Moteris priduria, kad dėl šiuo metu vystančios dramos niekaip negali nusiraminti ir pati, esą gaila ir tėvų, ir vaikų.

„Aš su jais labai artimai nebendravau, bet kai tokia vasara buvo, tai tie vaikučiai lauke ir lauke. Mūsų kiemas bendras, tai jie tarpusavy, vyras ir žmona, bendravo, žinokit, tikrai gražiai, nei jokio balso vienas ant kito nepakeldavo“, – pasakoja Neringa.

Moteris sako, kad kauniečių šeima labai džiaugėsi gyvenimu su vaikais: „Apie smurtą ar dar ką tai net kalbos negali būti“.

Paklausta, ar kaimynų elgesys su vaikais niekada nesukėlė jokių įtarimų, pašnekovė nė nedvejodama patikina: „Absoliučiai niekada. Mes dar stebėjomės, kaip jie turi tiek kantrybės“.

Ne, tai nėra diržas, ne žarsteklis, kaip jūs minite. Tačiau jau galbūt galėčiau ir įvardyti, nes tikrai labai visi domisi ir prigalvoja įvairiausių dalykų. Taip, vaikai buvo mušami, vaikas, bent jau vienas, tikrai tokią informaciją turime, – rykštele.
VVTAĮT vadovė A. Jakavonienė

Neringa svarsto, kad galbūt vaiką Panemunės parke kaunietė sudrausmino, nes ir pati patyrė stresą, jog mažyliui kažkas nutiks.

Nu judrūs tie vaikai. Jūs pagalvokit, keturių ir dviejų metų. Tas berniukas judresnis. Bet tie vaikai mandagūs, malonūs, šypsosi. Vaikas bėgo, tai bėgo. Ten iš tikrųjų yra dviračių takai. Važiuoja jaunimas su dviračiais, toks mažiukas vaikas išbėgs ir ne tas dviratininkas bus kaltas, bus kalta mama. Tai ji ir bėgo vargšė. Čia gi tokia situacija. Aš sakau, ant šniūriukų reikia tuos vaikus vedžiot. Amerikoj sakė vedžioja“, – sako kaimynystėje gyvenanti moteris.

Tikina, kad tėvai – abstinentai

Pašnekovė teigia, kad žinia, jog vaikai paimami iš kaimynų šeimos, buvo labai netikėta.

„Visiems, kas juos pažįsta, buvo netikėta. Nu kaip šitaip? Taigi man tų vaikučių gaila. Tie vaikai su tais tėvais pastoviai į tą mišką eidavo, tėvai žiūrėdavo, kad jie sveiki būtų, ji pasidžiaugdavo, kad nė vienas neserga“, – prisimena pašnekovė.

Pasak jos, Eglė ir Gintaras labai laukė savo atžalų, nes net dvidešimtmetį vaikų susilaukti jiems nepavyko.

„Jie, žinokit, abstinentai. Absoliutūs. Sakau, dar tokios šeimos paieškot reikėtų. Tik kad jie tokie darbštuoliai vargšeliai. O šiaip labai tvarkingi, ir vaikai tvarkingi. Nieko negaliu pasakyti apie juos blogo“, – DELFI sako kauniečių šeimos kaimynystėje gyvenanti moteris.

Eglė ir Gintaras Kručinskai

Iki susilaukiant atžalų, Neringos teigimu, abu tėvai turėjo darbus, o dabar ji tikina nežinanti, ar tėtis dirba, ar visą laiką skiria vaikų auginimui.

„Jis statybininkas, tai aš tiksliai nežinau, gal jis turėjo kokių užsakymų. Aš apie visą jų šeimą nelabai žinau, bet jie tikrai ne pijokai, absoliutūs abstinentai“, – tikino moteris.

Niekada, sako ji, nėra girdėjusi ir iš kaimynų buto sklindančio triukšmo. „Niekada. Tyliai, ramiai – Eglute, Gintarėli. Tikrai švelnūs, gražūs žmonės. Man ir tų žmonių gaila, ir tų vaikų ypač, nes jiems tai trauma“, – teigia pašnekovė.

Matė, kaip policininkas ant rankų išnešė mergaitę

Paklausta, ar matė, kaip vyko vaikų paėmimo iš šeimos operacija, Neringa tikina mačiusi tik, kad į kiemą atvažiavo daug automobilių.

„Aš mačiau čia tik tas mašinas ir mačiau, kaip policininkas tą mergaitę ant rankų paėmė. O kas ten įvyko, tai ką aš žinau, galvojau, gal kokia nelaimė. Paskui aš nuėjau jų paklausti vakare, sako – kaip ir nieko. Jie man tada neatsivėrė, o paskui prasidėjo, kai jau atėmė tuos vaikus“, – pamena kaimynė.

Sužinojusi, kad mažamečius priglaus šeimos draugė, moteris sako apsidžiaugusi. „Galvoju, ačiū Dievui. O paskui, kai jie pasakė, kad į vaikų namus atidavė, tai tada tikrai baisu pasidarė“, – susiklosčiusia situacija stebisi moteris.

