Šis susitikimas vyks BNS paskelbus apie galbūt neskaidrius viešuosius pirkimus šiose įstaigose – Ugdymo plėtotės centre ir Švietimo aprūpinimo centre.

Ugdymo plėtotės centro tarnautojai kai kuriuos pirkimus imituoja – patys suranda ekspertus, o šiuos vėliau „pakiša“ po bendrovėmis, kurios ir laimi konkursus. Kai kurie pirkimų laimėtojai neturi nė vieno darbuotojo, o kai kurie – jokių sąsajų su švietimo sritimi. Apie tai BNS pasakojo kai kurie projektuose dirbę ekspertai.

Laikinasis šio centro vadovas Ričardas Totoraitis antradienį buvo nušalintas nuo pareigų. Jis laikinai vadovavo centrui vos vieną dieną. Prieš kelias savaites dėl abejonių sukėlusio ugdymo turinio atnaujinimo pirkimo ministrė iš UPC vadovo pareigų atleido Giedrių Vaidelį.

Ugdymo plėtotės centras šiuo metu vykdo penkis ES lėšomis remiamus 21 mln eurų vertės projektus, kasmet vykdo 700 pirkimų.

Kito Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) pavaldaus Švietimo aprūpinimo centro pirkimuose įmonės „Atea Baltic“ valdoma „Biznio mašinų kompanija“ (BMK) per pastaruosius dvejus metus yra pasirašiusi 149 sutartis, kurių bendra vertė viršija 3 mln. eurų.

Centro vadovo Tautvydo Salio sūnus Laurynas, bendradarbiaudamas su BMK susijusiomis įmonėmis ir darbuotojais, laimi pirkimus kitoje Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžioje įstaigoje – Ugdymo plėtotės centre.

Situaciją ŠMM pavaldžiose įstaigose žada nagrinėti Seimo Antikorupcijos komisija ir Viešųjų pirkimų tarnyba. STT yra informavusi, jog žada vertinti korupcijos rizikas UPC.

Švietimo ministrė žada iki šių metų pabaigos pristatyti ŠMM pavaldžių institucijų pertvarką. Iš viso ministerija turi 130 pavaldžių įstaigų.