Tam, kad būtų paprasčiau susidaryti vaizdą apie prestižą dirbti valstybės tarnyboje, į DELFI kreipęsi Migracijos departamento profsąjungos atstovai pateikė informacijos apie tai, kokius atlyginimus jie dabar uždirba.

Departamente dirba daugiausiai vyriausieji specialistai. Dažniausia jų kategorija yra A11. Dabartinis tokio darbuotojo atlyginimas „į rankas“ yra 558,96 euro.

Naujasis Valstybės tarnybos įstatymas numato, kad nuo sausio 1 dienos darbuotojų atlyginimai, kurie nepasiekia tam tikrų minimalių ribų, privalomai turi būti keliami. Migracijos departamente didžiosios dalies darbuotojų atlyginimai tos ribos nesiekia. Taigi kitąmet tos pačios kategorijos darbuotojo atlygimas turėtų būti pakeltas iki 731,41 euro.

Pasak anonimais norėjusių likti profsąjungos atstovų, tai yra atlyginimų dydžiai žmonėms, kurie yra su aukštuoju išsilavinimu, daugelis jų gerai moka ne vieną užsienio kalbą.

„Mes turime tokių žmonių, kurie turi aukštąjį išsilavinimą, moka ne vieną užsienio kalbą C1 lygiu, ir tie žmonės uždirba tokius pinigus. Kas mus laiko? Mus laiko tai, kad mums labai patinka mūsų darbas. Bet ta kantrybė yra iki tam tikros ribos“, – sakė su DELFI kalbėjusi Migracijos departamento darbuotoja.

Ji piktinosi mitu apie valstybės tarnautoją, kuris esą sėdi rankas sudėjęs ir gauna didelius pinigus.

„Kiekvienas iš mūsų atlieka tyrimą, prie kiekvienos bylos yra žmogaus likimas. Mes dirbame sunkų analitinį darbą. Reforma mūsų atveju yra iškreipta. Mes negalime kalbėti apie valstybės tarnybos prestižo didinimą“, – sakė darbuotoja, kuri teigė, kad departamento darbuotojus labai demotyvavo žinia apie tai, kad jie žeminami pareigose vien dėl to, kad pinigų jiems mokėti tiek, kiek priklausytų, neužtenka.

Ji nesupranta, kaip, pavyzdžiui, tokį faktą paskui reikėtų pagrįsti Gyvenimo aprašyme (CV).

Atleisti darbuotojų negalėjo, o pinigų neužtenka

Pasak profsąjungos atstovų, tokia situacija susidarė todėl, kad institucijai nebuvo skirta papildomo finansavimo. Migracijos departamento vadovei teko rinktis – atleisti dalį darbuotojų, kaip daro kai kurios kitos institucijos, ir taip iš sutaupytų pinigų keltis algas, arba didžiąją dalį darbuotojų pažeminti pareigose, kad jos atitiktų tą atlyginimą, kurią įstaiga išgali mokėti.

Profsąjungos žiniomis, nuspręsta tris ketvirtadalius (iš viso 72) darbuotojus pažeminti pareigose (nesikeičiant jų darbo funkcijoms).

„Tai yra žmonės, kurie laimėjo konkursus, atitiko visus keliamus reikalavimus, jie nusprendė, kad reikia juos pažeminti pareigose, ne todėl, kad jie blogesni ar funkcijos pasikeitė, bet tiesiog todėl, kad nėra pinigų“, – sakė departamento darbuotojų atstovė.

Pasak jos, kita alternatyva – mažinti darbuotojų skaičių buvo neįmanoma. Jau ir taip žiniasklaidoje būta pranešimų apie susidarančias eiles.

„Pertvarka akcentuoja, kad mažėja gyventojų, ir reikia mažinti valstybės tarnautojų skaičių. Bet Migracijos departamentas aptarnauja ne piliečius, didžioji dalis mūsų klientų yra užsieniečiai, kurių daugėja. Šiuo atveju nuostata optimizuoti darbuotojų skaičių pagal tai, kiek yra piliečių, yra netaikytina“, – teigė departamento darbuotojų atstovė.

Pasak jos, profsąjungai nepavyksta rasti ryšio su Vidaus reikalų ministerija, nuo kurios valios priklauso įstaigos finansavimas.

Aiškina, kad darbuotojai neatitiko naujų reikalavimų


Evelina Gudzinskaitė

Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė DELFI patvirtino, kad informacija apie tai, kad darbuotojai gavo pranešimus apie jų žeminimą pareigose yra tiesa. Tačiau jos versija, kodėl tai yra daroma, skiriasi nuo darbuotojų atstovų.

„Nauju įstatymu yra kuriama kokybiškai kitokia valstybės tarnyba, ir ir yra keliami aukštesni standartai valstybės tarnautojams. Nustatomi valstybės tarnautojų lygiai: specialistas, vyresnysis specialistas, vyriausias specialistas. Ir natūraliai vyriausiesiems specialistams yra iškeliami daug aukštesni reikalavimai – patirties, žinių“, – sakė E. Gudzinskaitė.

Pasak jos, iki šiol departamente visi darbuotojai buvo paversti vyriausiaisiais specialistais tik dėl to, kad jiems būtų buvę galimybės jiems pakelti atlyginimus.

„Bet mes visi suprantame, kad tai buvo priverstinis sprendimas – visus valstybės tarnautojus dėl atlyginimo, o ne dėl to, kad jie pagal savo kvalifikaciją, patirtį, kompetenciją galėtų būti vyriausiaisiais tarnautojais, remiantis reikalavimais, kurie jiems bus keliami pagal naują įstatymą. Dėl to įsigaliojus naujam įstatymui dalis valstybės tarnautojų bus paversti vyresniaisiais specialistais“, – sakė E. Gudzinskaitė.

Pasak departamento vadovės, darbuotojams bus sukurta galimybė vėl kilti karjeros laiptais.

„Taip pat noriu pabrėžti, kad niekam nebus mažinami atlyginimai, jie net padidės – vieniems daugiau, kitiems mažiau. Plius ši nauja sistema jiems sukurs galimybę kilti karjeros laiptais. (…) Įgyvendinus migracijos reformą, bus sudarytos galimybės didinti atlyginimus“, – sakė E. Gudzinskaitė.

Skyrė papildomų pinigų atlyginimams

Vidaus reikalų ministro atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius teigė, kad VRM yra gavusi profsąjungos kreipimąsi dėl susidariusios situacijos, bet į jį dar neatsakė, nes aiškinasi situaciją.

„Pažymėtina, kad apie tai buvo kalbama su direktore E. Gudzinskaite, ir susitarta dėl papildomo finansavimo. Mes visi suprantame, kad tai yra departamentas, kuriam darbo tik daugėja. Šių metų pradžioje buvo įsteigta 10 papildomų etatų. Akivaizdu, kad ten optimizuoti veiklą gal ir galima kažkokiu būdu, pasitelkiant vadybos metodus, bet per metus tais klausimais nebuvo pasistūmėta į priekį. Ministras ne kartą yra kritikavęs direktorės vadybinius gebėjimus“, – sakė K. Vaitkevičius.

Pasak ministro atstovo, sutarta, kad gelbėjant situaciją departamente kitąmet skiriama papildomai 115 tūkst. eurų įstatymui įgyvendinti.

„Mes kol kas neturime jokios informacijos dėl pareigybių žeminimo. Užklausėme departamento, mums bus pateikti konkretūs skaičiai“, – sakė K. Vaitkevičius.

Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad pagal Valstybės tarnybos įstatymą vietoj dabar galiojančių 20 pareigybių grupių bus tik 10.

„Tai reiškia, kad, jeigu anksčiau buvo specialistų, vyr. specialistas ir daugiau laiptelių kilti karjeros laiptais, jų tiesiog lieka mažiau. Akivaizdu, kad, mažėjant pareigybių skaičiui, gali būti, kad kažkuriems darbuotojams pareigos bus žemesnės. Tačiau tai niekaip nepaveiks jų darbo užmokesčio, kuris, numatoma, turėtų didėti, nepriklausomai nuo to, kokia yra pareigybė“, – sakė K. Vaitkevičius.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad anksčiau norint padidinti algą darbuotojams buvo privalu kelti jiems pareigybę. Dėl to susidarė tokių situacijų, kad nebeliko paprastų tarnautojų, visi tapo vyriausiaisiais specialistais. Nors kartais kvalifikacija neatitinka darbuotojo dirbamo darbo.

„Tai buvo daroma tam, kad būtų pakeltas atlyginimas. Naujasis įstatymas išsprendžia tą situaciją. Tai reiškia, kad darbuotojui bus galima didinti atlyginimą, dirbtinai nedidinant jo kvalifikacijos“, – sakė K. Vaitkevičius.