Eglės ir Gintaro Kručinskų namai

Pasiteiravus, ar paimant vaikus girdėjo kokį nors triukšmą, Neringa sako, kad kažkokių riksmų nesigirdėjo.

„Negaliu sakyt, kad ten kažkoks ypatingas triukšmas buvo. Gal jis ir buvo, bet aš gi nestovėjau prie to lango ir nežiūrėjau. Tiesiog galvojau – kas čia įvyko? Nu maža kas“, – tikina ji.

Kaimynė DELFI patikino, kad šiandien yra kviečiama ir į vaiko teisių apsaugos tarnybos rengiamą atvejo vadybos posėdį. „Nežinau, kas ten bus. Pasakysiu tą patį“, – tikina ji.

Sako, kad vaikais tėvai labai rūpinasi

Po kiek laiko, tikina Neringa, apie šeimoje susiklosčiusią situaciją papasakojo patys Eglė ir Gintaras.

„Man buvo baisu. O Jezus, jie dabar susibaigę. Dieve, aš negaliu net žiūrėt į juos. Jūs pagalvokit, iš jūsų atimtų du vaikus. Iš normalios šeimos. Aš nekalbu apie degradavusius ir kitokius. Bet iš normalios. Ir tokios mylinčios. Jie tiek mylėjo tuos vaikučius, tiek žiūrėjo. Aš neįsivaizduoju, čia baisi trauma“, – apgailestavo Neringa.

Moteris sako kauniečių šeimą pažįstanti jau penkerius metus ir mano, kad paimti vaikų iš jų nebuvo jokių priežasčių.

„Žiemą susitikdavom miške, nes aš irgi einu į mišką pasivaikščiot. Tai jie irgi su vežimais, su tais vaikais, abudu. Tuos vaikus žiūrėjo, vežiojo, kiekvieną dieną migdė. Labai jau sveikai gyveno. Dieve mano, tuos vaikus tiek žiūrėjo, kad mano vyras sako – jau net per daug“, – nusijuokia Neringa.

Moteris prisimena situaciją, kai pati kepė duoną, ir kaimynystėje gyvenanti Eglė iš jos paprašė raugo, kad ir pati galėtų vaikams iškepti.

Eglės ir Gintaro Kručinskų namai

„Ji sako – duokit man raugo, aš irgi kepsiu duoną. Aš ir ją, ir jį mokiau. Žmonės dėl tų vaikų viską daro. Ne dėl savęs, o dėl vaikų. Kad viskas būtų sveika, kad kuo mažiau tų pesticidų. Jie čia žemės turėjo, tokį šiltnamiuką, tai eidavo klaust, kaip čia tą pomidorą, kaip čia tą agurką augint. Nu kaip pas vyresnį žmogų“, – pasakoja septyniasdešimtmetė kaimynė.

Neringa tikina, kad ir patys, ir vaikai visada buvo gražiai apsirengę, pavalgę. „Žiūrėk, šiandien mergaitei suknelė užvilkta, rytoj ji jau išplauta ir padžiauta, kabo“, – sako pašnekovė.

Neringa įsitikinusi, kad šeimai vaikus reikia atiduoti kuo greičiau, ir, kaip pati sako, nekankinti nei tėvų, nei vaikų.

Motina praeivių dėmesį patraukė Panemunės šile

DELFI primena, kad kaunietės Eglės elgesys praeivių dėmesį patraukė, kai moteris su savo atžalomis vaikščiojo Panemunės šile. Kaip teigė dviejų vaikų mama, jos sūnus pasileido bėgti į gatvę ir ji esą tiesiog bandė jį sudrausminti.

„Vaikas bėgo labai didelį atstumą ir žinojau, kad bus toks pavojingas posūkis, kur dviračiai važiuoja. Palikusi mergaitę aš bėgau paskui. Aš jo prieš tai maldavau, prašiau – sustok, sustok, nebėk. Bet jam tie maldavimai... vaikas nelabai klauso. Aš tada jam pliaukštelėjau kokius tris kartus per kombinezoną, jis nieko nepajuto ir net neketino manęs klausyt, kad reikia grįžti pas sesutę, kurią aš irgi palikau tiesiog miške. Jis toliau norėjo bėgti, tada aš jam pora kartų trinktelėjau per rankytę“, – aiškino atimtų vaikų mama Eglė.

Tas berniukas judresnis. Bet tie vaikai mandagūs, malonūs, šypsosi. Vaikas bėgo, tai bėgo. Ten iš tikrųjų yra dviračių takai. Važiuoja jaunimas su dviračiais, toks mažiukas vaikas išbėgs ir ne tas dviratininkas bus kaltas, bus kalta mama. Tai ji ir bėgo vargšė.
kaimynė Neringa

Pasak jos, netoliese buvusi kita šeima pradėjo moterį filmuoti, vėliau iškvietė policiją. Pareigūnai kaunietę išsivežė apklausai. Kaip buvo pasakojama žinių reportaže, sužinojęs apie incidentą į komisariatą atskubėjo ir vaikų tėtis.

