„Jis yra viešas asmuo, europarlamentaras, tai nepadeda vykdyti funkcijas, teistumo buvimas trukdo atlikti privačias ir viešąsias funkcijas. Bausmės tikslai jau pasiekti. Teistumas neleidžia iki galo atsiskleisti tiek viešame, tiek privačiame gyvenime“, – penktadienį per teismo posėdį kalbėjo advokatas Algirdas Miškinis.

Jis sakė, kad po nuosprendžių politikas apmąstė savo poelgius, visiškai atsisakė alkoholio, parašė knygą, išgyveno skaudžią asmens dramą – skyrybas.

Advokato teigimu, teismų sprendimas skirti baudą už padarytus nusikaltimus pasiteisino, bausmės tikslai pasiekti. Baudas abiejose bylose politikas sumokėjo dar 2016 metais.

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį išnagrinėjo prašymą panaikinti V. Uspaskicho teistumą Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ bei šią bylą nagrinėjusių teisėjų įžeidimo bylose. Verdiktas bus skelbiamas kitą savaitę.

„Nutariau eiti į viešą aktyvų politinį gyvenimą, kad būtų kuo švaresnė biografija skelbiant, natūralu“, – po posėdžio V. Uspaskichas žurnalistams aiškino savo prašymo motyvus.

Anot jo, atėjo tas laikas, kai pats įvertino visus nuosprendžius, visus savo viešus pasisakymus.

„Nesikeikiu visiškai, net negaliu būti tokioje aplinkoje, visiška transformacija ir pasikeitimas“, – teigė europarlamentaras.

Teisėjas Vladimiras Berezovskis posėdyje sakė, kad V. Uspaskichas teistu laikomas trejus metus, iki teistumo išnykimo jam liko daugiau nei penki mėnesiai. Terminas, kada galėjo kreiptis dėl teistumo panaikinimo, suėjo dar 2017 metų spalio 7 dieną.

„Man tai buvo gera pamoka, manau, kad ta pamoka daug padėjo, ne tik visuomeniniame gyvenime, santykiuose su visuomene, šeima, padėjo net išsaugoti, pastiprinti sveikatą, kiekviena situacija pamoka, ta situacija buvo galinga“, – žurnalistams teisme sakė V. Uspaskichas.

Posėdyje dalyvavo ir prokuratūros atstovas, tačiau jam nesuteikta teisė kalbėti, prokuroras nebendravo ir su žiniasklaida pasibaigus posėdžiui.

2016 metų gruodį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas paskelbė, kad V. Uspaskichas, Vytautas Gapšys ir Marina Liutkevičienė pagrįstai nuteisti už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą.

Aukščiausiasis Teismas paliko galioti Apeliacinio teismo Darbo partijos įkūrėjui V. Uspaskichui skirtą 6,8 tūkst. eurų baudą.

„Bylos duomenys leido padaryti išvadą, kad V. Uspaskichas organizavo apgaulingą buhalterinę apskaitą ir kad neoficialių pajamų ir išlaidų apskaitymas neoficialioje apskaitoje buvo reikalingas apgaulingos apskaitos organizatoriams – Darbo partijos pirmininkui V. Uspaskichui ir už partijos ūkinę finansinę veiklą tuo laikotarpiu faktiškai atsakingam asmeniui, dėl kurio baudžiamoji byla apeliacinės instancijos teisme išskirta“, – tvirtino teismas.

Kitoje byloje V. Uspaskichas pripažintas kaltu, kad 2013 metų liepos pabaigoje Vilniaus oro uoste viešai žodžiu komentuodamas jo atžvilgiu priimtą apkaltinamąjį 2013 metų liepos 12 dienos Vilniaus apygardos teismo nuosprendį užgauliojo šį nuosprendį priėmusius teisėjus, vadino juos „nusikaltėliais“, „bailiais“, „nesavarankiškais“, tokiu būdu viešai žodžiu pažemino teisingumą vykdžiusį teismą ir teisėjus dėl jų veiklos.

2016 metų kovą už nepagarbą teismui V. Uspaskichui skirta 3766 eurų bauda.

Šioje byloje V. Uspaskichas kaltu prisipažino visiškai ir paaiškino, kad duodamas interviu žurnalistams pasikarščiavo, teisėjus taip pavadino spontaniškai, susijaudinęs. Dėl to politikas gailėjosi ir atsiprašė teisėjų, jeigu juos įžeidė.