Diskutuojant dėl siūlomos iniciatyvos, radikaliai išsiskyrė opozicijos ir valdančiųjų argumentai. Iniciatyvai oponuojantys politikai teigė, kad siūlomos pataisos į partinę sistemą įneš nereikalingo chaoso ir susilpnins politikų atsakomybę rinkėjams. Tuo tarpu valdantieji tikino, kad tik įtvirtinus siūlomas pataisas bus galima užtikrinti demokratines vertybes.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai priklausantis Naglis Puteikis tvirtino, kad teikiamas projektas išplečia demokratiją Lietuvoje ir sudaro sąlygas dalyvauti rinkimuose įvairesniems politiniams dariniams. Jis aiškino, kad įstatymo priėmimas galėtų net padidinti politinį šalies piliečių aktyvumą.

„Tai pageriname piliečiams patekimą į politinį gyvenimą“, - ragindamas balsuoti už pataisas, aiškino politikas.

Tuo tarpu konservatorė Gintarė Skaistė teigė priešingai. Pasak jos, pataisos daugiau demokratijos neatneš ir iš esmės paneigs tai, dėl ko buvo kuriami rinkimų komitetai.

„Šiuo atveju mes suvedame partijos narius su ne partijų nariais, ir pati esmė, kodėl atsirado komitetai, yra paneigiama“, - kalbėjo politikė. Ji pabrėžė, kad komitetų ir partijų koalicijų galimybė sukurs tik mažiau skaidrumo politikoje.

„Partijos yra finansuojamos iš valstybės biudžeto ir gauna dotacijas, tačiau dėl to negali gauti juridinių asmenų paramos ir jų kontrolė yra daug griežtesnė negu kitų asociacijų. Tuo tarpu komitetai kyla iš asocijuotų organizacijų, vietos bendruomenių, ir jų finansavimo modelis yra toks, kad jie gali nerinkiminiu laikotarpiu gauti finansavimą iš juridinių asmenų“, - aiškino konservatorė. Tokia skirtinga finansavimo kontrolė, tikino G. Skaistė, sukurs papildomą sumaištį ir prielaidas neskaidriam partijų finansavimui.

Šio projekto priėmimas jau buvo kartą atidėtas spalio 16 d.

Projekto iniciatoriai „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ir Seimo narys Naglis Puteikis teigia, kad šiuo metu esamas reglamentavimas, neleidžiantis visuomeniniams rinkimų komitetams sudarinėti koalicijų, pažeidžia rinkimų dalyvių lygiateisiškumo principą.

„Kadangi koalicijas tarpusavyje gali sudarinėti tik partijos, o visuomeniniai rinkimų komitetai tarpusavyje ir su partijomis tokių koalicijų sudarinėti negali, tai tokiu teisiniu reglamentavimu yra pažeidžiamas rinkimų dalyvių lygiateisiškumo principas. Siekiant užtikrinti visų savivaldos tarybų rinkimuose dalyvaujančių dalyvių vienodas teises, tikslinga visuomeniniams rinkimų komitetams suteikti teisę sudarinėti koalicijas tiek su partijomis, tiek rinkimų komitetams tarpusavyje“, - teigiama aiškinamajame projekto rašte.

Įstatymo pataisomis siūloma įteisinti galimybę visuomeniniams rinkimų komitetams, likus ne mažiau kaip 35 dienoms iki rinkimų, sudaryti koalicijas tiek su partijomis, tiek ir tarpusavyje ir sujungti iškeltų kandidatų sąrašus į jungtinį kandidatų sąrašą, kuriame kandidatai surašyti pagal iš naujo nustatytą eilę.

Galiojančiame Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme numatyta, kad, iki rinkimų likus ne mažiau kaip 35 dienoms, partijos gali sudaryti koalicijas ir sujungti iškeltų kandidatų sąrašus į jungtinį kandidatų sąrašą, kuriame kandidatai surašyti pagal iš naujo nustatytą eilę. Tuo tarpu visuomeniniai rinkimų komitetai savivaldybės tarybos rinkimuose teisės jungtis į koalicijas su partijomis ir tarpusavyje neturi.