Tėvų teigimu, atvykę Kauno vaiko teisių apsaugos specialistai elgėsi grubiai. Vežant vaiką atlikti tyrimo berniukas, pasakojo tėvai, pravirko, todėl tėvas paėmė jį iš kėdutės ir išsinešė nuraminti į lauką. Tarnybos specialistas, pasak tėvo, pasiuto ir pradėjo vaiką plėšte plėšti iš rankų. Į pagalbą šoko ištiktam vyrui esą puolė pro šalį važiavę pašaliniai žmonės. Vaikai buvo atimti iš tėvų ir iš pradžių apgyvendinti vaikų globos namuose, vėliau – atiduoti globėjams.

Paskleidė neteisingą informaciją apie motinos girtumą

Iškarto po vaikų paėmimo Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovė žurnalistus tikino, kad Panemunės parke kilusio incidento metu dviejų vaikų mama Eglė buvo neblaivi. Už tokią melagingą informaciją šeimos viešai atsiprašė Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė (VVTAĮT) Alina Jakavonienė.

Ji antradienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė turinti žinių, kad kauniečių asmeniškai atsiprašė šią informaciją paskleidusi Kauno miesto vaiko teisių apsaugos specialistė.

Jie, žinokit, abstinentai. Absoliutūs. Sakau, dar tokios šeimos paieškot reikėtų. Tik kad jie tokie darbštuoliai vargšeliai. O šiaip labai tvarkingi, ir vaikai tvarkingi. Nieko negaliu pasakyti apie juos blogo.
kaimynė Neringa

„Byloje nėra jokių duomenų, patvirtinančių viešuosius pasisakymus Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovės apie tai, kad motina buvo neblaivi. Byloje tokių duomenų nėra, todėl šie duomenys nebuvo pateikti kitoms institucijoms ir jie niekada nebuvo vertinti. Šitie žodžiai buvo išimtinai išsakyti žiniasklaidai, dėl to dar kartą nuoširdžiai atsiprašau šeimos už tą institucinį šmeižtą, kuris neatitinka tikrovės ir dėl ko šeima galėjo patirti neigiamus išgyvenimus. Pati asmeniškai kalbėjau su Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vadove, kuri mane patikino, kad asmeniškai atsiprašė šeimos, tačiau tai nepaneigia fakto, kuris įvyko, kuris yra labai neigiamai vertinamas mūsų įstaigos ir mes sprendžiame klausimą dėl šio asmens tinkamumo toliau eiti pareigas“, – spaudos konferencijoje sakė VVTAĮT vadovė.

Specialistai teigia turintys žinių, kad vaikai buvo mušami

A. Jakavonienės teigimu, vaikai nebuvo atimti tik dėl pliaukštelėjimo, kaip sako patys tėvai. Anot jos, buvo nustatyta daugiau požymių, kad tėvai taiko auklėjimo metodus, kurie gali būti prilyginami smurtui.

„Šeimoje buvo taikomi auklėjimo ir drausminimo metodai, kurie atitinka smurto sąvoką, smurto požymius. Net buvo konkretūs įrankiai“, – teigė ji.

Antradienio vakarą LRT laidoje „Dienos tema“ A. Jakavonienė kalbėjo ir apie vaikų auklėjimui šeimoje esą naudojamas priemones. Žurnalistei Ritai Miliūtei paklausus, kas tos įvardijamos priemonės, A. Jakavonienė įvardijo berniuko įvardytą rykštelę: „Ne, tai nėra diržas, ne žarsteklis, kaip jūs minite. Tačiau jau galbūt galėčiau ir įvardyti, nes tikrai labai visi domisi ir prigalvoja įvairiausių dalykų. Taip, vaikai buvo mušami, vaikas, bent jau vienas, tikrai tokią informaciją turime, – rykštele“.

Kaip antradienį spaudos konferencijoje teigė A. Jakavonienė, dviejų vaikų motinos atžvilgiu yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau vaikai esą galėtų būti grąžinti tėčiui.

„Tai, kad vienam iš vaiko atstovų pradėtas ikiteisminis tyrimas, nepaneigia fakto, kad kitas iš tėvų galėtų su tam tikra socialine pagalba, bendradarbiaujant, atliekant stebėseną šeimoje, sėkmingai auginti vaikus užtikrinant jų tinkamas gyvenimo sąlygas“, – aiškino A. Jakavonienė.

Tačiau, pasak specialistės, tėvas bendradarbiauti su tarnybomis pradėjo tik dabar, o vaikų motina tai daryti esą apskritai atsisako. „Praeitą savaitę pirmą kartą buvo apsilankyta pozityvios tėvystės kursuose. Iki tol tėvams taip pat buvo suteiktos psichologinės konsultacijos, kurios buvo suteiktos tarnybos mobiliosios komandos, 14 dienų intensyvi pagalba lankantis šeimoje. Deja, su motina mūsų specialistai neturi galimybių bendrauti ir bendradarbiauti, nes motina atsisako“, – spaudos konferencijoje teigė A. Jakavonienė.