naujo į Baltijos Asamblėjos formatą ir veikimo principus.

Spalio 25-26 dienomis Vilniuje dirba 37-oji Baltijos Asamblėja ir 24-oji Baltijos Taryba. Praėjusiais metais įgyvendintos 80 proc. Baltijos Asamblėjos priimtų rekomendacijų.

Šiais metais pasirašyti 3 svarbūs susitarimai. Birželio 28 d. pasirašytas susitarimas dėl su aukštuoju mokslu susijusių kvalifikacijų automatinio akademinio pripažinimo Baltijos valstybėse. Liepos 8 d. Rygoje buvo pasirašytas susitarimas dėl Baltijos kultūros fondo steigimo. Spalio 3 d. Latvija ir Lietuva susitarė dėl tarpvalstybinio bendradarbiavimo dėl greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo pasienio teritorijoje.

2019 m. Baltijos Asamblėjos veiklos prioritetais keliami gynybos ir saugumo klausimai. Skirtingų sričių projektų - elektros jungčių sinchronizacija su žemyniniais elektros tinklais ir „Rail Baltica“ - įgyvendinimas yra svarbi priemonė regiono saugumui bei gynybai užtikrinti.

Baltijos Asamblėja yra Lietuvos, Estijos ir Latvijos parlamentų bendradarbiavimo tarptautinė organizacija, įkurta 1991 m. lapkričio 8 d. Taline. Baltijos Asamblėjos sekretoriato būstinė yra Rygoje, Latvijoje.