„Mano nuostata, kokia buvo vakar, - dalyvauti prezidento rinkimuose su visomis iš to išeinančiomis pasekmėmis, tokia lieka ir šiandien. Tik dar labiau tvirtesnė“, - Eltai ketvirtadienį tvirtino politikas. Jis pabrėžė, kad daugybė žmonių jį remia ir yra pasiryžę palaikyti per ateinančius prezidento rinkimus.

Politikas įspėja, kad Seimo nariai, kurie ketvirtadienį nepalaikė valdančiųjų teikto Konstitucijos 74 straipsnio pataisų projekto, turi ruoštis, kad artėjantys šalies vadovo rinkimai tarptautinės bendruomenės bus pripažinti negaliojančiais ir nedemokratiniais.

„Dabartiniai balsuotojai prieš (valdančiųjų teiktą Konstitucijos 74 str. pataisų projektą. - ELTA) ir Lietuvos politikai turėtų pasiruošti tam momentui, kad būsimieji prezidento rinkimai gali būti pripažinti nedemokratiniais, pažeidžiantys žmogaus teises ir kartu nelegitimūs“, - Eltai aiškino R. Paksas.

Politikas savo teiginius grindžia tuo, kad Seimui nepritarus pataisoms šalyje tiesiogiai įsigalios tarptautinė teisė, kuri, anot R. Pakso, gina jo interesus.

Lietuva yra tarptautinių institucijų narė, ji yra pasirašiusi visas tarptautines konvencijas, tarp jų ir Žmogaus teisių chartiją, yra Junginių Tautų narė. Ir kai yra patinė situacija tarp nacionalinės teisės ir tarptautinės teisės - galioja tarptautinė teisė. Ji tokiu atveju galioja tiesiogiai“, - kalbėjo europarlamentaras.

Politikas pabrėžia, kad būtent dėl šios situacijos Lietuva, būdama tarptautinių institucijų narė, tiesiog neturi kur trauktis. Vienintelis kelias, aiškino europarlamentaras, yra atverti jam galimybę pretenduoti į aukščiausius šalies postus.

R. Paksas griežtai atmeta ir absurdišku laiko opozicijos aiškinimą, kad Europos Žmogaus Teisių Teismas, nurodęs, jog priesaiką sulaužiusiam politikui draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose yra neproporcingas, kartu nereikalauja grąžinti teisės dalyvauti ir prezidento rinkimuose.

„Jeigu opozicijai būtų galima leisti, ką ji norėtų man skirti, jie, matyt, man ant nugaros nupieštų geltoną taikinį ir tik su juo leistų vaikščioti. Opozicija galėtų nubalsuoti, kad aš galėčiau būti Šventosios seniūnu, ir galbūt man to užtektų“, - ironiškai juokaudamas kalbėjo R. Paksas.

Visgi jis neslėpė optimizmo ir tvirtino, kad tiki tarptautine teise ir tuo, kad kelias į prezidentus jam turės būti atvertas.

„Dėl tarptautinių struktūrų spaudimo Konstitucinis Teismas, nori ar nenori, turės pakeisti sprendimą iki prezidento rinkimų, norint, kad jie būtų legitimūs“, - pabrėžė R. Paksas. Jis tvirtino, kad daugelis žmonių jo kovą palaiko ir norėtų už jį balsuoti.

„Aš žinau, kad yra daugelis žmonių, kurie norėtų balsuoti už mane prezidento rinkimuose ir norėtų ne tik pasyviai palaikyti. Žinau, kad yra grupė žmonių, kurie ruošia ieškinį Strasbūro teismui, kad jų pilietinės teisės pasirinkti tą ar aną kandidatą yra pažeidžiamos“, - atviravo europarlamentaras.

R. Paksas neatskleidė strategijos, kaip atrodytų jo dalyvavimas rinkimuose, kuriuose teisė dalyvauti būtų nesuteikta.

„Aš būčiau labai prastas politikas, jeigu išpasakočiau, kaip aš tą darysiu“, - mįslingai atsakė politikas.

Ketvirtadienį iš opozicijos nesulaukus palaikymo, Seimas nepritarė valdančiųjų teiktai Konstitucijos pataisai, kuri leistų per apkaltą iš prezidento pareigų pašalintam R. Paksui dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose.

Nors opozicija ir sutinka leisti R. Paksui dalyvauti Seimo rinkimuose, tačiau priešinasi tam, kad priesaiką sulaužęs politikas galėtų siekti aukščiausio šalies posto. Pasak jų, priesaiką sulaužęs žmogus negali pretenduoti į svarbiausias valstybės pozicijas.

Tam, kad R. Paksui būtų suteikta teisė vėl dalyvauti Seimo ir Prezidento rinkimuose, pritrūko parlamentarų palaikymo. Už teiktas Konstitucijos pataisas balsavo 78, prieš buvo 15 parlamentarų, susilaikė - 4. Kad pataisos būtų priimtos, reikia, kad per priėmimą už jas dar du kartus balsuotų ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.

Konservatoriai teigia remiantys siekį suteikti galimybę R. Paksui dalyvauti Seimo rinkimuose, tačiau akcentavo, kad nesutinka, jog priesaiką sulaužiusiam R. Paksui būtų grąžinta galimybė dalyvauti prezidento rinkimuose.

Valdantieji siūlo suteikti galimybę R. Paksui kelti savo kandidatūrą Seimo ir šalies prezidento rinkimuose. Šiam tikslui pasiekti yra pateiktos Konstitucijos 74 straipsnio pataisos, numatančios, kad teisė siekti minėtų postų asmeniui būtų grąžinta praėjus dešimčiai metų nuo pašalinimo.

R. Paksas prezidento posto neteko 2004 m., kuomet Konstitucinis Teismas pripažino jį sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją skubos tvarka finansiniam rėmėjui suteikiant Lietuvos pilietybę. Tačiau Europos Žmogaus Teisių Teismas 2011 metais nusprendė, kad draudimas iki gyvos dalyvauti rinkimuose yra neproporcingas ir turi būti pašalintas. Būtent tokiu draudimu 2004 m. buvo apribotas R. Paksas, tuo metu per apkaltą pašalintas iš prezidento posto.