„Mes matome tendencijas iš viešosios informacijos, kad turime rimtų problemų su iškilusiomis grėsmėmis demokratijai – ne vien kalbant apie žiniasklaidos laisves ir teisę žinoti, bet ir apie visuomenės teisę žinoti“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė per laidą „DELFI diena“.

Ji įvardijo atvejį dėl ištrinto Vyriausybės pasitarimo posėdžio medžiagos.

„Dabar jau mes girdime, kad ištrinamos ir kitų posėdžių medžiagos. Tai kelia klausimą, ką taip reikia slėpti nuo visuomenės, kad kyla noras atriboti juos nuo tam tikros informacijos?“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Ji taip pat teigė matanti „ne visiškai pagarbią laikyseną mažesniųjų atžvilgiu – ar tai būtų opozicija, ar kitos visuomenės grupės“.

„Valdantieji visada žino geriau, ką reikia daryti iki tiek, kad neįsiklauso į suinteresuotų grupių (…) klausimus, tai dar pradeda taikyti politinius sprendimų metodus valstybės įstaigoms. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija – viena iš jų, kur susiklosto keista situacija, kada norima inicijuoti komisijos narių sudėties pakeitimą, galbūt, siekiant sau palankių sprendimų“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Sako, kad dėmesį koncentruoja ne ten

„Valstietė“ Agnė Širinskienė atkreipė dėmesį, kad dabar yra tas laikas, kada Seimas daro natūraliai pertrauką tarp posėdžių tam, kad galėtų gilintis į valstybės biudžetą.

„Man asmeniškai būtų buvę kur kas smagiau ir priimtiniau su opozicija diskutuoti biudžeto panaudojimo klausimais, (…) bet deja teko diskutuoti tais klausimais, kurie šiuo metu nėra pirmaeiliai valstybėje“, – sakė A. Širinskienė.

Ji stebėjosi dvejopais standartais, kurių vertindama istorijas dėl įrašų laikosi opozicija.

„Man labai keista, kai opozicija sako, kad yra, viena vertus, visuomenės teisė žinoti, ir bando kalbėti apie įrašus, kurie buvo ištrinti Vyriausybėje. Antra vertus, bando įrodyti, kad visuomenė neturi teisės žinoti dėl to, kad yra blogai, jog Seimo nariai paviešino garso įrašą, kuriame yra kalbama, kaip VTEK nariai patiria spaudimą“, – sakė A. Širinskienė.

DELFI primena, kad antradienį per neeilinį posėdį Seimas atmetė abi opozicijos rezoliucijas – dėl S. Skvernelio vertinimo Vyriausybės pasitarimo įrašo sunaikinimo procese ir įrašo dėl VTEK paviešinimo.

Opozicija Vyriausybės pasitarimo įrašo sunaikinimo klausimą toliau prašys nagrinėti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete.