Visą situaciją ji vadina melu, gina savo dukrą su vyru ir juos vadina itin ramiais žmonėmis.

Melagystėmis vadina ir Vaiko teisių pareigūnų teiginius apie tai, kad esą močiutė nenorėjo perimti vaikų globos.

„Aš galiu globoti vaikus, jeigu kas, – teigė močiutė Laimutė. – Buvau atėjusi čia, pas Vaiko teisių atstovę, ji žino, kad aš ruošiausi globoti, bet dabar iškilo vėl naujas variantas, nes Eglė (vaikų mama – DELFI) pas mane registruota ir aš negaliu globoti vaikų, taip jie sako.“

Močiutė teigia, kad jeigu vienintelis trukdis – dukros registracija, ji pasiryžusi ją išregistruoti iš savo namų.

Močiutė L. Venslovaitienė teigė, kad žinia apie paimtus vaikus iš pradžių buvo nuo jos slepiama: „Jie slėpė, nes nenorėjo manęs jaudinti“.

Vaiko teisių pareigūnai teigė, kad anksčiau močiutė teigė nenorinti globoti savo anūkų, tačiau ji pati teigia, kad tai melas. „Melagiai, aš buvau pas juos ir pasakiau, kad einu sveikatą pasitikrinti. Pasitikrinau pas psichiatrą, visur, turiu pažymą, kad galiu globoti, – teigė L. Venslovaitienė. – Buvau pas Vaiko teisių atstovę, sakė gerai, jūs padarykite, galėsite pasiimti vaikus.“

Močiutė teigia, kad reikiamus dokumentus susitvarkė per savaitę. „Kodėl tokia melagystė? Kodėl juos šmeižia? Ateidavau kas savaitę į Panemunę pasižiūrėti, na, žmonėms gal sunkoka, bet jie vaikus pavyzdingai (prižiūri – DELFI). Eglė net balso nekelia niekada. Ji tik ten, tam miške. Už tą tegul baudžia, jei pakėlė (ranką prieš vaiką – DELFI), o įstatymas neleidžia, bet kodėl ją dvi paras laikė policijoje? Kodėl ji buvo nei maitinama, nei nieko? Atrodytų, kad čia kažkas. Reikėjo toms Vaiko teisėms ateiti pažiūrėti, kaip jie gyvena visą laiką, kaip jie augina tuos vaikelius. Mergytė gimė 700 g ir ji išaugino iki ketverių metukų tą mergytę, – su ašaromis akyse kalbėjo močiutė. – Ir sveika, be ligų. Stebėjausi, kaip jie taip sugeba, tokie jau vyresni žmonės.“

Močiutė pasakojo, kad jos anūkų tėvai anksčiau buvo aktyvūs šokėjai, skinantys pergales konkursuose. „Medalių, taurių pas mane pilni namai, – vardijo L. Venslovaitienė. – O dabar pasidarė kaip parazitai, kad nei daro, nei dirba, nei vaikų augina ir dar muša, dar kažkokie recidyvistai. Nu iš kur jie recidyvistai?“

Vaiko teisių specialistai įvardijo, kad namuose rykštelė buvo naudojama kaip auklėjimo priemonė. Šį teiginį močiutė taip pat vadina melu. „Melagiai. Melagiai, – kartojo močiutė. – Kaimynai visi už ją (už vaikų mamą Eglę – DELFI). Jie mato kiekvieną dieną, jie ir girdi. Gyvena ten daug žmonių aplink.“

Močiutė teigė, kad jei būtų mačiusi, kad jos dukra blogai augina savo vaikus, pati būtų ėmusis priemonių: „Aš pati ir darželyje dirbus, ir visur. Visą vaikų psichologiją žinau, tikrai būčiau jiems padėjusi, jei jiems pagalbos reiktų“.

L. Venslovaitienė įvardijo, kad šiuo metu vaikų netekusi pora dviese gyveno dvidešimt metų. „Draugiškai, vienas kitą paremdami, – apie dukros ir jos vyro santykius kalbėjo močiutė. – Sunku jiems, sunku, bet tikrai nebuvo jokių priežasčių atimti vaikus ir taip žiauriai melagingai elgtis, šmeižti, kad pas juos kažkokių įrankių yra vaikams mušti.“

Močiutė teigia, kad vaikus būtų iš karto priėmusi, tačiau Vaiko teisių pareigūnai tokios galimybės jai nesuteikė.

L. Venslovaitienės teigimu, ši situacija ardo dvidešimt metų trukusius santykius ir padarė neatitaisomą žalą ne tik anūkams, bet ir vaikų tėvams.

„Juos pavadino išgeriančiais, nors jie gyvenime nei čerkutės nėra padarę, nei nusikaltimo jokio, – teigė močiutė. – Jie tokie tylūs, ramūs.“

Močiutė L. Venslovaitienė su žiniasklaida Kaune bendravo vykstant posėdžiui dėl vaikų perdavimo šeimai.

Vaikus atėmė už viešą paauklėjimą

DELFI primena, Eglės elgesys praeivių dėmesį patraukė, kai kaunietė su savo atžalomis vaikščiojo Panemunės šile. Kaip teigia dviejų vaikų mama, jos sūnus pasileido bėgti į gatvę ir ji esą tiesiog bandė jį sudrausminti.

„Vaikas bėgo labai didelį atstumą ir žinojau, kad bus toks pavojingas posūkis, kur dviračiai važiuoja. Palikusi mergaitę aš bėgau paskui. Aš jo prieš tai maldavau, prašiau – sustok, sustok, nebėk. Bet jam tie maldavimai... vaikas nelabai klauso. Aš tada jam pliaukštelėjau kokius tris kartus per kombinezoną, jis nieko nepajuto ir net neketino manęs klausyt, kad reikia grįžti pas sesutę, kurią aš irgi palikau tiesiog miške. Jis toliau norėjo bėgti, tada aš jam pora kartų trinktelėjau per rankytę“, – aiškino atimtų vaikų mama Eglė.

Pasak jos, netoliese buvusi kita šeima pradėjo moterį filmuoti, vėliau iškvietė policiją. Pareigūnai kaunietę išsivežė apklausai. Kaip pasakojama reportaže, sužinojęs apie incidentą į komisariatą atskubėjo ir vaikų tėtis.

Tėvų teigimu, atvykę Kauno vaiko teisių apsaugos specialistai elgėsi grubiai. Vežant vaiką atlikti tyrimo berniukas, pasakoja tėvai, pravirko, todėl tėvas paėmė jį iš kėdutės ir išsinešė nuraminti į lauką. Tarnybos specialistas, pasak tėvo, pasiuto ir pradėjo vaiką plėšte plėšti iš rankų.

Į pagalbą šoko ištiktam vyrui esą puolė pro šalį važiavę pašaliniai žmonės. Vaikai buvo atimti iš tėvų ir iš pradžių apgyvendinti vaikų globos namuose, vėliau – atiduoti globėjams.

Trečiadienį bus sprendžiama, ar vaikai gali būti grąžinti į šeimą. Svarstoma galimybė vaikus atiduoti močiutei arba tėvui.

Šeimą palaikantys kauniečiai trečiadienį rinksis į piketą, prašydami specialistų atiduoti vaikus mamai.

Vaikas buvo mušamas rykštele?

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) vadovė Alina Jakavonienė antradienį vykusios spaudos konferencijos metu patvirtino, kad turi duomenų, jog kaunietės Eglės atžvilgiu yra pradėtas iki teisminis tyrimas, tačiau tai, pabrėžė ji, teisėsaugos institucijų kompetencija.

Paklausta, ar gali būti, kad būtent dėl šios priežasties šeimai nėra grąžinami vaikai, VVTAĮT vadovė patikino, kad tai neturėtų tapti kliūtimi vaikais rūpintis tėvui. „Tai, kad vienam iš vaiko atstovų pradėtas ikiteisminis tyrimas, nepaneigia fakto, kad kitas iš tėvų galėtų su tam tikra socialine pagalba, bendradarbiaujant, atliekant stebėseną šeimoje, sėkmingai auginti vaikus užtikrinant jų tinkamas gyvenimo sąlygas“, – aiškino A. Jakavonienė.

Tačiau, pasak specialistės, tėvas bendradarbiauti su tarnybomis pradėjo tik dabar, o vaikų motina tai daryti esą apskritai atsisako. „Praeitą savaitę pirmą kartą buvo apsilankyta pozityvios tėvystės kursuose. Iki tol tėvams taip pat buvo suteiktos psichologinės konsultacijos, kurios buvo suteiktos tarnybos mobiliosios komandos, 14 dienų intensyvi pagalba lankantis šeimoje. Deja, su motina mūsų specialistai neturi galimybių bendrauti ir bendradarbiauti, nes motina atsisako“, – spaudos konferencijoje teigė A. Jakavonienė.

Antradienio vakarą LRT laidoje „Dienos tema“ A. Jakavonienė kalbėjo ir apie vaikų auklėjimui šeimoje esą naudojamas priemones. Žurnalistei Ritai Miliūtei paklausus, kas tos įvardijamos priemonės, A. Jakavonienė įvardijo berniuko įvardytą rykštelę: „Ne, tai nėra diržas, ne žarsteklis, kaip jūs minite. Tačiau jau galbūt galėčiau ir įvardyti, nes tikrai labai visi domisi ir prigalvoja įvairiausių dalykų. Taip, vaikai buvo mušami, vaikas, bent jau vienas, tikrai tokią informaciją turime, – rykštele“.