Seimo rinkimus laimėję „valstiečiai“ skubiai subūrė darbo grupę, kuri parengė Seimo narių teises, pareigas ir veiklos garantijas reglamentuojančio įstatymo projektą. Pirminę pateikimo stadiją įveikęs dokumentas prieš pusantrų metų pradėjo kelionę po komitetus. Dabar laukiama, kol savo žodį tars pagrindinis projektą kuruojantis Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK). Pasakyti, kada tai įvyks, TTK pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė negalėjo. Pasak jos, valstybėje yra kur kas svarbesnių reikalų nei parlamentarų atostogų įteisinimas.

Entuziastinga minėto įstatymo rėmėja Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė įsitikinusi, kad pagrindinis trukdis - politinės valios ir sutarimo stoka. „Reikia tiesiai šviesiai pasakyti - trūksta politinės valios“, - sakė ji. TTK vicepirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras taip pat mano, kad priimti įstatymą trūksta politinės valios. „Nesu optimistas, kad šią kadenciją pavyks priimti tokį įstatymą. Ten yra keletas dalykų, dėl kurių galima būtų sutarti, bet yra ir tokių, kuriems nepritars dauguma Seimo narių“, - teigė jis.

Neabejojama, kad daugiausia aistrų kils dėl ketinimo įteisinti parlamentarų atostogas.

Jų reglamentavimo priešininkai argumentuoja, kad Seimo nario veikla yra nepertraukiama, todėl esą oficialus poilsis jiems nepriklauso. Mykolo Romerio universiteto profesorius, konstitucinės teisės žinovas Vytautas Sinkevičius yra ne kartą teigęs, jog Seimo nariai „įtvirtino visiškai nepagrįstas privilegijas sau ir nenori jų atsisakyti“. Pasak jo, užuot įtvirtinę protingą, socialiai teisingą atostogų laiką, Seimo nariai penkis mėnesius gali nelankyti posėdžių, nieko nedaryti ir gauti visą atlyginimą. Konstitucinis Teismas (KT) dar prieš 13 metų atkreipė politikų dėmesį, kad Seimo narių pareigas, teises ir veiklos garantijas būtina reglamentuoti atskiru įstatymu.